بارداریپزشکی

چه مشکلاتی باعث سقط جنین میشود؟

سقط جنین معمولا قبل از هفته بیستم بارداری اتفاق می افتد. بسیاری از آنها تعجب می کنند که دلایل اصلی این از دست دادن بارداری زودرس چیست. با این حال، مهم است که مفهوم سقط جنین را به خوبی تعریف کنیم و آن را درک کنیم. سقط خودبخودی به معنای از دست دادن بارداری قبل از اینکه جنین بتواند با تضمین خارج از رحم مادر زنده بماند، تلقی می شود. بین ۸ تا ۱۵ درصد از بارداری هایی که تشخیص داده می شوند به این ترتیب پایان می یابند. علل سقط جنین خود به خود به خوبی شناخته نشده است.

علت سقط جنین چیست؟

علل ژنتیکی در جنین

ناهنجاری های کروموزومی در جنین بسیار شایع است، به همین دلیل است که بیش از ۵۰ درصد از سقط های خود به خودی که در سه ماهه اول بارداری رخ می دهد به دلیل مشکلات کروموزومی جنین است.

کروموزوم ها ساختارهای سلولی رشته ای کوچکی هستند که در آن ژن ها یافت می شوند. هر فرد دارای ۲۳ جفت کروموزوم یا همان ۴۶ کروموزوم است. از هر جفت، یک کروموزوم از پدر و دیگری از مادر می آید.

بخش بزرگی از این ناهنجاری های کروموزومی نتیجه یک تخمک یا سلول اسپرم معیوب است که کروموزوم های بسیار زیاد یا بسیار کمی دارد. جنین حاصل تعداد کروموزوم های اشتباهی دارد که اغلب منجر به سقط جنین می شود زیرا قادر به ادامه رشد خود نیست.

ناهنجاری های کروموزومی با افزایش سن زنان و همچنین خطر سقط جنین شایع تر می شوند. بیشتر این تغییرات کروموزومی عددی هستند، عمدتاً تریزومی و تا حدی تری پلوئیدی.این نوع تغییرات ژنتیکی در جنین معمولا باعث خالی شدن تخمک ها و سقط های خیلی زودهنگام قبل از هفته هشتم بارداری می شود.

علل سقط جنین در مادر

یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود سقط خود به خود در سه ماهه اول بارداری اتفاق بیفتد، علل مادری است که به دلیل تغییرات در سطح ایمنی، تشریحی، فیزیولوژیکی و یا حتی عفونت است.

علل ایمونولوژیک

اینها شایع ترین علل سقط های مکرر هستند. در بیشتر موارد به دلیل ناسازگاری بین مادر و جنین به دلیل شباهت های ایمونولوژیک بین زوجین است. این باعث طرد مادر نسبت به جنین می شود.همچنین ممکن است مادر علیه ارگانیسم خود آنتی بادی تولید کند و باعث ترومبوز یا انسداد عروق جفت شود که می تواند منجر به سقط جنین خود به خودی شود.

علل تشریحی

ناهنجاری های مادرزادی رحم و ناتوانی دهانه رحم از شایع ترین علل آناتومیکی است که منجر به سقط جنین خود به خودی می شود.

در مورد ناهنجاری های مادرزادی رحم، با مشکلاتی همراه است که از بدو تولد وجود دارد. این همان چیزی است که در زنان دارای رحم سپتوم یا به اصطلاح «رحم مضاعف» اتفاق می‌افتد. در مقابل، ناتوانی دهانه رحم زمانی رخ می‌دهد که دهانه داخلی دهانه رحم گشاد شده و از نگه داشتن جنین جلوگیری می‌کند. اتساع دهانه رحم شایع ترین دلیل سقط جنین خود به خود به علت مادری است. فقط با رادیوگرافی رحم می توان وضعیت گردن را مشخص کرد و بنابراین می توان در دوران بارداری اقدامات احتیاطی انجام داد.

        پیشنهاد می کنیم مقاله “بعد از سقط جنین برای بارداری مجدد چه مدت باید صبر کرد؟” را نیز مطالعه بفرمایید.      

علل فیزیولوژیکی یا غدد درون ریز سقط جنین

علل فیزیولوژیکی سقط جنین های خود به خودی مربوط به به اصطلاح نارسایی پروژسترون است.

حفظ بارداری تا هفته ۸-۹ بارداری به تولید کافی پروژسترون توسط جسم زرد بستگی دارد. بنابراین، اگر این هورمون کاهش یابد، می توان مانع از لانه سازی صحیح جنین شد.در این گروه می‌توان آن دسته از سقط‌ هایی را که به دلیل دیابت کنترل نشده، برخی اختلالات تیروئید یا ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک ایجاد می‌شوند، قرار داد.

چه مشکلاتی باعث سقط جنین میشود؟

عفونت ها و علل دیگر

برخی از عفونت هایی که می توانند باعث سقط پراکنده شوند عبارتند از عفونت های حاد سیتومگالوویروس، کلامیدیا، مایکوپلاسما و غیره. عفونت های خاص ناشی از سیفلیس، لیستریوز و موارد مشابه نیز می توانند باعث سقط جنین خود به خود شوند.

از سوی دیگر، استفاده از دستگاه های داخل رحمی (IUD) به عنوان یک روش پیشگیری از بارداری، در بسیاری از موارد می تواند باعث عفونت های رحمی شود که کنترل آن دشوار است.

علاوه بر این عوامل بالینی، خطر سقط جنین نیز تحت تأثیر سبک زندگی مادر است. بنابراین، زنانی که الکل مصرف می‌کنند، سیگار می‌کشند یا مواد مخدر مصرف می‌کنند ممکن است بیشتر در معرض خطر سقط جنین باشند. اضافه وزن در مادر نیز بر تکامل صحیح بارداری تأثیر منفی می گذارد.

به همه این دلایل، اهمیت حیاتی است که زن از لحظه ای که قصد باردار شدن دارد، از خود مراقبت کند و در نتیجه بسیاری از مشکلات از جمله کیفیت تخمک او کاهش یابد. لازم به ذکر است که زوجین که نیمی از بار ژنتیکی را به عهده دارند باید قبل از بارداری نیز مراقبت کنند و از مصرف دخانیات، مواد مخدر و الکل خودداری کنند .

چگونه از سقط جنین جلوگیری کنیم؟

در بیشتر موارد هیچ راهی برای جلوگیری از این سقط جنین وجود ندارد. صرفاً باید به سلامت مادر و نوزاد توجه ویژه ای داشت. بنابراین، شرکت در معاینات منظم کنترل بارداری ضروری است. همچنین همیشه توصیه می شود از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل خودداری کنید و مصرف کافئین خود را محدود کنید.

گاهی اوقات متخصصان بسته به هر موقعیتی مصرف یک مجموعه ویتامین را در ابتدای بارداری توصیه می کنند. همچنین تلاش برای کاهش سطح استرس و خوردن یک رژیم غذایی غنی از کلسیم تمرین خوبی است.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا