آلزایمر چیست؟آیا قابل پیشگیری است؟
آلزایمر چیست؟آیا قابل پیشگیری است؟
همینک در مجله آنلاین فارسی ها با مطلب”آلزایمر چیست؟آیا قابل پیشگیری است؟ ” در خدمت شما کاربران گرامی هستیم .
بیماری آلزایمر
یک بیماری مغزی پیشرونده و غیرقابل برگشت است که به آرامی حافظه و قدرت تفکر را از بین برده و حتی توانایی انجام کارهای ساده را از فرد میگیرد. بیماری آلزایمر به آرامی شروع میشود. این بیماری در وهله اول قسمتهایی از مغز که کنترل حافظه و زبان را به عهده دارند دربر میگیرد. آلزایمر یک بیماری پیشرونده است. این بدان معناست که به مرور زمان قسمتهای بیشتری از مغز آسیب میبیند.
علائم و نشانههای آلزایمر
رایجترین نشانه بیماری آلزایمر مشکل به یادآوری اطلاعات جدید است. مغز نیز مانند بدن در طول زمان تغییر میکند و مشکلات یادآوری و فکر کردن بخشی از این مسن شدن مغز است. اما مشکلات جدی یادآوری، سردرگمی و تغییرات فکری و رفتاری میتوانند علائم اولیه بیماری آلزایمر باشند.
کاهش توانایی یادآوری اطلاعات جدید:
- سوالات یا مکالمههای تکراری
- جابهجایی وسایل شخصی
- فراموش کردن قرارهای ملاقات یا تاریخ
- گم شدن در مسیری آشنا
اختلالات در استدلال کردن، انجام کارهای پیچیده و قضاوتهای اشتباه:
- عدم درک مناسب خطرات
- عدم توانایی رسیدگی به امور مالی
- تصمیمگیری اشتباه در موارد ساده
- عدم توانایی در برنامهریزی و انجام فعالیتهای موازی
اختلالات تشخیص فضا و چشمی:
- عدم توانایی تشخیص چهرهها و وسایل معمولی و ناتوانی در یافتن چیزهایی که در دیدرس هستند.
- ناتوانی در استفاده از ابزارهای ساده و کارهای معمولی مانند درست پوشیدن لباس
مشکلات تکلم، خواند و نوشتن:
- ناتوانی در به یادآوری کلمات ساده هنگام صحبت کردن
- اشتباهات مکرر گفتاری، خواندن و نوشتن
تغییرات خلقی و رفتاری:
- از دست دادن احساس همدردی
- تغییرات خلقی غیرطبیعی مانند آشفتگی، بیحوصلگی، عدم علاقه به مراودات اجتماعی و گوشه گیر شدن
- رفتارهای هیجانی، وسواسی یا رفتارهای غیرقابل قبول اجتماعی
علت
دانشمندان معتقدند که آلزایمر در بیشتر افراد در اثر تلفیقی از عوامل مانند وراثت، سبک زندگی و عوامل محیطی رخ می دهد و به تدریج مغز را تحت تأثیر قرار می دهد.
بروز آلزایمردر کمتر از ۵% افراد ناشی از یک تغییر ژنتیکی خاص است که منجر به پیشرفت بیماری می شود.
هرچند دلایل ابتلا به آلزایمر هنوز به طور دقیق مشخص نشده است اما تاثیر آن بر مغز به وضوح مشخص گردیده است. بیماری آلزایمر موجب آسیب دیدن و مرگ سلول های مغزی می شود. اتصالات بین سلولی در مغزی که مبتلا به آلزایمر شده است بسیار کمتر از مغز سالم است.
۹ روش پیشگیری از آلزایمر
تمرینات فکری
افرادی که مرتب مطالعه می کنند و یا بازی های فکری انجام می دهند، جدول حل می کنند و … کمتر در معرض ابتلا به این بیماری خواهند بود.
* تمرینات بدنی
۳۰ دقیقه ورزش روزانه تاثیر به سزایی در سلامت قلب، ماهیچه ها و مغز دارد. پیاده روی، باغبانی، تمیز کردن منزل و….می تواند نوعی ورزش باشد.
* نوشیدن مایعات به اندازه ی کافی
کم آبی، مهم ترین فاکتور متغیر برای از دست دادن حافظه است. به مقدار کافی مایعات بنوشید و از مصرف نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید.
* مراقب داروهای مصرفی باشید
پزشک شما باید از کلیه داروهای تجویزی و غیر تجویزی که مصرف می کنید آگاه باشد. زیرا ترکیب بعضی از داروها باعث گیجی، فراموشی و یا آسیب بلند مدت به حافظه شود.
* از رژیم غذایی سالمی پیروی کنید
روزانه حداقل ۵ نوع میوه و سبزی تازه بخورید. سبزیجات پهن برگ مثل بروکلی، اسفناج و کاهو بسیار مفید است.
* از مکمل فسفاتیدیل سرین Phosphatidylserine استفاده کنید
مطالعات مختلف نشان می دهد که استفاده از این مکمل در مراحل اولیه ی ابتلا به آلزایمر، سرعت پیشرفت بیماری را کاهش می دهد. بنابراین اگر این بیماری در خانواده در حال گسترش است بهتراست با مشورت پزشک مصرف آن را شروع کنید.
*کار کردن بر روی دستگاههای موسیقی
ساخت آهنگ، باعث افزایش عمر مغز شما می شود. طبق تحقیقی که انجام شد، نشان داده شد افرادی که بر روی یکی از دستگاههای موسیقی کار میکردند، در انجام فعالیتهای ذهنی، در مقایسه با دیگران بهتر بودند.
*تماس گرفتن با دوستان
داشتن ارتباط اجتماعی مستمر، باعث میشود مغز شما جوان بماند. بنابراین انجام سرگرمیها که ترکیبی از فعالیت اجتماعی، فیزیکی و روانی است، ممکن است، بهترین محافظ در برابر بیماری جنون باشد.
*خوردن ماهی
طبق تحقیقی که در سال ۲۰۱۱ در مرکز رادیولوژیک آمریکای جنوبی انجام شد، ماهی در واقع، غذای مغز است. اسکن از مغزها، نشان داد افرادی که ماهی کباب شده بر روی آتش و پخته شده- نه ماهی که در روغن سرخ میشود- حداقل یک مرتبه در هفته، مصرف میکنند، از ماده خاکستری در نواحی کلیدی مغزشان، بهتر محافظت میشود.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان،عصرایران،سایت دکترسخابخش