بسیاری از ما می دانیم که برای حفظ سلامت بدن خود نیاز به دریافت مقدار کافی ویتامین ها و مواد معدنی مانند ویتامین C و آهن داریم. اما بسیاری از مواد مغذی ضروری دیگر مانند روی یا زینک وجود دارند که اغلب نادیده گرفته می شوند.تقریباً تمام سلولهای بدن ما حاوی زینک هستند و در میان بسیاری از چیزهای دیگر، نقش کلیدی در عملکرد سیستم ایمنی، بینایی، بهبود زخمها و رشد و نمو طبیعی دارد و از آنجایی که سطح روی با افزایش سن کاهش مییابد، اطمینان از اینکه به اندازه کافی دریافت میکنیم بعداً در زندگی مهمتر میشود.
زینک چیست؟
بدن فقط به مقدار کمی از روی یا زینک نیاز دارد.با این حال، این از اهمیت آن کم نمی کند. روی هنوز یک ماده معدنی ضروری است و برای بیش از ۳۰۰ آنزیم مختلف برای انجام واکنش های شیمیایی در سراسر بدن مورد نیاز است.از آنجایی که بدن ما روی را به طور طبیعی نمیسازد (یا آن را ذخیره نمیکند)، ما به یک منبع ثابت از طریق رژیم غذایی خود نیاز داریم – یا در برخی موارد که این امکان وجود ندارد، از طریق مکملها.
فواید زینک برای سلامتی چیست؟
۱٫ روی می تواند به بهبود سریعتر زخم ها کمک کند
از آنجایی که روی برای کمک به رشد و ترمیم سلول ها مورد نیاز است، نقش مهمی در روند بهبود زخم دارد. این شامل همه چیز از ترمیم غشاء و انعقاد تا التهاب و دفاع ایمنی است.
۲٫ روی باعث تقویت بینایی سالم می شود
روی همراه با ویتامین A به چشم کمک می کند تا نور را حس کند و شبکیه ما (لایه های حساس به نور بافت عصبی در پشت چشم) را سالم نگه دارد.سطوح سالم روی نیز با کاهش بیماری های چشمی مرتبط با افزایش سن، مانند دژنراسیون ماکولا، مرتبط است.
۳٫زینک می تواند التهاب را کاهش دهد
تحقیقات نشان می دهد که روی می تواند بر نحوه واکنش بدن به التهاب تأثیر بگذارد.به عنوان مثال، در این مطالعه روی بزرگسالان بالغ، روی باعث کاهش استرس اکسیداتیو (عدم تعادل مولکولهای مضر به نام رادیکالهای آزاد) و کاهش سطح پروتئینهای التهابی در بزرگسالانی شد که هر روز ۴۵ میلیگرم روی به مدت شش ماه مصرف کردند.
استرس اکسیداتیو، اگر کنترل نشود، می تواند به سلول ها و بافت ها آسیب برساند و باعث التهاب مزمن شود. التهاب مزمن با تعدادی از شرایط سلامتی از جمله دیابت، بیماری قلبی، آرتریت، آلرژی و بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) مرتبط است.
۴٫ زیتک می تواند عملکرد سیستم ایمنی را تقویت کند
روی به دلایل مختلفی نقش کلیدی در سلامت سیستم ایمنی دارد، اما دلیل اصلی این است که آنزیمهای مسئول تجزیه پروتئینهای ویروسها و باکتریها را فعال میکند. در نتیجه، کارشناسان بهداشت پیشنهاد کردهاند که مصرف روی بیشتر با افزایش سن میتواند به پیری سالمتر کمک کند.
این پس از مطالعات نشان داده است که سطح روی به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد. تا حدودی به این دلیل که ما کمتر جذب می کنیم، اما همچنین به دلیل تغییرات رژیم غذایی. حتی یک افت کوچک در سطح روی می تواند بر عملکرد سیستم ایمنی تأثیر بگذارد و ما را مستعد ابتلا به بیماری های عفونی، خودایمنی و سرطان کند.
این مطالعه نشان میدهد که افزایش مصرف روی میتواند عملکرد سلولهای T را بهبود بخشد (تخریب سلولهای آلوده و ارگانیسمهایی که باعث بیماری میشوند) و عفونتها را تا حدود ۶۶ درصد کاهش دهد.
تحقیقات در مورد تأثیر روی بر سرماخوردگی نیز ادامه دارد و بسیاری از مطالعات ادعا میکنند که روی ممکن است به کوتاه کردن طول سرماخوردگی تا ۳۳ درصد و کاهش علائم کمک کند. با این حال، علم در این زمینه محدود باقی مانده است – و به طور بحث برانگیز، اسپری های بینی روی با از دست دادن بویایی در طول سال ها مرتبط بوده اند، در حالی که قرص های روی با حالت تهوع مرتبط هستند.
پیشنهاد می کنیم مقاله “فواید ویتامین K ،از جلوگیری از لخته شدن خون تا مراقبت از قلب” را نیز مطالعه بفرمایید.
۵٫ زینک در سلامت مغز نقش دارد
اهمیت نقش روی در یک سیستم عصبی سالم و کارآمد به طور فزاینده ای درک می شود.روی مسئول ایجاد نورون ها و مسیرهای جدید در هیپوکامپ مغز (بخشی از مغز که یادگیری و حافظه را تنظیم می کند) است. و تحقیقات نشان می دهد که ممکن است به پیشگیری از بیماری های عصبی مانند افسردگی، اضطراب و بیماری آلزایمر نیز کمک کند.مطالعات دیگر پیوندهای مثبتی بین افزایش مصرف روی و بهبود عملکرد شناختی در افراد مسن پیدا کرده اند – اگرچه قبل از ارائه هر گونه راهنمایی خاص، تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
۶٫ روی ممکن است به درمان آکنه کمک کند
تاثیر روی بر روی آکنه به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. بسیاری از کارشناسان معتقدند که خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی روی می تواند به مبارزه با باکتری های مولد آکنه، سرکوب فعالیت غدد چرب و کاهش قرمزی و تحریک پوست کمک کند.
هنوز بحث های زیادی در مورد اینکه چه شکلی از روی برای آکنه مفید است (به عنوان مثال، روی موضعی یا مکمل های خوراکی) وجود دارد. به علاوه، همیشه مهم است که قبل از تصمیم به مصرف هر چیزی با پزشک یا متخصص پوست خود صحبت کنید زیرا مکمل ها برای همه مناسب نیستند.
۷٫زینک برای سلامت پروستات مهم است
طبق تحقیقات، غلظت روی در پروستات بسیار بیشتر از هر بافت نرم دیگری در بدن است. این برای سلول ها لازم است تا در حد مطلوب خود کار کنند و همچنین ممکن است به حمایت از سطوح طبیعی تستوسترون کمک کند.علاوه بر این، شواهد در حال افزایش نشان میدهد که کاهش سطح روی ممکن است در ایجاد سرطان پروستات نقش داشته باشد.
بدن ما به چه مقدار زینک نیاز دارد؟
NHS می گوید که مردان ۱۹ تا ۶۴ ساله به ۹٫۵ میلی گرم روی در روز نیاز دارند، در حالی که زنان به ۷ میلی گرم روی نیاز دارند. بسیاری از ما باید بتوانیم تمام روی مورد نیاز خود را از رژیم غذایی روزانه خود دریافت کنیم.با این حال، در صورت مصرف مکملها، مهم است که بیش از ۲۵ میلیگرم روی در روز مصرف نکنید، مگر اینکه پزشک توصیه کند.
مصرف مکمل های روی در دوزهای بالا می تواند مضر باشد و منجر به علائمی مانند تهوع و استفراغ، تغییر طعم و سردرد شود. همچنین ممکن است منجر به کمبود مس شود. مس، مانند روی، یک ماده معدنی ضروری است که برای انجام بسیاری از عملکردهای مهم مانند ساخت رگ های خونی، بافت های همبند و انرژی لازم است.
افرادی که مبتلا به هموکروماتوز هستند ممکن است مقادیر بیشتری روی را جذب کنند، بنابراین در مصرف مکمل های روی باید به ویژه مراقب باشید.
چگونه می توانم مطمئن شوم که روی به اندازه کافی در رژیم غذایی خود دریافت می کنم؟
همانطور که قبلا ذکر شد، معمولاً می توان تمام روی مورد نیاز خود را از غذا دریافت کرد. غذاهای حیوانی نسبت به غذاهای گیاهی منابع غنیتری از روی هستند، اما اگر گیاهخوارهستید، هنوز گزینههای زیادی خواهید داشت.
محصولات حیوانی که منابع خوبی از روی هستند عبارتند از…
گوشت گاو و بره
شیر و پنیر
تخم مرغ
منابع گیاهی خوب روی عبارتند از…
نخود، عدس و لوبیا
چیا، کدو حلوایی، کدو تنبل و دانه های کنجد
بادام هندی
شکلات تلخ
قارچ، کلم پیچ و اسفناج
غلات کامل مانند جو و کینوا
غلات صبحانه غنی شده
علائم کمبود زینک چیست؟
تخمین زده می شود که دو میلیارد نفر در سراسر جهان به نوعی کمبود روی دارند. با این حال، در کشورهای در حال توسعه که دریافت روی کافی از طریق رژیم غذایی همیشه امکان پذیر نیست، رایج تر است.از آنجایی که روی در بسیاری از واکنشهای شیمیایی مختلف در سراسر بدن نقش دارد، علائم کمبود آن میتواند طیف گستردهای داشته باشد – گاهی اوقات تشخیص آن را دشوار میکند.
اما، به گفته Patient UK، برخی از علائم شایع تر عبارتند از…
از دست دادن اشتها
ریزش مو
کاهش وزن
کمبود انرژی
مستعد ابتلا به عفونت هایی مانند سرفه، سرماخوردگی و عفونت قفسه سینه
بثورات پوستی
مشکلات بویایی، چشایی یا بینایی
ناتوانی جنسی