اگر در ترک سیگار مشکل دارید این مطلب را بخوانید
ترک کردن هر عادتی سخت و نیاز به پشتکار بالا دارد اما گاهی اوقات وقتی ما از ضررهای عادتی که داریم باخبر شویم راحتتر میتوانیم آن را ترک کنیم . ترک کردن سیگار هم یکی از آن مواردی است که حتما نیاز به صبر و پشتکار زیاد دارد . باید بگوییم که وقتی سیگار میکشیم در معرض بیش از ۴۰۰۰ ماده مضر برای سلامتی قرار میگیریم – و همچنین این خطر برای اطرافیانمان هم وجود دارد. سیگار کشیدن باعث بیماری های مهم قلبی تنفسی مانند COPD و انواع مختلف سرطان مانند سرطان ریه می شود. تنباکو در ۸۰ درصد موارد مسئول است. علاوه بر این، همچنین ثابت شده است که سیگار شانس ابتلا به نوع شدید COVID-19 را تا ۲۵٪ افزایش می دهد.
نیکوتین یکی از اجزای اصلی تنباکو در بدن اینگونه عمل می کند:
این ماده که مسئول اعتیاد به تنباکو است، هنگامی که از طریق آلوئول های ریوی به خون می رسد، عملکرد کل ارگانیسم را تغییر می دهد.
۱٫ با استنشاق، نیکوتین به خون می رسد، آدرنالین افزایش می یابد و با آن ضربان قلب، فشار خون و گلوکز افزایش می یابد.
۲٫ پس از هفت ثانیه به مغز می رسد و باعث ترشح دوپامین می شود، انتقال دهنده عصبی که منبع لذت است و وابستگی ایجاد می کند.
۳٫ پس از ۲۰ دقیقه از خون ناپدید می شود و بدن شروع به درخواست بیشتر می کند.
اثرات ترک سیگار در کوتاه مدت و بلند مدت بر روی جسم
یک روز بدون سیگار باعث میشود فشار خون کاهش یابد، نبض کاهش یابد، سطح مونوکسید کربن در خون عادی می شود.
در ۳ ماهگی بعد ترک سیگار گردش خون و عملکرد ریه را بهبود می بخشد.
در ۹ ماهگی سرفه و خستگی کاهش می یابد زیرا ریه ها تمیز می شوند و تنفس راحت تر می شود. خطر عفونت تنفسی را کاهش می دهد.
از یک سال بعد از ترک سیگار خطر حمله قلبی به نصف کاهش می یابد.
در ۵ سال بعد از کنار گذاشتن سیگار خطر سکته مغزی برابر با افراد غیر سیگاری است.
در ۱۰ سال بعد بروز سرطان ریه به نصف کاهش یافته است. همچنین خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو، مری، مثانه و پانکراس را کاهش می دهد.
درمان هایی که به شما کمک می کند تا سیگار را ترک کنید
مواد جایگزین نیکوتین از طریق آدامسها، استنشاقها، قرصهای پاستیل و چسبهای پوستی که این ماده را فراهم میکنند، سندرم ترک را که در هنگام سیگار نکشیدن ظاهر میشود، کاهش میدهد.استفاده از آنها بر اساس تعداد سیگار در روز تجویز می شوند. دوز نیکوتین به تدریج به صفر می رسد و توصیه می شود مصرف جایگزین ها بیش از شش ماه نباشد.
وارنیکلین (Champix).
این دارو باید توسط پزشک تجویز شود. با تداخل با گیرنده های نیکوتین در مغز، لذت سیگار کشیدن را کاهش می دهد و علائم ترک را کاهش می دهد. مصرف آن یک هفته قبل از ترک سیگار شروع می شود و بین ۱۲ تا ۲۴ هفته تجویز می شود. معمولاً با دوز ۰٫۵ میلی گرم در روز شروع می شود و تا پایان هفته دوم به ۱ میلی گرم دو بار در روز افزایش می یابد. در یک محیط مراقبت اولیه، ۴۴ درصد از بیمارانی که آن را مصرف کردند، دو سال بعد همچنان بدون سیگار بودند.
آدامس ضد دخانیات.
هنگامی که آدامس جویده می شوند، نیکوتین آزاد می کنند که سندرم ترک را که هنگام ترک سیگار ظاهر می شود، کاهش می دهد.
بوپروپیون.
شما همچنین نیاز به این دارو دارید. دیده شده است که این داروی ضد افسردگی به کاهش میل به سیگار کمک می کند. درمان معمولاً یک هفته قبل از ترک دخانیات شروع می شود. در هفته اول هر ۲۴ ساعت یک قرص ۱۵۰ میلی گرمی مصرف می شود و سپس دوز در دو نوبت به ۳۰۰ میلی گرم در روز افزایش می یابد.نورتریپتیلین این یکی دیگر از داروهای ضد افسردگی است که علائم ترک را کاهش می دهد. ۱۰ تا ۲۸ روز قبل از آخرین سیگار مصرف می شود. نمی توان آن را به طور یکدفعه ای متوقف کرد و دوز باید به آرامی کاهش یابد.
کلونیدین.
برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود، به ترک سیگار کمک می کند. سه روز قبل از آخرین سیگار مصرف می شود. به صورت قرص دو بار در روز یا به صورت پچ داده می شود. همچنین نیاز به کاهش تدریجی دوز دارد.
(*توجه داشته باشید داروهای معرفی شده در بالا حتما باید توسط پزشک تجویز شوند)
تکنیک هایی برای ترک سیگار
درمان شناختی رفتاری
چهار تا هشت جلسه لازم است، که در آن روانشناس دستورالعمل ها، استراتژی ها و حمایت هایی را برای ترک سیگار ارائه می دهد و مکان ها، اقدامات و لحظاتی را که بیشتر سیگار کشیدن را تشویق می کند برای جلوگیری از عود، شناسایی می کند. این روش ها همراه با دارو، شانس موفقیت را چند برابر می کند.
پشتیبانی تلفنی
برنامه هایی وجود دارند که می توان آنها را دانلود کرد که برای ترک دخانیات طراحی شده اند. آنها شامل نکاتی برای کنترل اضطراب، اتصال به انجمن ها و آگاهی از مزایای ترک سیگار هستند. همچنین میتوانید با موسسات ترک سیگار تماس بگیرید که برنامههای شخصیسازی شده برای ترک سیگار را ارائه میدهند، جایی که یک متخصص پیگیری میکند، که این نیز شانس ترک اعتیاد را افزایش میدهد.
تحریک مغناطیسی
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال در روشی غیرتهاجمی، نواحی مرتبط با سیگار کشیدن توسط میدان های مغناطیسی تحریک می شوند تا ولع مصرف سیگار کاهش یابد. بین ۱۰ تا ۲۰ جلسه مورد نیاز است.
ذهن آگاهی
آموزش افزایش آگاهی از احساسات و افکاری که می تواند منجر به سیگار کشیدن شود، برای کنترل تکانه ها و همچنین احساسات منفی ناشی از عدم سیگار کشیدن مفید خواهد بود.
سیگار کشیدن خطرناکتر است یا قلیان کشیدن؟
اقدامات مفید برای کمک به ترک سیگار
یک دفتر خاطرات داشته باشید و بنویسید که چرا سیگار را ترک می کنید
به مدت یک هفته سیگارهایی را که می کشید و زمانی که آن را انجام می دهید (بعد از قهوه، پشت تلفن و…) یادداشت کنید. این به شما کمک می کند تا از عادت های خود آگاه شوید تا آنها را کنترل کنید. دلایل خود را برای ترک شغل کتبی داشته باشید تا در صورت بروز بحران بتوانید آنها را دوباره بخوانید. همچنین تصمیم خود برای ترک آن را به محیط اطراف خود اطلاع دهید. نوشتن می تواند به ما کمک کند تا اضطراب در مورد ترک سیگار را هدایت کنیم.
از ترک دخانیات بدون حمایت تخصصی خودداری کنید
تنها بین ۴ تا ۷ درصد از افراد به تنهایی و بدون درمان یا توصیه میتوانند سیگار را ترک کنند. مراجعه به پزشک برای تعیین میزان وابستگی و روش ایده آل ترک برای هر بیمار، از بروز عوارض ناخواسته و عود جلوگیری می کند و میزان موفقیت را افزایش می دهد.
برنامه ای ایجاد کنید که متناسب با نیاز شما باشد
مهمترین علائم ترک در طول سه هفته پس از آخرین سیگار رخ می دهد. برای مقابله با آنها، بسیار مهم است که خود را از قبل آماده کنید، بسته به موقعیت هایی که شما را به سیگار کشیدن دعوت می کند، مراحلی را که باید دنبال کنید برنامه ریزی کنید، و تکنیک هایی را برای مبارزه با لحظات بزرگ ترین اضطراب ایجاد کنید.
تکنیک هایی را برای غلبه بر اضطراب تمرین کنید
ورزش برای آرامش، نوشیدن آب زمانی که میخواهید سیگار بکشید، و تجسم ریههای شفاف و پر از هوای تازه در حین تنفس، همگی راهبردهایی برای کنترل میل به روشن شدن هستند.
هیدراته ماندن برای کاهش اضطراب و گمراه کردن میل به سیگار ضروری است
آب همیشه در دسترس تان باشد . هر وقت که احساس کردید میل به کشیدن سیگار دارید اب بنوشید یا شربت خانگی درست کنید و میل کنید.