پنج نکته آسان در مورد نحوه مراقبت از مثانه
مثانه یکی از اعضای بدن است ، اما این یکی از آن قسمت های بدن است که اکثر ما زیاد به آن فکر نمی کنیم – مگر اینکه مشکلی پیش بیاید. سن، سطح فعالیت بدنی، برخی داروها، یائسگی و شرایط مزمن مانند دیابت همگی می توانند بر سلامت مثانه شما تأثیر بگذارند و باعث عفونت یا نشت غیر ارادی شوند.در حالی که ممکن است نتوانید همه این عوامل را کنترل کنید، چندین قدم وجود دارد که می توانید برای مراقبت از سلامت مثانه خود صرف نظر از سن یا جنسیت خود بردارید.
پنج نکته آسان در مورد نحوه مراقبت از مثانه
۱- به یاد داشته باشید که مراقبت از مثانه از آشپزخانه شروع می شود
تغذیه نقش مهمی در سلامت کلی ایفا می کند و این شامل مثانه شما نیز می شود. آنچه می خورید (و چه مقدار از آن) می تواند بر سلامت ادرار شما تأثیر بگذارد.کافئین، غذاهای تند یا اسیدی، و غذاهای حاوی شیرین کننده های مصنوعی همگی محرک های شناخته شده مثانه هستند. بنابراین، در صورت امکان، توصیه می شود مصرف آنها را کاهش دهید.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ که در Current Urology منتشر شد نشان داد که تقریباً ۵۰ درصد از افراد بالای ۶۰ سال که بیش از یک فنجان قهوه (۳۰۰ میلی گرم) می نوشند از علائم مثانه بیش فعال رنج می برند. این درصد در مقایسه با افرادی که کافئین کمتری مصرف می کنند به طور قابل توجهی بالاتر بود.
لازم نیست از کافئین یا غذاهای تند به طور کامل اجتناب کنید. اما اگر از علائم مثانه بیش فعال رنج می برید – مانند میل ناگهانی و غیرقابل کنترل برای ادرار کردن، نشت های غیرارادی و افزایش دفعات ادرار – ممکن است بخواهید کاهش آن را امتحان کنید.
واکنش همه افراد به غذاهای محرک متفاوت است، بنابراین ممکن است برای شما مفید باشد که یک دفترچه غذایی داشته باشید تا به شما کمک کند تشخیص دهید چه چیزی می تواند باعث ناراحتی ادراری شما شود.
تغییر آسان دیگری که می توانید ایجاد کنید، خوردن یک رژیم غذایی غنی از فیبر است. فیبر از بسیاری جهات مفید است و می تواند با مبارزه با یبوست به سلامت مثانه کمک کند. روده ها و مثانه شما بسیار نزدیک به هم هستند، بنابراین وقتی روده بزرگ شما پر است، می تواند به مثانه فشار وارد کند و باعث بی اختیاری شود. بنابراین اجتناب از یبوست نه تنها به سلامت روده شما کمک می کند، بلکه به سلامت مثانه شما نیز کمک می کند.
اگر میخواهید فیبر بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید، اولین قدم مفید این است که مطمئن شوید که وعدههای غذایی متعادل و منظم میخورید. همچنین باید مطمئن شوید که رژیم غذایی شما حاوی مقدار زیادی غلات کامل، میوه و سبزیجات است، مانند:
زردآلو
انگور
هلو
گلابی ها
آلو
توت ها
سبزیجات
لوبیا و حبوبات
۲- برای مراقبت از مثانه هیدراته بمانید
نوشیدن آب بیشتر برای مراقبت از مثانه و مجاری ادراری بیمعنا به نظر میرسد، اما ارزش تکرار آن را دارد.ممکن است وسوسه شوید که مایعات کمتری بنوشید تا تعداد دفعات دستشویی رفتن را کاهش دهید، اما ممکن است این دلیل اصلی بی اختیاری باشد.
نوشیدن آب کافی در طول روز به رقیق شدن ادرار کمک می کند. ادرار بیش از حد غلیظ می تواند مثانه را تحریک کند و باعث رشد باکتری هایی شود که باعث عفونت دستگاه ادراری (UTIs) می شود و به تشکیل سنگ کلیه کمک می کند. اگر متوجه ادرار شدید که به رنگ زرد تیره یا کهربایی است، این نشانه خوبی است که باید مصرف آب خود را افزایش دهید.
نوشیدن هشت لیوان آب توصیه شده در روز گاهی اوقات می تواند یک چالش باشد، بنابراین برای افزایش مصرف آب می توانید موارد زیر را بیشتر معرفی کنید:
نوشیدنی های شیرین نشده و بدون کافئین مانند چای گیاهی
کدو حلوایی رقیق شده
سبزیجات سرشار از آب مانند خیار، کدو سبز و هندوانه
پیشنهاد می کنیم مقاله “ علت برگشت ادرار از مثانه به کلیه چیست؟ ” را نیز مطالعه بفرمایید.
۳- اقداماتی را برای تقویت کف لگن انجام دهید
مثانه متکی به شبکه غنی از ماهیچه ها، اعصاب و فیبرهایی است که کف لگن شما را تشکیل می دهند. این مانند یک زنجیر عمل می کند که برای اندام های لگن، مانند مثانه، راست روده، و پروستات در مردان – و رحم و واژن در زنان، حمایت بسیار لازم را فراهم می کند.
کف لگن همچنین امکان کنترل و انتشار ادرار، مدفوع و باد را فراهم می کند. هنگامی که به توالت نیاز دارید، کف لگن شما شل می شود تا اسفنکتر مجرای ادرار شما باز شود و ادرار را آزاد کند. سپس وقتی مثانه خود را خالی کردید دوباره سفت می شود.ضعیف بودن کف لگن میتواند منجر به بیاختیاری ادرار شود (از جمله مسائل دیگر)، اما خوشبختانه این عضلهای است که میتوانید با ورزشهای آسان و در دسترس آن را تقویت کنید.
۴- برای مراقبت از مثانه آداب ادرار کردن را به خوبی رعایت کنید
ممکن است فکر کنید که رفتن به دستشویی یک کار بدون فکر است، اما اگر بدانید که راههای درست و غلطی برای ادرار کردن وجود دارد، متعجب خواهید شد!
اول از همه، نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی می تواند باعث تحریک و همچنین ضعیف شدن ماهیچه های مثانه شما شود – بنابراین هنگام احساس نیاز حتما به دستشویی بروید.به همین ترتیب، زمانی که احساس نمیکنید نیازی به رفتن ندارید، از دستشوئی رفتن خودداری می کنید. چه قبل از جلسه، یک سفر طولانی با ماشین، یا قبل از نشستن برای تماشای فیلم در سینما حتما توالت بروید.
وقتی زمان ادرار کردن فرا رسید، سعی کنید عضلات خود را تحت فشار قرار ندهید و جریان را مجبور نکنید. در عوض، تا حد امکان آرام باشید و اجازه دهید مثانه و اسفنکتر مجرای ادرار (عضله ای که خروج ادرار از مثانه به مجرای ادرار را تنظیم می کند) کار را انجام دهند – هر چقدر هم که طول بکشد!
۵- مشکل مثانه خود را درمان نمایید
در نهایت، مهم ترین کاری که می توانید برای سلامت مثانه خود انجام دهید این است که اگر مشکلی دارید با کسی صحبت کنید. بیاختیاری ادرار و سایر بیماریهای ادراری، انگ زیادی را به همراه دارند، و به همین دلیل، اکثر مردم این تصور غلط را دارند که نشت یا ناراحتی مثانه بخش «طبیعی» پیری، پس از زایمان یا یائسگی است. اما این نمی تواند دور از واقعیت باشد!
اگر با سلامت مثانه ضعیفی روبهرو هستید، چیزی برای خجالت وجود ندارد. بنابراین، مهم نیست که علائم شما چقدر پیش پا افتاده است، مهم است که با پزشک عمومی خود صحبت کنید.گزینه های زیادی برای درمان وجود دارد، از تغییرات کوچک در شیوه زندگی گرفته تا جراحی – و بسته به شدت بیماری شما، پزشک می تواند به شما در شناسایی بهترین درمان برای شما کمک کند.
یادداشتی در مورد سلامت پروستات و بی اختیاری در مردان
در مردان، مشکلات مثانه اغلب با سلامت پروستات مرتبط است. پروستات غده ای کوچک به اندازه گردو است که در قاعده مثانه یافت می شود و مجرای ادرار از آن عبور می کند. عملکرد اصلی پروستات تولید مایعی است که با اسپرم مخلوط می شود تا منی بسازد.
با افزایش سن، اندازه پروستات افزایش می یابد. این به عنوان هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا بزرگ شدن خوش خیم پروستات (BPE) شناخته می شود. علت BPE ناشناخته است، اما تصور میشود که با تغییرات هورمونی مرتبط با سن مرتبط باشد.
هنگامی که پروستات رشد می کند، می تواند مجرای ادرار را محدود کند و ادرار را دشوار کند، بنابراین برخی از مردان ممکن است در نتیجه دچار مشکلات ادراری شوند. این شامل:
نیاز مکرر به ادرار کردن
میل ناگهانی به ادرار کردن
مشکل در تخلیه مثانه
جریان ادرار ضعیف تر
مشکل در شروع ادرار کردن
BPE همیشه مشکلاتی ایجاد نمی کند، اما زمانی که ایجاد می کند، می توان به راحتی با دارو، جراحی، تغییر شیوه زندگی یا ترکیبی از هر سه آن را درمان کرد.
چند راه آسان برای درمان مشکلات ادراری ناشی از بزرگی پروستات عبارتند از:
مصرف کافئین خود را به خصوص قبل از خواب کاهش دهید
داشتن یک رژیم غذایی سالم و محدود کردن مصرف شیرین کننده های مصنوعی
افزایش فعالیت بدنی
تمرینات کف لگن
مشکلات مثانه در مردان نیز می تواند ناشی از بیماری های دیگری مانند پروستاتیت و سرطان پروستات باشد. بنابراین، اگر مشکلی در دفع ادرار دارید یا احساس میکنید چیزی درست نیست، باید همیشه با پزشک عمومی خود قرار ملاقات بگذارید.