رنگ مدفوع نوزاد نشان دهنده چیست؟
رنگ مدفوع نوزادان به دلایل مختلفی می تواند تغییر کند. گاهی اوقات، این تغییر به دلیل عوامل طبیعی مانند رژیم غذایی است. در موارد دیگر این نشانه ای از برخی مشکلات سلامتی است. تغییر رنگ مدفوع نوزادان به تنهایی نباید باعث نگرانی باشد. این تغییرات تقریباً همیشه به دلیل عوامل بی اهمیت است. هنگامی که این تغییرات همراه با علائم دیگر مانند گریه، استفراغ یا تب رخ می دهد، باید به تغییر رنگ مدفوع نوزاد توجه کرد. همچنین مهم است که به بافت و قوام مدفوع خود توجه کنید.
رنگ های مختلف مدفوع نوزاد
تغییر رنگ مدفوع نوزادان معمولاً با سرعت عبور غذا از روده آنها مرتبط است. به همین ترتیب، مواقعی وجود دارد که آنها نشانه ای از یک مشکل هستند. بیایید ببینیم هر یک از سایه های مختلف چه معنایی می تواند داشته باشد.
مدفوع سیاه
مدفوع سیاه رنگ با قوام قیر مانند برای نوزادان معمول است. این به عنوان مکونیوم شناخته می شود و حدود ۲ روز پس از تولد باقی می ماند. بعداً، اگر کودک چیزی سرشار از آهن بخورد، مدفوع ممکن است سیاه رنگ شود. هیچ موردی برای نگرانی نیست. خارج از این موارد و زمانی که رنگ مدفوع بسیار سیاه می شود، می تواند نشانه خونریزی گوارشی باشد. به خصوص اگر قوام آن شبیه تفاله قهوه باشد.
رنگ زرد مدفوع
این رنگ طبیعی مدفوع در نوزادان شیرده است. معمولاً پس از ناپدید شدن مکونیوم آن سایه را به خود می گیرد. در نوزادانی که فقط با شیر مادر تغذیه می شوند، شایع است. گاهی اوقات ممکن است تیره تر به نظر برسند و تقریباً به رنگ قهوه ای می رسند.
استفاده از فرمول ممکن است باعث شود رنگ مدفوع کمی روشن تر شود. به همین ترتیب، ترکیب فلور باکتریایی روده کودک گاهی اوقات زردی مدفوع را کم رنگ تر می کند. اگر قوام بسیار مایع باشد، می تواند نشان دهنده اسهال کودک باشد. در مدفوع کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشوند در مقایسه با افرادی که شیر خشک مصرف میکنند، تفاوتهایی وجود دارد.
رنگ مدفوع نارنجی
گاهی اوقات رنگ مدفوع نوزادان نارنجی می شود. در کودکانی که فقط از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه می کنند اتفاق می افتد. این تن به دلیل رنگدانه هایی است که در دستگاه گوارش به دست می آیند. تنها در صورتی باید باعث نگرانی شود که علائم آزاردهنده در کودک مشاهده شود.
قرمز
اگر کودک غذاها یا نوشیدنی های قرمز تیره خورده باشد، مدفوع ممکن است قرمز به نظر برسد. با آب چغندر یا گوجه فرنگی اتفاق می افتد. با این حال، اگر قبلاً این نوع غذا را نخورده اید، باید توجه زیادی داشته باشید. این ممکن است به دلیل وجود خون در مدفوع باشد. به همین ترتیب، ممکن است تظاهر حساسیت به شیر یا شقاق مقعدی باشد. شما باید در اسرع وقت با پزشک اطفال خود مشورت کنید.
قهوه ای تیره
رنگ مدفوع نوزادان نیز می تواند قهوه ای تیره باشد. این مورد دیگری است که در آن مصرف غذاهای غنی از آهن یا مکمل ها می تواند لحن حرکت روده را تغییر دهد. گاهی اوقات این به دلیل وجود زخم در نوک سینه های مادر است که منجر به خوردن مقداری خون توسط نوزاد می شود. در مورد دوم، مراجعه به متخصص اطفال توصیه می شود.
طلایی مایل به سبز
برخی از شیر خشک های کودک وجود دارند که باعث ایجاد این رنگ در مدفوع می شوند. اگر نوزاد شیر مادر را ننوشد این اتفاق می افتد. غذاهای سبز رنگ، مانند اسفناج، می توانند این رنگ را ایجاد کنند. اگر مدفوع طلایی مایل به سبز و آبریزش باشد، ممکن است عفونتی وجود داشته باشد که باعث اسهال شود. در گاستروانتریت، مدفوع آن رنگ را به خود می گیرد زیرا صفرا به سرعت عبور می کند. این وضعیتی است که باید به دست پزشک سپرده شود.
کولیک و گریه های شدید نوزاد
سبز تیره
خوردن غذاهای سبز رنگ باعث می شود که رنگ مدفوع نوزادان نیز به همین رنگ باشد. به همین ترتیب، برخی از مکمل های آهن باعث ایجاد این اثر می شوند. یکی دیگر از دلایل احتمالی مصرف شیر هیدرولیز شده است. اگر رنگ به دلیل رژیم غذایی یا خوردن مواد ذکر شده نباشد، ممکن است اختلال روده ای وجود داشته باشد. شاید یک عفونت، مانند گاستروانتریت، یا تظاهر آلرژی غذایی باشد. در این موارد مراجعه به متخصص اطفال مهم است.
سفید
مدفوع سفید همیشه یک علامت هشدار است. آنها اغلب در روزهای اول زندگی ظاهر می شوند و نشان دهنده عدم تولید صفرا در نوزاد هستند. در مواقع دیگر این تظاهرات با یرقان یا زرد شدن پوست همراه است.
خاکستری
گاهی اوقات رنگ مدفوع نوزادان خاکستری است. می توان آن را به روشی مشابه مدفوع سفید تفسیر کرد، زیرا معمولاً به مشکل صفرا مربوط می شود. مدفوع خاکستری با قوام گچی دلیلی برای مشاوره با پزشک اطفال است.
علاوه بر رنگ مدفوع نوزادان، توجه به تعداد دفعات مدفوع نیز مهم است. نوزادان معمولاً بعد از هر بار شیر خوردن مدفوع می کنند. پس از ۳-۶ هفته، فرکانس کاهش می یابد. هنگامی که به طور ناگهانی افزایش می یابد، ممکن است یک مشکل سلامتی وجود داشته باشد.
علاوه بر مقدار، عوامل زیر نیز باید در نظر گرفته شود:
قوام: مدفوع نوزاد نرم است. اگر آنها با شیر خشک تغذیه شوند، می توانند کمی سخت تر باشند. اگر آنها خیلی آبریزش یا خیلی خشک باشند، مشکلات گوارشی ممکن است.
مدفوع مخاطی: وجود مخاط در مدفوع در صورتی طبیعی است که گاهی اوقات اتفاق بیفتد. از طرفی اگر خیلی زیاد است باید مشورت کرد.
تکه غذای هضم نشده: این یک پدیده رایج زمانی است که آنها شروع به خوردن مواد جامد می کنند. نباید باعث نگرانی شود.
تغییر رنگ مدفوع نوزادان در سال اول زندگی بسیار رایج است. فقط زمانی باید حواستان به آلارم ها باشد که علائم آزاردهنده برای کودک ظاهر شود یا تغییراتی در قوام مدفوع ایجاد شود.