بیماری هاپزشکی

بیماری آسیت چه بیماری است؟

 آسیت تجمع مایع در شکم است. در حالی که تعدادی از شرایط وجود دارد که می تواند باعث این بیماری شود، تقریباً ۷۵ درصد از بیماران مبتلا به آسیت نیز سیروز کبدی دارند. علاوه بر این، حدود ۵۰ درصد از بیماران مبتلا به سیروز در عرض ۱۰ سال به آسیت مبتلا می شوند. آسیت به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تأثیر می گذارد. هیچ درمانی وجود ندارد، اما درمان های معمولی و طبیعی برای آسیت می تواند به تسکین علائم از جمله درد و ناراحتی کمک کند.

بیماری آسیت چیست؟

آسیت یکی از عوارض شایع سیروز است و با تجمع بیش از حد مایع در حفره شکمی مشخص می شود. به طور کلی، احتباس مایعات – از جمله آسیت، ادم محیطی و پلورال افیوژن – شایع ترین عارضه مرحله نهایی بیماری کبدی است.

تقریباً در ۱۵ درصد موارد آسیت به دلیل انواع خاصی از بدخیمی ها در دستگاه گوارش یا تخمدان ها، لنفوم هوچکین، لنفوم غیر هوچکین و کارسینوم متاستاتیک در حفره شکمی ایجاد می شود.

هنگامی که پروتئین از کبد و روده نشت می کند، مایع در حفره شکم ایجاد می شود. اگر فقط مجموعه کوچکی از مایعات غنی از پروتئین باشد، ممکن است تشخیص آن دشوار باشد. با این حال، با نشت بیشتر مایعات به شکم، تورم چشمگیر، ناراحتی، تنگی نفس، از دست دادن اشتها و فشار روی ریه ها ممکن است رخ دهد.

علت بیماری آسیت چیست؟

در اکثریت قریب به اتفاق بیماران مبتلا به آسیت، ۷۵ درصد نیز سیروز دارند. سایر مشکلات مرتبط با این وضعیت اغلب در دستگاه گوارش رخ می دهد:

کارسینوم معده، روده بزرگ یا پانکراس
سرطان متاستاتیک کبد
کارسینوم سلولهای کبد
سندرم میگز (کارسینوم تخمدان)
لنفوم هوچکین و لنفوم غیر هوچکین
کارسینوم متاستاتیک در حفره شکمی

سایر علل نادر عبارتند از:

نارسایی احتقانی قلب: ۳ درصد
سل: ۲ درصد
پانکراتیت: ۱ درصد
علل نادر باقی مانده: ۴ درصد

۴ درصد باقی مانده از علل نادر عبارتند از:

سندرم نفروتیک
کم کاری تیروئید
آنتروپاتی از دست دادن پروتئین
تحریک بیش از حد تخمدان از روش های IVF
التهاب خود ایمنی کبد
التهاب پانکراس یا کیسه صفرا

سیروز شایع ترین علت است. هنگامی که کبد آسیب می بیند، جریان خون از طریق کبد مسدود می شود. این باعث افزایش فشار بر روی سیاهرگ اصلی می شود که مسئول رساندن خون از اندام های گوارشی به کبد است.

این فشار خون پورتال نامیده می شود. پس از آن آسیت با افزایش فشار خون پورتال ایجاد می شود زیرا کلیه ها نمی توانند سدیم کافی را از طریق ادرار دفع کنند. این امر باعث تجمع مایعات در شکم می شود.

 

بیماری آسیت چه بیماری است؟

پیشنهاد می کنیم مقاله “علائم آنفولانزا و تفاوت آن با کرونا چیست؟” را نیز مطالعه بفرمایید.

عوامل خطر ایجاد کننده بیماری آسیت چیست؟

مصرف الکل
رژیم غذایی کم پروتئین
تاریخچه زردی
سابقه هپاتیت مزمن B یا هپاتیت C
چاقی
هیپرکلسترولمی
دیابت نوع ۲
بیماری کبد چرب غیر الکلی
بیماری قلبی
انواع خاصی از سرطان
بیماری کلیوی

علائم شایع بیماری آسیت چیست؟

تنگی نفس
افزایش وزن سریع
احساس سیری
شکم بزرگ
تورم در مچ پا و ساق پا
سوء هاضمه
استفراغ
سوزش سردل
از دست دادن اشتها
حالت تهوع
فتق
اتساع شکم با ناراحتی خفیف تا متوسط
اتساع دردناک شکم
زردی
تحلیل رفتن عضلات
تب

درمان بیماری آسیت چگونه است؟

قبل از شروع درمان، تشخیص صحیح لازم است. اگر فقط به مقدار کمی مایعات مشکوک باشد، ممکن است سونوگرافی تجویز شود.

ممکن است آزمایش‌های دیگری مورد نیاز باشد، از جمله آزمایش‌های تشخیصی برای پاراسنتز و همچنین سونوگرافی‌های بیشتر برای ارزیابی کبد، پانکراس و غدد لنفاوی. با این نتایج، ممکن است آزمایشات بیشتری مورد نیاز باشد، از جمله تصویربرداری خاص تر برای جستجوی علائم فشار خون پورتال.

علاوه بر این، آزمایش‌های خونی که عملکرد کبد، الکترولیت‌ها و شمارش کامل خون را اندازه‌گیری می‌کنند، ممکن است تجویز شوند. پس از تشخیص، بیماران نیاز به غربالگری برای ایجاد پریتونیت باکتریایی خود به خودی دارند، که در برخی از بیماران با تشخیص آسیت و سیروز کبدی رخ می دهد.

آزمایش ها علت اصلی آسیت را جستجو می کنند. علاوه بر درمان علت، رژیم غذایی با محدودیت نمک و دیورتیک ها اغلب استفاده می شود.

پاراسنتز درمانی، یک روش بالینی که در آن یک سوزن وارد حفره صفاقی می‌شود و مایع خارج می‌شود، ممکن است تسکین موقتی ایجاد کند. آخرین گزینه درمانی، برای پیشرفته ترین موارد، پیوند کبد است.

برای کودکانی که آسیت تشخیص داده می شود، این بیماری تقریباً به همان روش درمان می شود:

محدود کردن سدیم و مایعات
تجویز داروهای ادرارآور
تجویز آلبومین داخل وریدی
درج شنت
تجویز آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت
پیوند کبد

در کودکان، عوارض خاص آسیت نشان داده می شود و می تواند شامل تاخیر در رشد، مشکلات تنفسی، رشد مایعات و عادات غذایی ضعیف باشد.

درمان های طبیعی برای مدیریت علائم بیماری آسیت

 

 

درمان های طبیعی برای مدیریت علائم بیماری آسیت

۱-نمک را محدود کنید

بر اساس یک مطالعه در سال ۱۹۸۶ که در مجله Gut منتشر شد، محدودیت نمک با نیاز کمتر به دیورتیک، رفع سریعتر آسیت و بستری شدن کوتاهتر در بیمارستان برای مبتلایان به آسیت سیروز همراه است. به نیمی از شرکت کنندگان رژیم غذایی کم سدیم ۲۱ میلی مول در روز داده شد و نیمی دیگر محدودیتی برای دریافت سدیم نداشتند. هر دو گروه دیورتیک دریافت کردند.

در حالی که این یک مطالعه قدیمی است، کالج آمریکایی گزارش میدهد: “مهم ترین گام برای درمان آسیت، کاهش شدید مصرف سدیم است” و محدودیت نمک را در بالای لیست قرار می دهد. تا به امروز، محدودیت سدیم بخش عمده ای از درمان آسیت و بخشی از دستورالعمل های پذیرفته شده در مورد مدیریت آسیت در سیروز است.

پیروی از یک رژیم غذایی با فشار خون بالا که بر خوردن سبزیجات و میوه های تازه، پروتئین های بدون چربی، حبوبات، چربی های سالم، غلات کامل جوانه زده و محصولات لبنی ارگانیک متمرکز است، همراه با محدود کردن نمک اضافی در رژیم غذایی، ممکن است به کاهش احتباس مایعات کمک کند.

۲- وعده های غذایی کوچکتر بخورید

اگر اشتها کم است، که برای مبتلایان به آسیت معمول است، سعی کنید  چهار تا هفت بار در روز وعده های غذایی کوچک بخورید. برخی از افراد ممکن است با دریافت پروتئین از منابع گیاهی، از جمله مخمرهای غذایی، غلات باستانی، سبزیجات، حبوبات و محصولات لبنی، به جای گوشت سود ببرند.

۳- از سموم و مواد شیمیایی دوری کنید

هر زمان ممکن است ارگانیک بخورید زیرا وقتی کبد آسیب دیده باشد و عملکرد مطلوبی نداشته باشد، نمی تواند به درستی سم زدایی و سموم را از خون پاک کند. با انباشته شدن آن، سموم می توانند به سمت مغز حرکت کنند و باعث ایجاد بیماری به نام انسفالوپاتی کبدی شوند.

۴- آب نارگیل بنوشید

آب نارگیل سرشار از پتاسیم و سایر الکترولیت‌ها، می‌تواند به شما کمک کند حتی زمانی که از یک پروتکل محدود مایع استفاده می‌کنید، هیدراته بمانید. در تحقیقات، از آن به عنوان یک دیورتیک برای کمک به درمان موش‌های حاوی نمک استفاده می‌شود، و نشان داده شده است که به سرکوب التهاب کبد در یک مدل آزمایشگاهی سپسیس کمک می‌کند.

۵-چای ریشه قاصدک بنوشید

با توجه به نتایج یک مطالعه آزمایشی کوچک انجام شده توسط بخش پزشکی گیاهی موسسه تای سوفیا، مصرف قاصدک به طور قابل توجهی تعداد دفعات و حجم ادرار را در عرض پنج ساعت پس از دوز اولیه افزایش می دهد. محققان مطالعات بیشتری را برای تعیین اثربخشی و دوز مصرف قاصدک به عنوان یک دیورتیک توصیه می کنند.

Rate this post

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا