۹ چیزی که میتواند به کبد شما آسیب برساند
کبد شما بزرگترین عضو بدن شماست و وظایفی به همان اندازه بر عهده دارد. در میان بسیاری از نقش های کبد، برخی از وظایف شناخته شده تر عبارتند از فیلتر کردن خون بدن، پردازش مواد مغذی و ذخیره انرژی. از آنجایی که عملکردهای زیادی را انجام می دهد، کبد شما در برابر حمله از چندین جبهه آسیب پذیر است. اگر کبد آسیب ببیند، زخم (سیروز) ممکن است رخ دهد که در نهایت می تواند باعث نارسایی کبد یا سرطان شود. در این مقاله که ترجم و تالیف از health میباشد میخواهیم عواملی که مبتواند به کبد شما آسیب بزند را بررسی کنیم.
وقتی کبد آسیب می بیند چه اتفاقی می افتد؟
آسیب کبدی با بسیاری از شرایط پزشکی مرتبط است. به عنوان مثال، انواع مختلفی از هپاتیت، عفونتی که بر کبد تأثیر می گذارد، می تواند منجر به آسیب کبدی شود. شرایط دیگر عبارتند از سرطان کبد، بیماری ویلسون، و آسیب ناشی از مصرف الکل.
از آنجایی که کبد در بسیاری از عملکردهای بدن درگیر است، علائم آسیب کبدی متفاوت است. آنها میتوانند شامل درد یا تورم شکمی، زردی چشمها یا پوست به دلیل بیماری معروف به یرقان و آزمایشهای عملکرد غیرطبیعی کبدی باشند که توسط پزشک انجام میشود، اما محدود به آن نمیشود.
وقتی بسیاری از مردم به آسیب کبدی فکر می کنند، به سیروز فکر می کنند. این باعث ایجاد زخم در کبد می شود و عملکرد کبد را کاهش می دهد. با این حال، سیروز آخرین مرحله زمانی است که فردی مبتلا به بیماری مزمن کبدی است.
چه عواملی به کبد آسیب میزند؟
چندین بیماری می توانند مستقیماً باعث آسیب کبدی شوند یا خطر آن را افزایش دهند. برخی از این شرایط سلامتی عبارتند از چاقی، هپاتیت، بیماری های ژنتیکی و شرایط مختلف خود ایمنی.
چاقی
NAFLD کبدی زمانی اتفاق می افتد که چربی بیش از حد در سلول های کبد ذخیره می شود. در حالی که متخصصان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث این بیماری می شود، اما با سندرم متابولیک، فشار خون بالا، سطوح بالای تری گلیسیرید و چاقی نیز مرتبط است. هنگامی که سلول های کبدی چربی بیش از حد داشته باشند، سیروز و نارسایی کبد ممکن است رخ دهد. اگرچه افراد ۴۰ و ۵۰ ساله در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به NAFLD هستند، اما می تواند در نوجوانان چاق نیز رخ دهد.
هپاتیت
هپاتیت مزمن B و C مسئول اکثر موارد سرطان کبد در سراسر جهان هستند. هپاتیت C، از طریق تماس با خون آلوده منتقل میشود، به این معنی که میتوانید آن را از طریق سوزنهای مشترک، رابطه جنسی محافظت نشده (اگرچه کمتر رایج است) و به ندرت، انتقال خون دریافت کنید. خالکوبی با سوزن کثیف نیز شما را در معرض خطر قرار می دهد.
عفونت مزمن هپاتیت C معمولاً با دارو قابل درمان است، اما تشخیص سریع ضروری است. این بیماری اغلب به عنوان “قاتل خاموش” شناخته می شود زیرا بسیاری از مردم نمی دانند که به آن مبتلا هستند و در صورت عدم درمان می تواند منجر به سیروز، سرطان کبد، نارسایی کبد و مرگ شود.
بیماری های ژنتیکی علت آسیب به کبد
ژنتیک همچنین می تواند در سلامت کبد شما نقش داشته باشد و چندین بیماری ارثی می تواند منجر به بیماری کبد شود. برای مثال بیماری ارثی هموکروماتوز باعث تجمع آهن در بدن می شود که می تواند باعث سیروز و در نهایت کبد شود.
بیماری ویلسون کمتر شایع است، که باعث تجمع مس در بدن می شود و نه تنها به کبد بلکه به مغز و سایر اندام ها نیز آسیب می رساند.
خوشبختانه، هر دو بیماری قابل درمان هستند، اگر قابل درمان نباشند. برای هموکروماتوز، سطح آهن در بدن با برداشتن منظم خون کاهش می یابد. برای بیماری ویلسون، داروهای خاصی به نام عوامل کیلیت می توانند مس را حذف کنند.
بیماری های خود ایمنی
برخی از بیماری های خودایمنی نیز می توانند بر عملکرد کبد تأثیر بگذارند. هنگامی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به کبد حمله می کند، به آن هپاتیت خود ایمنی می گویند. هیچکس دقیقاً نمیداند چه چیزی باعث میشود بدن به سمت خود حرکت کند، اما عوامل ژنتیکی ممکن است نقش داشته باشند. این بیماری معمولاً افرادی را که در بدو تولد مونث میشوند را تحت تأثیر قرار میدهد و همچنین در افراد مبتلا به بیماری خودایمنی دیگر شایعتر است.
سیروز صفراوی اولیه (PBC) یکی دیگر از بیماری های خود ایمنی است که معمولاً افرادی را که در بدو تولد زنان تعیین می کنند، تحت تأثیر قرار می دهد. هر دو بیماری در صورت عدم درمان می توانند منجر به سیروز و نارسایی کبد شوند. اگرچه هیچ درمانی برای هپاتیت خودایمنی یا PBC وجود ندارد، درمان می تواند شما را سالم نگه دارد.
کار کبد در بدن چیست؟حتما این مقاله را بخوانید جالبه
داروهایی که به سلامت کبد آسیب میزند
داروهای متعددی می توانند بر سلامت کبد تأثیر بگذارند. بسیاری از افراد با استامینوفن یا تیلنول که معمولاً شناخته می شود آشنا هستند که در دوزهای بالا می تواند مضر باشد. با این حال، تایلنول میتواند در سایر داروهای بدون نسخه و نسخهای پنهان شود. سایر داروها نیز می توانند بر سلامت کبد تأثیر بگذارند.
استامینوفن
استامینوفن که بدون نسخه به عنوان تیلنول فروخته می شود و در داروهای تجویزی مانند Vicodin یا Percocet یافت می شود، در دوزهای بالا می تواند باعث نارسایی کبد و حتی مرگ شود.
اگر مصرف بیش از حد فوراً درمان شود، شانس زنده ماندن از آن خوب است – اما راه بهتر پیشگیری است. هرگز بیش از دوز توصیه شده استامینوفن (یا هر دارویی) مصرف نکنید و مطمئن شوید که بیش از یک داروی حاوی این ماده مصرف نمی کنید.
از آنجایی که استامینوفن اغلب در داروهای بدون نسخه سرماخوردگی و آنفولانزا یافت می شود، مهم است که به یاد داشته باشید که برچسب مواد تشکیل دهنده را برای هر گونه داروی بدون نسخه که مصرف می کنید بررسی کنید.
سایر داروها
علاوه بر استامینوفن، داروهای دیگری نیز می توانند به کبد شما آسیب برسانند. به عنوان مثال، استفاده طولانی مدت از استروئیدهای آنابولیک (هورمون های مردانه که برخی از ورزشکاران برای بهبود عملکرد خود از آنها استفاده می کنند) با کمی بالاتر خطر ابتلا به سرطان کبد مرتبط است. مواد مخدر غیرقانونی، از جمله هروئین و کوکائین، و داروهای تجزیه کننده (روان گردان) نیز می توانند باعث آسیب کبد شوند.
به دلایل بسیاری، از مصرف مواد مخدر اجتناب کنید. اگر متوجه علائم آسیب کبدی (مانند یرقان، ادرار تیره یا درد در شکم شدید)، در مورد داروهایی که ممکن است مصرف کنید، با یک پزشک صحبت کنید.
عوامل سبک زندگی که می تواند به کبد شما آسیب برساند
در حالی که یک فرد ممکن است کنترل کمی بر روی داشتن یا نداشتن یک بیماری پزشکی که خطر آسیب کبدی را افزایش میدهد یا نیاز به مصرف دارو داشته باشد، بیشتر افراد بر عادات سبک زندگی کنترل دارند.
سیگار کشیدن
در اینجا دلیل دیگری برای ترک وجود دارد: سیگار کشیدن می تواند خطر ابتلا به سرطان کبد و سیروز کبدی را افزایش دهد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ در مجله اسکاندیناوی گاستروانترولوژی نشان داد که سیگار کشیدن با افزایش خطر سیروز کبدی مستقل از مصرف الکل مرتبط است.
مواد شیمیایی سمی موجود در دود تنباکو می تواند باعث التهاب و در نهایت سیروز شود. سیگار همچنین باعث تولید سیتوکین ها می شود، مواد شیمیایی که باعث التهاب بیشتر و آسیب سلول های کبدی می شوند. نگرانی دیگر: در افراد مبتلا به هپاتیت B یا C، سیگار می تواند خطر سرطان کبد، شایع ترین نوع سرطان کبد را افزایش دهد.
الکل
اگرچه عوامل دیگری در این امر نقش دارند، اما مصرف الکل همچنان یکی از علل اصلی سیروز و متعاقب آن بیماری کبدی است. تخمین زده می شود که ۱۰ تا ۱۵ درصد از افرادی که الکل مصرف می کنند، دچار زخم کبد می شوند.
نوشابه های شیرین
نوشابه های مملو از شکر عامل بدنام افزایش وزن هستند، بنابراین جای تعجب نیست که آنها با آسیب کبدی نیز مرتبط باشند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ که در مجله کبد شناسی منتشر شد نشان داد افرادی که یک یا چند نوشیدنی شیرین شده با قند می نوشند نسبت به افرادی که هیچ نوشیدنی شیرین نمی نوشند یا انواع رژیمی را انتخاب می کنند، نشانگرهای بیماری کبد چرب بالاتری دارند. این بدان معناست که نوشابه های رژیمی یک انتخاب سالم هستند). این خطر در میان افرادی که قبلاً چاق یا اضافه وزن داشتند، بالاترین میزان را داشت. ۱۸ تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ در Pediatric Obesity منتشر شد، نشان داد افرادی که به مدت شش ماه در روز دو نوشیدنی شیرین مصرف می کردند، علائم بیماری کبد چرب را نشان می دادند.
آسیب کبدی با چندین بیماری و دارو همراه است. با پیشرفت آسیب کبدی، در نهایت می تواند به سیروز تبدیل شود. عوامل سبک زندگی مانند ترک سیگار یا مصرف نکردن الکل ممکن است به کند کردن پیشرفت بیماری کمک کند.