در صورت استفراغ خونی باید فورا با آمبولانس تماس بگیرید یا مستقیماً به نزدیکترین بخش اورژانس بروید. اغلب خونریزی به سرعت متوقف می شود، اما در برخی موارد می تواند شدید و تهدید کننده زندگی باشد. طیف وسیعی از علل مختلف وجود دارد – در زیر مورد بحث قرار می گیرد. علل زیادی قابل درمان هستند اما اولین اولویت این است که مطمئن شوید خونریزی متوقف می شود.
استفراغ خونی (هماتمزیس) چیست؟
کلمه پزشکی برای استفراغ خون هماتمزیس است. استفراغ خون معمولاً نشانه مشکلی در قسمت فوقانی روده است. یعنی روده (مری)، معده یا اولین قسمت روده (روده باریک) که به اثنی عشر معروف است. طیف وسیعی از علل مختلف وجود دارد – در زیر مورد بحث قرار می گیرد.
استفراغ خونی یک اورژانس پزشکی است. در بسیاری از موارد خونریزی به سرعت متوقف می شود اما در برخی موارد می تواند شدید و تهدید کننده زندگی باشد. بنابراین، اگر خون استفراغ کردید، با آمبولانس تماس بگیرید یا مستقیماً به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید.
علت استفراغ خونی چیست؟
علل شایع خون ریزی عبارتند از:
زخم معده
بیماری کبدی الکلی.
پارگی در روده شما (مری) .
خونریزی بینی .
استفراغ خون همیشه باید توسط پزشک بررسی شود و ممکن است نیاز به درمان اورژانسی در بیمارستان داشته باشد.
علت خونریزی از مری
علل عبارتند از:
واریس مری. واریس ها رگ های خونی متورم و بزرگ شده در پوشش روده یا معده هستند. آنها یکی از عوارض احتمالی سیروز کبدی هستند. در سیروز، بافت زخم کبد جریان خون را در کبد مسدود می کند. این باعث افزایش فشار در سیاهرگ می شود که خون را از روده به کبد (ورید باب) می برد. افزایش فشار به داخل روده برمی گردد و باعث متورم شدن سیاهرگ ها در روده می شود. تورم ها کاملاً شکننده هستند و ممکن است به شدت به داخل روده خونریزی کنند.
التهاب مری (ازوفاژیت) اغلب به دلیل رفلاکس اسید معده (بیماری ریفلاکس معده به مری (GORD) است. مری ملتهب گاهی خونریزی می کند.
سرطان مری گاهی اوقات باعث خونریزی در مری می شود.
سندرم مالوری ویس خونریزی ناشی از پارگی در پوشش مری یا معده است. پارگی می تواند ناشی از هر چیزی باشد که منجر به افزایش ناگهانی فشار در معده یا مری شود. به عنوان مثال، استفراغ مکرر، زور زدن زیاد، سرفه شدید یا سکسکه.
علت خونریزی از معده
علل عبارتند از:
زخم معده (معده). زخم یک شکست کوچک در پوشش داخلی معده است. یک زخم ممکن است خونریزی کند، گاهی اوقات شدید. دلایل مختلفی برای زخم معده وجود دارد، از جمله:
عفونت با میکروب (باکتری) به نام هلیکوباکتر پیلوری. این معمولاً به راحتی قابل درمان است.
داروهای ضد التهابی که برای درمان بیماری هایی مانند آرتریت استفاده می شوند، گاهی اوقات باعث زخم معده می شوند.
آسپرین که معمولا برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده می شود.
سرطان معده گاهی اوقات باعث خونریزی در معده می شود.
التهاب پوشش معده (گاستریت) دلایلی مشابه زخم معده دارد.
واریس در پوشش معده ممکن است شبیه به واریس مری که در بالا توضیح داده شد رخ دهد.
سندرم مالوری ویس ممکن است پوشش معده را تحت تأثیر قرار دهد – که در بالا توضیح داده شد.
علت خونریزی از دوازدهه
علل عبارتند از:
زخم اثنی عشر. یک زخم ممکن است خونریزی کند، گاهی اوقات شدید. مانند زخم معده، زخم اثنی عشر معمولاً در اثر عفونت با میکروب (باکتری) به نام هلیکوباکتر پیلوری ایجاد می شود. این معمولاً به راحتی قابل درمان است. داروهای ضد التهابی و آسپرین که از علل شایع زخم معده هستند، از علل غیر معمول زخم اثنی عشر هستند.
التهاب پوشش اثنی عشر (دئودنیت) عللی مشابه زخم اثنی عشر دارد.
علل نادر از هر قسمت از روده فوقانی عبارتند از:
مسمومیت با تشعشع.
عفونت های غیر معمول روده (دستگاه گوارش).
جراحت.
علت مشخص نشده است. حتی پس از انجام آزمایشات، در برخی موارد نمی توان علت را پیدا کرد.
علائم همراه با استفراغ خونی
علائم دیگر ممکن است همزمان با استفراغ خونی مانند:
درد شکم (شکم).
درجه حرارت بالا (تب).
احساس ناخوشی.
سرگیجه.
غش کردن.
سایر علائم روده
وجود و نوع علائم دیگر ممکن است به نشان دادن علت خونریزی کمک کند. گاهی اوقات در ابتدا علائم دیگری وجود ندارد.
درمان استفراغ خونی
درمان اولیه
درمان اولیه ممکن است نیاز به یک تزریق در ورید برای دادن مایع به شما داشته باشد، یا حتی اگر خون زیادی از دست داده اید، تزریق خون انجام شود. اگر خونریزی جزئی بوده و متوقف شده باشد، ممکن است لازم نباشد. با این حال، اگر خونریزی شدید باشد، احیای کامل و جایگزینی مایع/خون اورژانسی ممکن است مورد نیاز باشد.
سایر درمان ها
این درمان به علت بستگی دارد. با این حال، متوقف کردن خونریزی اغلب می تواند با استفاده از ابزارهایی که می توانند از آندوسکوپ عبور داده شوند، انجام شود. گاهی اوقات برای کنترل خونریزی شدید مداوم نیاز به جراحی اورژانسی است. هنگامی که خونریزی متوقف شد، درمان بیشتر به علت بستگی دارد.