آیا یوگا می تواند عملکرد مغز شما را متحول کند؟
آیا یوگا سیم کشی مجدد مغز شما را مجذوب خود می کند؟ خوب، آن شادی بعد از جلسه یوگا که اغلب احساس می کنید فقط در ذهن شما نیست. یوگا تغییری در سیستم مغز شما به ارمغان می آورد. و حدس بزنید چه؟ برای دستیابی به این مزایا نیازی نیست که یوگای پیشرفته انجام دهید بلکه حتی ژست های ساده هم می توانند برای مغزتان جادو کنند. اجازه دهید عمیقاً دریابیم که یوگا چگونه توانایی مغز شما بهبود بخشد.
یوگا چگونه توانایی مغز را متحول میکند؟
۱-یوگا ماده خاکستری مغز را افزایش می دهد
ماده خاکستری چیست؟
مغز یک انسان معمولی از حدود ۶۰ درصد ماده سفید و ۴۰ درصد ماده خاکستری تشکیل شده است. هر دوی اینها کارکردهای متفاوتی دارند.
ماده خاکستری مسئول عملکردهای مختلف مغز از جمله مهارت های یادگیری و حافظه است. همچنین وظیفه تفسیر حس بینایی، شنوایی، بویایی و لامسه شما، علاوه بر خودآگاهی و کنترل عضلات را بر عهده دارد.
ماده سفید، از طرف مقابل، ارتباط بین سلول های مغز شما است. وظیفه آن این است که بخشهای مختلف مغز شما را بپیوندد، شبیه به شبکهای که جهان را به هم متصل میکند، با اجازه دادن به مناطقی از مغز شما برای ارسال و دریافت سیگنالها به یک ماده سفید سالم به مغز شما اجازه میدهد افکار و حرکات شما را هماهنگ کند.
چگونه یوگا به افزایش ماده خاکستری کمک می کند؟
همگام سازی مداوم نفس و وضعیت بدن منجر به فعال شدن ماده خاکستری و در نتیجه افزایش تراکم آن می شود. به شما کمک می کند:
افزایش انرژی ذهنی
تقویت قوای شناختی
تسکین استرس
بهبود رفتار
سمت چپ و راست مغز را همگام کنید
از نظر روانی تعادل برقرار کنید
ظرفیت تفکر را تحریک کنید
افزایش خلاقیت
مهارت های تصمیم گیری را تقویت کنید
بهبود تمرکز و تمرکز
تکانه ها را کنترل کنید
۲-یوگا چین های مغز را افزایش می دهد
چین ها چیست؟ چین ها همان چیزی است که ما در تصویر از مغز می بینیم. آنها شبیه چین و چروک هستند و gyri نامیده می شوند. آنها مسئول شناخت هستند که شامل حافظه، هوشیاری و زبان است. آنها همچنین برای بهبود عملکرد مغز گسترش می یابند.
یوگا چگونه کمک می کند؟
یوگا جنبه های فیزیکی، ذهنی و معنوی را در بر می گیرد. این شامل حالات (آسانا)، نفس کشیدن (پرانایاما) و مراقبه (دارنا، دیانا، سامادی) است.
وقتی نوبت به مغز شما می رسد، مدیتیشن نقش بزرگی ایفا می کند زیرا با افزایش تعداد چین های مغز در ارتباط است. مطابق با مطالعه اخیر، اسکن مغزی MRI نشان داد که مدیتیشنکنندگان طولانیمدت قشر مغز خود را چرخش بیشتری میدهند. محققان بر این باورند که این نتیجه عصبی بودن مغز است که نشان می دهد مغز با تغییرات محیط خود سازگار شده است.
از آنجایی که ساختار عصبی شما مسئول فرآیندهایی مانند زبان، استدلال، ادراک، علم، حافظه و حرکت ارادی است. بهبود ژیریفیکاسیون باعث عملکرد بهتر و پردازش سریعتر می شود.
۳-یوگا با کاهش استرس و اضطراب به آرامش بیشتر شما کمک می کند
در طول یک جلسه یوگا، دو قسمت اصلی مغز شما آرام می شود تا بتوانید به خوبی استراحت کنید. این شامل:
لوب پیشانی
لوب پیشانی پیشرفته ترین قسمت مغز شماست زیرا مسئول بیشتر تفکر، برنامه ریزی و استدلال است. علاوه بر این، در خودآگاهی و تنظیم هیجانی نقش دارد. وقتی با یک دوراهی مواجه می شوید یا در مورد چیزی احساس خودآگاهی می کنید، این قسمت از مغز فعال می شود. با این حال، در طول یوگا، لوب پیشانی شما به تعطیلات می رود، بنابراین به شما امکان می دهد برای مدت کوتاهی آرامش داشته باشید.
لوب جداری
این بخش از مغز تمام داده هایی که از حواس پنج گانه شما به دست می آید را کنترل می کند. مناظر، صداها و هر چیز دیگری را که در اطراف خود حس می کنید در نظر می گیرد. بسیاری از ما همیشه در حال حرکت، کار، رانندگی، یا مشاهده چیزها هستیم، بنابراین می توانید میزان فعالیتی را که همیشه در اینجا انجام می دهیم تصور کنید. یوگا به عملکرد این لوب نیز کمک می کند.
پیشنهاد می کنیم مقاله “۱۰ راه برای سوزاندن کالری بدون انجام ورزش های سخت” را نیز مطالعه بفرمایید.
اما، مزایا یوگا برای مغز به همین جا ختم نمی شود!
یوگا همچنین با نگه داشتن شما در سیستم عصبی پاراسمپاتیک و کاهش آدرنالین و کورتیزول به کاهش استرس کمک می کند. یعنی زمانی که احساس استرس می کنید یا هر چیزی استرس زا را پیش بینی می کنید، بدن شما پاسخ استرس شما را آغاز می کند. در نتیجه، هورمون های استرس ترشح می کند که به شما کمک می کند هوشیارتر شوید، ضربان قلب شما را سریعتر می کند و فشار خون شما را افزایش می دهد. همه این پاسخها در نتیجه غرق شدن بدن شما توسط هورمونهای استرس مانند کورتیزول و آدرنالین است.
استرس به خودی خود ممکن است چیز خوبی باشد زیرا به شما این امکان را می دهد که به شرایط اضطراری پاسخ دهید یا هنگام شرکت در آزمون یا ارائه یک سخنرانی بهتر تمرکز کنید. این شما را برای محافظت از خود در طول رویدادهای تهدید کننده زندگی آماده می کند.
اما، اگر سبک زندگی پرمشغله ای دارید و به طور مزمن استرس دارید، می تواند سلامتی شما را به خطر بیندازد. چرا؟ زیرا هورمونهای استرس شما رویدادهای مختلفی را در بدن شما ایجاد میکنند تا به شما در مقابله با عواقب آن کمک کنند. اینها شامل آزاد کردن قند بیشتر در جریان خون، افزایش سطح علائم حیاتی و تولید التهاب است. هنگامی که برای مدت طولانی ادامه یابد، می تواند به شرایط جدی مانند بیماری های قلبی، فشار خون بالا (فشار خون) و حتی دیابت ختم شود.
یوگا به شما کمک می کند تا این اثرات را معکوس کنید. یک مطالعه نشان داد که تمرین یوگا به کاهش هورمون استرس بدن شما، یعنی سطح کورتیزول کمک می کند. مطالعه دیگری نشان داد که تنها ۱۲ دقیقه تمرین یوگا می تواند به شما در کاهش التهاب، بهبود فشار خون، دیابت، بیماری های قلبی و بسیاری دیگر از اختلالات مرتبط با سبک زندگی کمک کند.
۴-یوگا و اضطراب
اضطراب ارتباط تنگاتنگی با استرس دارد. اما آنها معادل یکدیگر نیستند. استرس پاسخی است که بدن شما به دلیل تهدید ایجاد می کند. به محض اینکه این وضعیت بگذرد، استرس از بین می رود. از سوی دیگر، اضطراب ممکن است نتیجه استرس و تعداد بیشماری از عوامل دیگر مانند ضربه، شیمی مغز، تأثیرات محیطی، ژنتیک، استفاده یا کنارهگیری از مواد، از جمله موارد دیگر باشد.
علائم رایج اضطراب ممکن است شامل نگرانی مداوم، احساس بی قراری یا ترسیدن آسان، ناتوانی در تمرکز، و گاهی اوقات مشکلات در خواب باشد.
یوگا چگونه کمک می کند؟
به اندازه کافی جالب توجه است، در حالی که یوگا مقدار ماده خاکستری را در چند ناحیه از مغز افزایش می دهد، اما تأثیر معکوس بر سایر مناطق مغز نیز دارد. یکی از این نمونه ها آمیگدال مغز شما است. آمیگدال همان چیزی است که ما آن را مرکز پردازش پیام مغز می نامیم. پیام های دریافتی را از حواس و اندام های داخلی شما دریافت می کند و سپس آنها را پردازش می کند. این نقش مهمی در احساسات شما و نحوه واکنش شما به آنها دارد که برجسته ترین این احساسات ترس است. به همین دلیل است که وقتی احساس خطر یا مشکلی قریبالوقوع میکنید عصبی میشوید یا میترسید.
عبارات پایانی درباره نحوه متحول کردن مغز با حرکات یوگا
یوگا اغلب به عنوان مجموعه ای از ژست ها در نظر گرفته می شود که شامل کشش و سایر حرکات پیچیده است. معمولاً اعتقاد بر این است که فواید آن فیزیکی است. با این حال، اثرات آن گسترده تر است. ترکیبی از حالتها، تنفس و مدیتیشن باعث ایجاد تغییرات ساختاری در مغز شما میشود. این نه تنها باعث افزایش یا کاهش اندازه نواحی خاصی از مغز می شود، بلکه بر شناخت شما، نحوه پردازش احساسات، استرس و اضطراب شما نیز تأثیر می گذارد، همه اینها می تواند به شما کمک کند زندگی شادتر و سالم تری داشته باشید.