منظور از پایین بودن پلاکت خون چیست؟

پلاکت ها چیست؟ محدوده عادی آن چه مقدار است؟

پلاکت ها (ترومبوسیت ها) عناصر مهمی در خون هستند که برای انعقاد خون (لخته شدن و جلوگیری از خونریزی) مهم هستند. ترومبوسیتوپنی یا پایین بودن پلاکت خون به معنی داشتن تعداد کم پلاکت در خون در مقایسه با محدوده طبیعی است. تعداد نرمال پلاکت ها بین ۱۵۰،۰۰۰ تا ۴۵۰،۰۰۰ در هر میکرولیتر (یک میلیونیم لیتر) متغیر است.

فقط حدود ۲/۳ پلاکت های آزاد شده به جریان خون در خون گردش می کنند و یک سوم باقی مانده معمولاً در طحال یافت می شود. چرخه عمر پلاکتها معمولاً حدود ۱۰-۷ روز است. بنابراین ، قدیمی ها به طور مداوم با موارد جدید جایگزین می شوند.

علائم و نشانه های کمبود پلاکت چیست؟

اکثر افراد مبتلا به ترومبوسیتوپنی هیچ علامتی ندارند که به طور مستقیم با پلاکت پایین مرتبط باشد. با این حال ، آنها ممکن است علائم مربوط به علت اصلی ترومبوسیتوپنی را نشان دهند.

در ترومبوسیتوپنی شدید (تعداد پلاکت کمتر از ۱۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰) ، در صورت بریدگی یا زخمی شدن فرد ، خونریزی بیش از حد ممکن است رخ دهد. خونریزی خود به خودی نیز می تواند زمانی رخ دهد که تعداد پلاکت ها به شدت کاهش یابد.

نشانه های کمبود پلاکت

علائم و نشانه های خونریزی مربوط به ترومبوسیتوپنی می تواند شامل موارد زیر باشد:

خونریزی یا کبودی آسان
خونریزی دقیق در پوست یا مخاط دهان (پتشیا) یا کبودی (پورپورا)
خون دماغ
خونریزی لثه
دوره های قاعدگی سنگین
وجود خون در مدفوع یا ادرار

سایر علائم و نشانه هایی که ممکن است در افراد مبتلا به ترومبوسیتوپنی رخ دهد می تواند شامل موارد زیر باشد:

بزرگ شدن طحال (اسپلنومگالی)
خستگی
زردی (زردی پوست و سفیدی چشم)

علت پایین بودن پلاکت چیست؟

علل ترومبوسیتوپنی را می توان به سه دسته تقسیم کرد:

اختلال در تولید ، افزایش تخریب ، و ترشح طحال

اختلال در تولید پلاکت چیست؟

پایین بودن تعداد پلاکت ها به دلیل اختلال در تولید به طور کلی به دلیل مشکلات مربوط به مغز استخوان است. معمولاً سایر سلولهای خونی (قرمز و سفید) نیز تحت تأثیر برخی از این فرایندها قرار می گیرند و تعداد آنها ممکن است غیر طبیعی باشد.

برخی از عفونت های ویروسی با تأثیر بر مغز استخوان می توانند باعث کاهش تعداد پلاکت ها شوند ، به عنوان مثال:

پاروویروس ،
سرخجه ،
اوریون،
واریسلا (آبله مرغان) ،
هپاتیت C ،
ویروس اپشتین بار (EBV) ، و
اچآیوی.
کم خونی آپلاستیک (آگرانولوسیتوز) اصطلاحی است که باعث شکست مغز استخوان می شود و منجر به تعداد کم پلاکت ها می شود که معمولاً با کم خونی (تعداد گلبول های قرمز پایین) و لکوپنی یا لوکوپنی (تعداد کم گلبول های سفید) همراه است.

علل شایع کم خونی آپلاستیک عبارتند از:

عفونت (پاروویروس ، HIV) ؛
برخی از داروها [کلرامفنیکل ، طلا ، فنی توئین (دیلانتین) ، والپروئیک اسید (دپاکن ، دپاکوته ، دپاکوت ER ، دپاکون) ؛
تابش – تشعشع؛ یا
اختلالات مادرزادی (کم خونی فانکونی).
بسیاری از داروهای شیمی درمانی معمولاً باعث مسمومیت مغز استخوان و ترومبوسیتوپنی می شوند.

سایر علل ترومبوسیتوپنی ناشی از اختلال در تولید پلاکت مغز استخوان عبارتند از:

واسطه های تیازید ؛
لوسمی و لنفوم ،
سرطان هایی که به مغز استخوان حمله می کنند ؛ و
کمبود ویتامین B12

 آزمایش های تشخیص پایین بودن پلاکت

تعداد پایین پلاکت ها اغلب در حین انجام کارهای معمول خون به طور اتفاقی کشف می شود. پلاکتها جزء شمارش کامل خون (CBC) به همراه شمارش گلبولهای سفید و گلبولهای قرمز خون هستند. سودوترومبوسیتوپنی را می توان با تکرار CBC از بین برد. بررسی کم بودن تعداد پلاکت ها شامل سابقه پزشکی جامع و معاینه فیزیکی توسط پزشک است.
بررسی همه داروها ، سابقه خانوادگی و سابقه شخصی سرطانها ، مصرف داروها و الکل ، مشکلات خونریزی و سایر شرایط پزشکی (بیماریهای روماتیسمی ، مشکلات کبدی ، بیماریهای کلیوی) باید در این ارزیابی لحاظ شود. معمولاً در معاینه فیزیکی این بیماران بزرگ شدن طحال (اسپلنومگالی) ، پتشیا و پورپورا مورد بررسی قرار می گیرد. تحقیقات تشخیصی بیشتر برای ترومبوسیتوپنی متکی بر بررسی دقیق سایر مقادیر CBC (تعداد گلبولهای قرمز ، هموگلوبین ، تعداد گلبولهای سفید خون ، متوسط ​​حجم پلاکتها یا MPV) ، پانل جامع شیمی خون (عملکرد کلیه ، عملکرد کبد ، الکترولیتها) است. ، پانل انعقاد خون (سایر اجزای سیستم انعقادی) ، و بررسی اسمیر خون زیر میکروسکوپ (به دنبال قرمز تکه تکه شده

خطرناک بودن ترومبوسیتوپنی یا پلاکت پایین عمدتا به علت و شدت آن بستگی دارد. فقط در ترومبوسیتوپنی بسیار شدید (تعداد پلاکتها کمتر از ۱۰ تا ۲۰۰۰۰) ممکن است خطر خونریزی خود به خودی وجود داشته باشد. بسیاری از موارد ترومبوسیتوپنی ممکن است برگشت پذیر (ناشی از دارو ، عفونی) باشد ، بنابراین پیش آگهی مطلوبی را به همراه دارد. عملکرد پلاکتها (لخته شدن و جلوگیری از خونریزی) در اکثر موارد ، علیرغم تعداد کم پلاکتها ، دست نخورده باقی می ماند.

آیا می توان از تعداد کم پلاکت جلوگیری کرد؟

ترومبوسیتوپنی تنها در صورتی قابل پیشگیری است که علت زمینه ای آن شناخته شده و قابل پیشگیری باشد.در بیماران مبتلا به HIT ، از هرگونه محصول هپارین باید در آینده اجتناب شود ، همانطور که قبلاً ذکر شد. اگر مشخص شود که هر دارویی باعث افت پلاکت در افراد می شود ، ممکن است از مصرف بعدی آن در آن شخص جلوگیری شود.

پایین بودن پلاکت

نکته های مختصر درباره پایین بودن پلاکت ها

علائم کمبود پلاکت می تواند خونریزی لثه و خونریزی بینی باشد.
ترومبوسیتوپنی به سطح پایین غیر طبیعی پلاکت ها در جریان خون اشاره دارد.
پلاکت ها برای لخته شدن طبیعی خون مهم هستند.
با ترومبوسیتوپنی شدید ، خونریزی بیش از حد ممکن است رخ دهد.
ترومبوسیتوپنی به دلیل کاهش تولید یا افزایش تخریب پلاکت ها رخ می دهد. همچنین ممکن است زمانی رخ دهد که طحال بزرگتر شده و پلاکت ها بیشتر از حد معمول ترشح می شود.
ترومبوسیتوپنی ناشی از هپارین (HIT) به دلیل تخریب پلاکت ها با واسطه ایمنی بوجود می آید که ممکن است با هپارین رقیق کننده خون و داروهای مرتبط با آن ایجاد شود.
سایر داروهای تجویزی نیز ممکن است در موارد خاص باعث ترومبوسیتوپنی شوند.
عفونت های ویروسی ممکن است به دلیل تأثیر بر مغز استخوان باعث ترومبوسیتوپنی شوند و منجر به کاهش تولید پلاکت ها شوند.
آزمایش خون برای تشخیص ترومبوسیتوپنی استفاده می شود. اغلب هنگام آزمایش خون به دلایل دیگر یا در طول غربالگری معمول مشخص می شود.
علائم ترومبوسیتوپنی می تواند شامل خونریزی های کوچک (پتشیا) یا کبودی هایی باشد که به عنوان پورپورا شناخته می شوند.
درمان ترومبوسیتوپنی ، در صورت لزوم ، شامل تزریق پلاکت است. اکثر بیماران مبتلا به ترومبوسیتوپنی نیازی به تزریق منظم پلاکت ندارند. اگر جراحی در بیمارانی با تعداد پلاکت کمتر از ۵۰،۰۰۰ برنامه ریزی شده باشد ، ممکن است تزریق ضروری باشد

Rate this post
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.