ضربان قلب نابجا یعنی چی و علت آن چیست؟

ضربان نابجا تغییر در ریتم ضربان قلب است. بسیاری از افراد در مقطعی از زندگی خود آن را تجربه می کنند و همیشه نمی توان علت دقیق آن را دانست. فقط در صورتی باید نگران این اتفاق باشید که مکرر رخ دهد.

ضربان قلب نابجا چیست و علت آن چیست؟

ضربان نابجا زمانی اتفاق می افتد که قلب یک ضربان را رد می کند یا ضربان اضافی اضافه می کند. در اصل، این یک وضعیت عادی است که نباید باعث نگرانی شود. شایع ترین چیز این است که به دلایل نامعلومی رخ می دهد و هیچ عواقبی ندارد.

دو نوع اصلی ضربان نابجا وجود دارد: انقباض دهلیزی زودرس (PAC)، زمانی که ضربان از دهلیزها یا اتاق‌های فوقانی قلب منشا می‌گیرد. و انقباض زودرس بطن اگر در بطن ها یا اتاقک های پایینی این اندام رخ دهد.

ضربان نابجا به عنوان “اکستراسیستول” یا “ضربان زودرس قلب” نیز شناخته می شود. اکثر مردم گاهی اوقات آن را تجربه می کنند و مانند یک بال زدن خفیف احساس می شود. فقط در صورت تکرار شدن، نیاز به مشاوره پزشکی دارد.

 

علائم مرتبط با ضربان قلب نابجا

علت ضربان قلب نابجا چیست؟

ضربان قلب نابجا اغلب بدون علت شناخته شده رخ می دهد. با این حال، برخی از عناصر وجود دارد که با پیدایش این نوع ضرب همراه است. آنها به شرح زیر هستند:

مصرف کافئین.

مصرف الکل یا تنباکو.

استفاده از مواد مخدر تفریحی.

استرس یا اضطراب.

برخی داروها به ویژه برای آسم، آلرژی و سرماخوردگی.

به طور کلی، ضربان قلب نابجا زمانی رخ می دهد که سطوح پایین پتاسیم در خون، کاهش جریان خون به قلب، یا بزرگ شدن یا ساختار غیر طبیعی قلب وجود داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد که اکستراسیستول شایع ترین آریتمی است. در برخی از بیماران ممکن است در صورت هیپوکسمی یا تحت اثر بیهوشی ظاهر شوند.

افرادی هستند که احتمال بیشتری برای داشتن این نوع ضربان قلب دارند. در میان آنها کسانی هستند که سابقه خانوادگی این بیماری مشابه را دارند، حمله قلبی کرده اند یا بیماری قلبی دارند.

علائم مرتبط با ضربان قلب نابجا

بسیاری از مواقع ضربان قلب نابجا بدون هیچ علامتی رخ می دهد. در واقع، فرد متوجه نمی شود که اکستراسیستول رخ داده است. در موارد دیگر، فقط احساس می شود که قلب ضربان خود را از دست داده است.

گاهی اوقات ممکن است علائمی مانند موارد زیر ظاهر شوند:

احساس تپش قلب.
ضربان قلب قوی تر احساس می شود.
یک پرش یا مکث کوتاهی در قلب وجود دارد.
آگاهی یا توجه بیشتری به نحوه ضربان قلب وجود دارد.
ضربان قلب قوی و گاه به گاه.
احساس ضعف یا سرگیجه.

این خیلی شایع نیست، اما برخی افراد تاکی کاردی بطنی نیز دارند. یعنی ضربان قلب سریع و نامنظم یا سایر آریتمی ها. اگر بیماری قلبی قبلی وجود داشته باشد، خطر عوارض یا مرگ ناگهانی بیشتر است.

تست های تشخیصی برای ضربان قلب نابجا

ضربان قلب نابجا گاه به گاه نیازی به مشاوره پزشکی ندارد و در واقع به ندرت در طول معاینه فیزیکی ثبت می شود. اگر اکستراسیستول مکرر است، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

پزشک در مورد علائم می پرسد و یک معاینه فیزیکی معمول انجام می دهد. در صورت لزوم، ممکن است آزمایشاتی را برای تعیین علت ضربان قلب نابجا تجویز کند.

پرکاربردترین تست های تشخیصی به شرح زیر است:

مانیتور هولتر دستگاهی است که حرکت قلب را بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت ثبت و بایگانی می کند.
الکتروکاردیوگرام (ECG). سیگنال های الکتریکی قلب و ضربان قلب را اندازه گیری می کند.
اکوکاردیوگرافی. این به شما امکان می دهد ساختار قلب را تجسم کنید.
MRIsMRI یا سی تی اسکن. آنها به شما این امکان را می دهند که قلب را با جزئیات مشاهده کنید تا تشخیص دهید که آیا ناهنجاری وجود دارد یا خیر.
تست استرس یا تست ورزش. برای تجسم نحوه پاسخگویی قلب به خواسته های فیزیکی استفاده می شود.
آنژیوگرافی عروق کرونر. آنها اشعه ایکس با ماده حاجب برای تشخیص ناهنجاری ها یا خرابی ها هستند.

چگونه می توانید ضربان قلب نا بجا را درمان کرد؟

اگر وجود ضربان نابجا شایع است، مراجعه به پزشک توصیه می شود.

همانطور که قبلا ذکر شد، ضربان قلب نابجا به خودی خود نیازی به درمان ندارد. این بدون نیاز به هیچ نوع مداخله ای از بین می رود. اگر این اتفاق نیفتد، مناسب است که احتمال وجود یک بیماری زمینه ای را بررسی کنید.

در مورد دوم، درمان شامل درمان بیماری زمینه ای است. اگر مشخص شود که هیچ آسیب شناسی محرکی وجود ندارد، بررسی عوامل موجود در سبک زندگی که ممکن است باعث ایجاد ضربان قلب نابجا شوند، توصیه می شود.

آنچه رایج است این است که پیشنهاد می شود مصرف موادی را که بر ضربان قلب تأثیر می گذارند کاهش یا حذف کنید. به همین ترتیب، معمولاً توصیه می شود برای تقویت قلب از یک برنامه ورزشی روتین استفاده کنید.

نارسایی قلبی چیست؟ از علائم تا درمان

پیشگیری و توصیه ها

بهترین راه برای مراقبت از سلامت قلب، داشتن یک سبک زندگی سالم است. این شامل یک رژیم غذایی سالم، با غلبه غذاهایی مانند میوه ها، سبزیجات و پروتئین های بدون چربی است.

به همین ترتیب، افرادی که در معرض خطر ضربان قلب نابجا هستند باید مصرف الکل و سیگار و همچنین مصرف داروهای مضر برای سلامتی خود را کاهش دهند. علاوه بر این، انجام منظم ورزش هوازی به مدت ۳۰ دقیقه، ۳ تا ۴ بار در هفته، برای قوی نگه داشتن قلب شما ایده آل است.

علت ضربان قلب نابجا چیست؟

در مواجهه با ضربان قلب غیر طبیعی چه کنیم؟

در صورت وجود تپش شدید و احساس تپش قلب، حفظ آرامش ضروری است. بیشتر ضربان‌های نابجا پس از چند دقیقه استراحت ناپدید می‌شوند. روی صندلی بنشینید و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه نفس عمیق بکشید.

اگر ضربان نابجا به طور مکرر اتفاق می افتد، یا اگر احساس عجیبی در ضربان قلب دارید، توصیه می شود در اسرع وقت به پزشک خود اطلاع دهید. این می تواند یک علامت هشدار دهنده باشد که چیزی در قلب شما اشتباه است. متخصص قلب کسی است که باید تشخیص دهد که آیا لازم است موقعیت را به طور عمیق بررسی کند.

ضربان نابجا معمولاً عوارضی ایجاد نمی کند. با این حال، تعداد کمی از موارد نیز وجود دارد که در آن‌ها باعث ایجاد دوره‌های تاکی کاردی یا آریتمی قلبی می‌شود. به همین دلیل، علامتی است که نباید از آن غافل شد.

شما باید نسبت به وجود علائم دیگر مانند درد قفسه سینه، تپش قلب بسیار قوی، احساس سفتی یا مشکل در تنفس هوشیار باشید. همه آنها نیاز به مشورت فوری با پزشک را پیشنهاد می کنند.

Rate this post
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.