گشنیز ادویه است که به کنترل قند خون، کلسترول و فشار خون کمک می کند. تخم گشنیز به عنوان یک ادویه در آشپزی و عامل پیشگیری کننده از مسمومیت غذایی برای سال ها مورد استفاده قرار گرفته است. به عنوان یک ادویه، آن را به صورت کامل یا آسیاب شده با طعمی شبیه به ترکیبی از لیمو، مریم گلی و زیره فروخته می شود. خوردن گشنیز چه فوایدی دارد؟ مصرف آن جریان خون و سلامت قلب را بهبود می بخشد و همچنین مشکلات جدی گوارشی مانند سندرم روده تحریک پذیر را آرام می کند.
به این دلیل که گشنیز حاوی تعداد زیادی از ترکیبات فعال زیستی است که منجر به طیف گسترده ای از فعالیت های دارویی می شود. این شامل توانایی آن برای عمل به عنوان یک ضد میکروبی، ضد صرع، ضد افسردگی، ضد التهاب و مهار کننده اضطراب است. درباره حقایق تغذیه ای، فواید و نحوه استفاده از دانه گشنیز بیشتر بدانید.
گشنیز چیست؟
گیاه گشنیز (Coriandrum sativum) هم برگ های تازه و هم دانه های خشک تولید می کند که هر دو معمولاً در پخت و پز استفاده می شوند.
گشنیز گاهی اوقات “برگ گشنیز” یا “جعفری چینی” نامیده می شود.
گشنیز چه طعمی دارد؟ در حالی که گشنیز برگ دار طعمی روشن و تا حدودی مرکباتی به غذاها می بخشد، دانه های گشنیز گرم، شیرین و آجیلی هستند.
گشنیز به صورت وحشی در منطقه وسیعی از غرب آسیا و جنوب اروپا رشد می کند و یافته های باستان شناسی به کشت توسط مصریان باستان اشاره دارد. همچنین به نظر می رسد حداقل از هزاره دوم قبل از میلاد در یونان کشت شده است. در سال ۱۶۷۰، برای اولین بار به مستعمرات بریتانیا در آمریکای شمالی آورده شد و یکی از اولین ادویه هایی بود که توسط مهاجران اولیه کشت شد.
گشنیز هزاران سال است که به عنوان یک ادویه کمک کننده گوارشی و شفابخش استفاده می شده است، شواهدی مبنی بر استفاده از آن به ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد. در متون سانسکریت، پاپیروس های مصر باستان، عهد عتیق و نوشته های پزشک یونانی بقراط ذکر شده است. ارتش رومی آن را به اروپا آوردند، در آنجا برای نگهداری گوشت استفاده می شد و چینی ها معتقد بودند که با توجه به فواید گشنیز با مسمومیت غذایی مقابله می کند.
ارزش غذایی گشنیز
یک قاشق غذاخوری تخم گشنیز حاوی حدوداً:
۱۵ کالری
۲٫۸ گرم کربوهیدرات
۲٫۱ گرم فیبر
شکر ۰ گرم
۰٫۹ گرم چربی
۰٫۶ گرم پروتئین
۰٫۸ میلی گرم آهن (۴٫۶ درصد DV*)
۱۶ میلی گرم منیزیم (۴ درصد DV)
۳۵ میلی گرم کلسیم (۳٫۵ درصد DV)
۲۰ میلی گرم فسفر (۲ درصد DV)
۱ میلی گرم ویتامین C (1.7 درصد DV)
روغن گشنیز همچنین سرشار از مواد مغذی گیاهی مفید مانند کارون، ژرانیول، لیمونن، بورنئول، کافور، المول و لینالول است. همچنین دارای فلاونوئیدهایی از جمله کورستین، کامفرول، رامنتین و آپیژنین و همچنین ترکیبات اسید فنولیک فعال از جمله کافئیک و اسید کلروژنیک است.
فواید گشنیز برای سلامتی
خواص گشنیز کاهش قند خون
تخم گشنیز و اسانس آن اثرات کاهش دهنده قند خون بر بدن انسان دارد. این اثر در واقع آنقدر درمانی است که به افرادی که از قند خون پایین رنج می برند یا داروهای کاهنده قند خون مصرف می کنند هشدار داده می شود که در استفاده از محصولات گشنیز احتیاط کنند.
اگر به دنبال بهبود طبیعی دیابت و کاهش قند خون خود هستید، ممکن است بخواهید گشنیز بیشتری در رژیم غذایی روزانه خود داشته باشید. مطالعات متعدد حیوانی این تصور را تأیید می کند و نشان می دهد که می تواند به تحریک ترشح انسولین و کاهش قند خون کمک کند. یک مطالعه نشان داد که این ادویه متابولیسم کربوهیدرات را بهبود بخشیده و عملکرد هیپوگلیسمی را در موشها افزایش میدهد.
اینها علائم پوستی بیماری دیابت هستند
تسکین ناراحتی گوارشی با گشنیز
چرا گشنیز کمک بزرگی به هضم می کند؟ محققان دریافتهاند که این دارو مانند یک داروی ضد اسپاسم عمل میکند و ماهیچههای گوارشی منقبض را که باعث ناراحتی IBS و سایر اختلالات مشکلساز روده میشود، شل میکند.
یک مطالعه منتشر شده در Digestive Diseases and Sciences روی ۳۲ فرد مبتلا به IBS، یک شکایت مزمن گوارشی که ۲۰ درصد از آمریکاییهای امروزی را تحت تاثیر قرار میدهد، مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه اثرات مصرف یک داروی حاوی گشنیز در مقابل مصرف دارونما را ارزیابی کرد.
پس از هشت هفته، افرادی که از گشنیز استفاده کردند، شدت و دفعات درد و ناراحتی شکمی را به طور قابل توجهی کاهش دادند. آنها همچنین در مقایسه با گروه دارونما، شدت و فراوانی نفخ معده کمتری داشتند.
فواید گشیز برای کاهش فشار خون
برای افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند، مصرف این ادویه برای کاهش فشار خون نشان داده شده است. نه تنها به تعدیل مثبت فعالیت روده کمک می کند، بلکه اثر ادرارآوری نیز بر بدن دارد. این برای افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند بسیار مفید است.
هنگامی که به فشار خون بالا می پردازید، خطر ابتلا به شرایط جدی و کشنده مانند لخته شدن خون و سکته را نیز کاهش می دهید.
با مسمومیت غذایی مبارزه کنید
مطالعات متعدد نشان می دهد که گشنیز یکی از چندین گیاه و ادویه است که دارای اثرات ضد میکروبی قوی علیه پاتوژن های غذایی است. هنگامی که از آن در آشپزی خود استفاده می کنید، در واقع یک لایه محافظ اضافی در برابر خطر مسمومیت غذایی اضافه می کنید.
گشنیز در واقع حاوی یک ترکیب ضد باکتریایی است که ممکن است به طور خاص با سالمونلا کلراسوئیس مبارزه کند.
مطالعه ای در مجله شیمی کشاورزی و مواد غذایی به طور خاص فعالیت ضد باکتریایی آن را علیه سالمونلا نشان داد. گشنیز حاوی سطوح بالایی از دودسنال است، یک ترکیب طبیعی که در واقع دو برابر قویتر از آنتیبیوتیکها نسبت به درمان اصلی بیماریهای مبتنی بر سالمونلا است. با افزودن این ادویه به رژیم غذایی خود، می توانید از خود در برابر مسمومیت های غذایی ناراحت کننده یا حتی کشنده محافظت کنید.
خواص گشنیز و کاهش سطح کلسترول
برخی تحقیقات نشان می دهد که با گنجاندن گشنیز در رژیم غذایی خود می توانید سطح کلسترول بد خود را کاهش دهید. در یک آزمایش تحقیقاتی حیوانی، کاهش قابل توجهی در کلسترول بد یا LDL و افزایش کلسترول سالم یا کلسترول HDL در بین افرادی که دانه گشنیز مصرف کردند نشان داده شد.
کمک به عفونت های دستگاه ادراری
دانه های گشنیز می توانند با مبارزه با باکتری هایی که در وهله اول باعث عفونت ادراری می شوند، در تسکین علائم عفونت ادراری مفید باشند. به سادگی ۱٫۵ قاشق چای خوری دانه های خشک را یک شب در دو فنجان آب خیس کنید.
صاف کرده و به عنوان چای گشنیز بنوشید یا فقط آن را به اسموتی صبحگاهی خود اضافه کنید. ممکن است به تسکین ناراحتی و درد مرتبط با UTI کمک کند و به تسریع بهبودی کلی کمک کند. از عملکرد سالم قاعدگی پشتیبانی کنید
دانه های گشنیز ممکن است با کمک به تنظیم عملکرد مناسب غدد درون ریز و هورمون هایی که چرخه های قاعدگی را تنظیم می کنند، به عملکرد سالم قاعدگی کمک کند. به طور خاص، گشنیز می تواند به درمان منوراژی (خونریزی شدید) کمک کند.
علاوه بر این، گشنیز می تواند به کاهش نفخ، گرفتگی و درد در طول چرخه شما کمک کند. استفاده از آن برای تنظیم قاعدگی یک عمل رایج در طب سنتی است.
فواید گشنیز برای کاهش التهاب و بیماری عصبی
بیماری های عصبی – از جمله آلزایمر، پارکینسون، مولتیپل اسکلروزیس، تومورهای مغزی و مننژیت – با التهاب مزمن مرتبط هستند. یک مطالعه منتشر شده در مجله Molecular Neurobiology نشان داد که رژیم های غذایی سرشار از زردچوبه، فلفل، میخک، زنجبیل، سیر، دارچین و گشنیز به هدف قرار دادن مسیرهای التهابی و پیشگیری از بیماری های عصبی کمک می کند.
محققان خاطرنشان کردند که فاکتورهای سبک زندگی افراد دارای رژیم غذایی غنی از این مواد مغذی، شیوع کمتری از انحطاط عصبی را نشان می دهد. نحوه استفاده
تمام قسمتهای گیاه گشنیز خوراکی است، اما برگهای تازه (گیاه گشنیز) و دانههای خشک آن بخشهایی هستند که بهطور سنتی در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرند. در آشپزی آسیای جنوبی، هند، خاورمیانه، قفقاز، آسیای مرکزی، مدیترانه، تکس-مکس، آمریکای لاتین، برزیل، پرتغالی، چینی و آفریقایی رایج است. در تمام طول سال نیز به راحتی و به راحتی در فروشگاه مواد غذایی محلی شما در دسترس است.
خطرات و عوارض جانبی گشنیز چیست؟
در مقادیر کم، گشنیز احتمالاً عوارض جانبی ناخواسته ای برای شما ایجاد نمی کند و به دلیل کاهش نفخ معده شناخته شده است. در صورت استفاده دارویی، می تواند باعث افزایش حساسیت به نور خورشید شود.
اگر به انیسون، زیره، شوید، رازیانه یا گیاهان مشابه حساسیت دارید، ممکن است به گشنیز حساسیت داشته باشید.
به دلیل توانایی آن در کاهش طبیعی سطح قند خون، در صورت ابتلا به دیابت، سطح قند خون خود را از کنترل کنید و سپس این ادویه را مصرف کنید. همچنین می تواند سطح فشار خون را کاهش دهد، بنابراین اگر تمایل به فشار خون پایین دارید یا از داروهایی برای کاهش آن استفاده می کنید، مراقب مصرف خود باشید.
قبل از استفاده دارویی با متخصص مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید، به خصوص اگر در حال حاضر باردار هستید، شیر می دهید، وضعیت پزشکی مداوم دارید و/یا در حال مصرف دارو هستید.