پزشکیسلامت جنسی

اصلی ترین علت ناباروری در مردان چیست؟

 ناباروری مردان نقش بسیار مهمی در زوج های عقیم دارد، زیرا حدود ۳۰ درصد از مشکلات مربوط به باردار شدن مربوط به عامل مردانه است. مرد عقیم معمولاً در اکثر موارد کیفیت منی پایینی دارد، به این معنی که اسپرم او ظرفیت کافی برای بارور کردن تخمک و ایجاد حاملگی را ندارد. بسته به علت این ناباروری مردان، می توان درمان خاصی را اعمال کرد که به این زوج ها اجازه می دهد والدین شوند. در این مقاله که ترجمه و تالیف از reproduccionasistida میباشد درباره ناباروری در مردان با ما مخاطب عزیز گفتگو میکنیم.

انواع عقیمی مردان

ناباروری مردان می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود که به شرح زیر دسته بندی می شوند:

فاکتور پیش بیضه یا غدد درون ریز: تغییرات هورمونی که بر رشد و یا عملکرد بیضه تأثیر می گذارد.
عامل بیضه: درگیری مستقیم بیضه ها.
عامل پس از بیضه: تغییرات در خروجی اسپرم.
فاکتور اسپرم: تغییر در کیفیت اسپرم به طور مستقیم.

علیرغم داشتن علل مختلف، همه آنها به نوعی بر کیفیت منی انزالی تأثیر می گذارند. برای در نظر گرفتن اینکه یک مرد کیفیت مایع منی خوبی دارد، باید حداقل از نظر غلظت اسپرم، تحرک، مورفولوژی و سرزندگی را رعایت کند.

تشخیص علت ناباروری مردانه از طریق تست های تشخیصی مختلف انجام می شود که در این میان سمنوگرام برجسته است. در ادامه قصد داریم در مورد هر یک از انواع ناباروری مردان با جزئیات بیشتری صحبت کنیم:

علت ناباروری در مردان

۱-فاکتور پیش بیضه یا غدد درون ریز

این نوع عقیمی به دلیل مشکلاتی در تنظیم هورمونی اسپرم زایی، یعنی تولید اسپرم است. هورمون های ترشح شده از غده هیپوفیز، LH و FSH که مسئول عملکرد تولید مثل مردان هستند، می توانند به هر یک از دلایل زیر تغییر کنند:

عادات سبک زندگی ناسالم
دیابت
کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید
هیپوگنادیسم هیپوگنادوتروپیک
هیپرپرولاکتینمی

این تغییرات ممکن است به دلیل مشکلات مادرزادی یا ناشی از عوامل خارجی مانند برخی مواد یا داروها (مثلا آنابولیک ها) باشد که می تواند کل سیستم تنظیم هورمونی را تغییر دهد و باعث مشکلات باروری شود.

علت ناباروری در مردان

۲-مشکلات بیضه در مردان عامل ناباروری

ناباروری مردان به علت بیضه ممکن است از بدو تولد یا توسط عوامل خارجی در هر زمانی از زندگی مرد رخ داده باشد. در زیر به آنها می پردازیم:

عوامل مادرزادی بیضه

آنها توسط تغییرات ژنتیکی در سطح کروموزومی (مثلاً در سندرم کلاین فلتر) ایجاد می شوند. آنها همچنین می توانند در سطح ژنتیکی رخ دهند، مانند سندرم نونان، یا اگر بیماری های ناشی از نقص در ژن های کروموزوم Y ظاهر شوند.

نقایص اکتسابی بیضه

در اینجا عوارض جانبی ناشی از داروها، مانند شیمی درمانی، مصرف دارو، رادیوتراپی، تروما، عفونت و غیره وجود دارد. شناخته شده ترین پاتولوژی ها واریکوسل، کریپتورکیدیسم، اورکیت و هیدروسل هستند.

۳-فاکتور پس از بیضه

ناباروری مردانه ناشی از عوامل پس از بیضه شامل تمام مواردی است که به دلیل انسداد یا تغییر در دستگاه منی ایجاد می شود.

مسیرهای منی عبارتند از اپیدیدیم، مجرای دفران و مجرای ادرار که پس از تولید بیضه ها، اسپرم باید از آنها عبور کند تا به بیرون برود.

علل این انسداد می تواند متنوع باشد، مانند عفونت، ضربه، آنتی بادی ضد اسپرم، هیپوسپادیاس یا فیبروز کیستیک.

ناتوانی در انزال نیز یک اختلال پس از بیضه در نظر گرفته می شود.

۴-فاکتور اسپرم

ناباروری مردان به دلیل فاکتور اسپرم شایع ترین علت است. این دسته شامل تغییرات اسپرم است که مستقیماً بر مورفولوژی، تحرک، سرزندگی یا تمرکز آنها تأثیر می گذارد.

برای تجزیه و تحلیل کیفیت مایع منی، یک سمینوگرافی برای تشخیص تغییرات زیر انجام می شود:

الیگوزواسپرمی
غلظت کم اسپرم
استنوزواسپرمی
تحرک ضعیف اسپرم
تراتوزواسپرمی
تعداد زیاد اسپرم با مورفولوژی غیر طبیعی
نکروسپرمی
تعداد زیاد اسپرم مرده
آزواسپرمی
عدم وجود اسپرم در انزال

علائم ناباروری در مردان

ناباروری مردان علائمی را ایجاد نمی کند که برای مرد قابل درک باشد. این تنها زمانی قابل تشخیص است که پس از مدت طولانی رابطه جنسی محافظت نشده، امکان باردار شدن وجود نداشته باشد. از طرف دیگر، اگر مرد قبلاً به بیماری دیگری مانند هیپوگنادیسم مبتلا شده باشد، می تواند از قبل شک کند که برای بچه دار شدن مشکل خواهد داشت.

علاوه بر این، علائمی وجود دارد که می تواند مرد را از عقیمی احتمالی آگاه کند. در زیر به آنها می پردازیم:

کاهش میل جنسی و مشکلات نعوظ.
منی تغییر یافته با رنگ غیر طبیعی، بوی قوی، بسیار آبکی یا بسیار غلیظ و غیره.
داشتن بیضه های کوچکتر از حد معمول.
تغییرات صدا، ریزش موهای بدن یا کاهش توده عضلانی نشان دهنده اختلالات هورمونی احتمالی است.
تغییرات در ادرار یا درد هنگام ادرار کردن که هشدار دهنده عفونت احتمالی است.
ظهور رگ های واریسی در بیضه ها.

درمان ناباروری در مردان چیست؟

برای مقابله با ناباروری مردان، باید در وهله اول علتی را که مانع از بارداری شما می شود، بدانید. در برخی موارد، پس از درمان دارویی یا جراحی، امکان بازیابی باروری مردان وجود دارد. در جدی ترین موارد، تنها گزینه توسل به تولید مثل کمکی خواهد بود.

در زیر چند درمان احتمالی برای ناباروری مردان ذکر شده است:

درمان طبیعی

یک سبک زندگی سالم با یک رژیم غذایی متعادل همراه با مکمل های ویتامین می تواند به بهبود کیفیت مایع منی در موارد خفیف کمک کند. مهمتر از همه، آنتی اکسیدان هایی مانند سلنیوم، کارنیتین و ویتامین های E، A، C و B12 بسیار مهم هستند.

داروهای هورمونی

به عنوان مثال، گنادوتروپین ها و کلومیفن سیترات به مردان مبتلا به هیپوگنادیسم هیپوگنادوتروپیک داده می شود.

مداخله جراحی

برای شرایط بیضه مانند کریپتورکیدیسم یا واریکوسل.

کمک باروری

زمانی که امکان اعمال گزینه های قبلی وجود ندارد یا موفق نبوده اند. در مواجهه با یک عامل شدید مردانه، تکنیکی که بهترین میزان موفقیت را ارائه می دهد، ICSI (تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم) است.

هر آنچه باید درباره لقاح مصنوعی بدانید

علائم اصلی ناباروری مردان چیست؟

ناباروری مردان به طور معمول بدون علامت رخ می دهد و علل ایجاد آن پس از گرفتن تاریخچه پزشکی صحیح از بیمار با سابقه شخصی و خانوادگی و درخواست آزمایش های تکمیلی مشخص می شود.

از جمله علل متعدد عقیمی مردان مواردی است که به تعامل بین مغز و بیضه بستگی دارد، در این موارد است که درخواست یک مطالعه هورمونی از طریق هورمون FSH (هورمون محرک فولیکول) و LH (لوتئین کننده) جالب است. هورمون). تعیین آن وضعیت محور هیپوفیز-بیضه را نشان خواهد داد.

آیا سن بر باروری مردان تأثیر می گذارد؟

سن مرد می تواند کیفیت اسپرم را تحت تاثیر قرار دهد، اما کاهش باروری آنچنان در مورد زنان وجود ندارد. بعد از ۴۰ سالگی قدرت باروری مرد کاهش می یابد. مشاهده شده است که با افزایش سن کاهش آهسته اما پیشرونده حجم منی، کاهش غلظت اسپرم و افزایش استرس اکسیداتیو وجود دارد.

علاوه بر این، احتمال اینکه اسپرم ها تغییرات ژنتیکی داشته باشند نیز افزایش می یابد. با این حال، یک مرد هنوز در سن ۵۰، ۶۰ و حتی ۷۰ سالگی می تواند بارور باشد.

علائم ناباروری در مردان

آیا عقیمی مردان می تواند موقتی باشد؟

بله، مواردی وجود دارد که در آن مرد دوره های استرس یا اضطراب را پشت سر می گذارد که می تواند باعث ناباروری موقت شود. همین امر در مورد فرآیندهای آنفولانزا که با تب رخ می دهد نیز اتفاق می افتد، زیرا افزایش دمای بدن بر تولید اسپرم تأثیر می گذارد. در این موارد، پس از پایان مرحله ای که باعث ناباروری می شود، پس از ۳ ماه می توان باروری را بازیابی کرد. این به این دلیل است که یک فرآیند کامل اسپرم زایی ۳ ماه طول می کشد.

آیا نازایی مردانه با رژیم غذایی قابل درمان است؟

یک رژیم غذایی سالم، غنی از آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین ها یا امگا ۳، می تواند در موارد خاص به بهبود کیفیت مایع منی کمک کند. اما در شدیدترین موارد ناباروری با درمان های طبیعی بهبودی حاصل نمی شود و برای رسیدن به بارداری باید به درمان های کمک باروری متوسل شد.

 اگر شیمی درمانی شده باشم آیا عقیم هستم؟

تأثیر شیمی درمانی بر کیفیت مایع منی به داروی مورد استفاده برای درمان بستگی دارد، زیرا همه آنها به یک شکل بر اسپرم زایی تأثیر نمی گذارند. علاوه بر این، هر بیمار می تواند کم و بیش تحت تاثیر درمان قرار گیرد.

Rate this post

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا