کاربرد سی تی مخروطی دندان یا CBCT چیست؟

توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی دندان (CBCT) نوع خاصی از تجهیزات اشعه ایکس است که در مواقعی که اشعه ایکس معمولی کافی نیست استفاده می شود. پزشک شما ممکن است از این فناوری برای تولید تصاویر سه بعدی از دندان ها، بافت های نرم، مسیرهای عصبی و استخوان در یک اسکن استفاده کند.این روش نیاز به آمادگی کمی یا بدون نیاز دارد. اگر احتمال بارداری وجود دارد به پزشک خود اطلاع دهید. لباس های گشاد و راحت بپوشید و جواهرات را در خانه بگذارید. ممکن است از شما خواسته شود که روپوش بپوشید.

سی تی مخروطی دندان

سی تی مخروطی دندان یا CBCT چیست؟

توموگرافی کامپیوتری با پرتو مخروطی دندان ( CBCT) نوع خاصی از دستگاه اشعه ایکس است که در شرایطی که اشعه ایکس معمولی دندان یا صورت کافی نیست استفاده می شود. به طور معمول استفاده نمی شود زیرا قرار گرفتن در معرض اشعه از این اسکنر به طور قابل توجهی بیشتر از اشعه ایکس معمولی دندان است. این نوع سی‌تی‌اسکنر از نوع خاصی از فناوری برای تولید تصاویر سه بعدی از ساختارهای دندانی، بافت‌های نرم، مسیرهای عصبی و استخوان در ناحیه جمجمه و صورت در یک اسکن استفاده می‌کند. تصاویر به دست آمده با سی تی پرتو مخروطی امکان برنامه ریزی دقیق تری برای درمان را فراهم می کند.

CT پرتو مخروطی با CT معمولی یکسان نیست. با این حال، CT پرتو مخروطی دندانی را می توان برای تولید تصاویری مشابه تصاویری که توسط تصویربرداری CT معمولی تولید می شود، استفاده کرد.

با CT پرتو مخروطی، یک پرتو اشعه ایکس به شکل مخروط در اطراف بیمار حرکت می‌کند تا تعداد زیادی تصویر تولید شود که به آن نما نیز می‌گویند. سی تی اسکن و سی تی پرتو مخروطی هر دو تصاویر باکیفیت تولید می کنند.

CT پرتو مخروطی دندانی به عنوان وسیله ای برای تولید انواع تصاویر مشابه، اما با دستگاهی بسیار کوچکتر و ارزان تر که می تواند در مطب سرپایی قرار گیرد، توسعه یافت.

 سی تی با پرتو مخروطی تصاویر دقیقی از استخوان ارائه می دهد و برای ارزیابی بیماری های فک، دندان، ساختارهای استخوانی صورت، حفره بینی و سینوس ها انجام می شود. اطلاعات تشخیصی کامل موجود با CT معمولی، به ویژه در ارزیابی ساختارهای بافت نرم مانند عضلات، غدد لنفاوی، غدد و اعصاب را ارائه نمی دهد. با این حال، CT پرتو مخروطی دارای مزیت قرار گرفتن در معرض تشعشع کمتر در مقایسه با CT معمولی است.

پیشنهاد می کنیم مقاله “کامپوزیت یا لمینت دندان: کدام یک بهتر است؟” را نیز مطالعه بفرمایید.

برخی از کاربردهای رایج عکس مخروطی دندان یا CBCT چیست؟

سی تی پرتو مخروطی دندان معمولاً برای برنامه ریزی درمان استفاده می شود

مسائل همچنین برای موارد پیچیده تری که شامل موارد زیر است مفید است:
برنامه ریزی جراحی برای دندان های نهفته
تشخیص اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ).
قرار دادن دقیق ایمپلنت های دندانی
ارزیابی فک، سینوس ها، کانال های عصبی و حفره بینی.
تشخیص، اندازه گیری و درمان تومورهای فک.
تعیین ساختار استخوان و جهت دندان.
تعیین منشاء درد یا آسیب شناسی
تجزیه و تحلیل سفالومتری
جراحی ترمیمی.

معاینه CT پرتو مخروطی نیازی به آمادگی خاصی ندارد.

قبل از معاینه، ممکن است از شما خواسته شود هر چیزی که ممکن است در تصویربرداری اختلال ایجاد کند، از جمله اشیاء فلزی، مانند جواهرات، عینک، سنجاق سر و سمعک را بردارید. اگر چه ممکن است نیاز به برداشتن کارهای دندانی متحرک داشته باشد، توصیه می شود این موارد را در معاینه خود بیاورید، زیرا ممکن است دندانپزشک یا جراح دهان شما نیز نیاز به معاینه داشته باشد. زنان باید در صورت وجود هرگونه احتمال حاملگی، همیشه به دندانپزشک یا جراح دهان خود اطلاع دهند.

تجهیزات چگونه به نظر می رسند؟

سی‌تی‌اسکنرهای مخروطی دستگاه‌هایی به شکل مربع هستند که شامل یک صندلی عمودی برای نشستن یا یک میز متحرک هستند تا بیماران بتوانند در طول معاینه دراز بکشند. اسکنرهایی که شامل یک صندلی هستند دارای یک بازوی چرخشی C، یک تشدیدکننده تصویر اشعه ایکس هستند که حاوی منبع اشعه ایکس و آشکارساز است. دستگاه های سی تی پرتو مخروطی با میز شامل یک دروازه چرخان می باشد.

روش کار CBCT است؟

در طول معاینه CT پرتو مخروطی، بازوی C یا دروازه‌ای در یک چرخش کامل ۳۶۰ درجه به دور سر می‌چرخد و در عین حال چندین عکس را از زوایای مختلف می‌گیرد که برای ایجاد یک تصویر سه بعدی بازسازی می‌شوند.

منبع اشعه ایکس و آشکارساز در دو طرف بازوی چرخان C یا دروازه ای نصب شده و به صورت هماهنگ می چرخند. در یک چرخش، آشکارساز می تواند بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ تصویر دوبعدی (۲-D) با وضوح بالا تولید کند، که سپس به صورت دیجیتالی ترکیب شده و یک تصویر سه بعدی را تشکیل می دهد که می تواند اطلاعات ارزشمندی درباره سلامت دهان و جمجمه صورت شما را در اختیار دندانپزشک یا جراح دهان شما قرار دهد.

بسته به نوع سی تی اسکنر پرتو مخروطی مورد استفاده، از شما خواسته می شود روی صندلی امتحان بنشینید یا روی میز امتحان دراز بکشید. دندانپزشک یا جراح دهان شما را به گونه ای قرار می دهد که ناحیه مورد نظر در مرکز پرتو قرار گیرد. از شما خواسته می شود تا زمانی که منبع اشعه ایکس و آشکارساز برای چرخش ۳۶۰ درجه یا کمتر به دور شما می چرخند، بسیار ساکن بمانید. این معمولاً بین ۲۰ تا ۴۰ ثانیه برای یک حجم کامل طول می کشد، که به آن رادیوگرافی کامل دهان نیز می گویند، که در آن از کل دهان و ساختارهای دندان تصویربرداری می شود، و کمتر از ۱۰ ثانیه برای یک اسکن منطقه ای که بر روی یک ناحیه خاص تمرکز می کند.

در حین و بعد از عمل چه چیزی را تجربه خواهم کرد؟

در طول معاینه سی تی پرتو مخروطی هیچ دردی را تجربه نخواهید کرد و پس از اتمام معاینه می توانید به فعالیت های عادی خود بازگردید.

چه کسی نتایج را تفسیر می کند و چگونه می توانم آنها را دریافت کنم؟

دندانپزشک، جراح دهان یا رادیولوژیست شما تصاویر را تجزیه و تحلیل خواهند کرد. آنها ممکن است نتایج را مستقیماً با شما در میان بگذارند یا نتایج را با پزشک یا دندانپزشک ارجاع دهنده شما در میان بگذارند.

مزایا و خطرات سی تی مخروطی دندان چیست؟

کاربرد عکس مخروطی دندان

مزایا عکس مخروطی دندان یا CBCT

پرتو اشعه ایکس متمرکز تشعشع پراکنده را کاهش می دهد و در نتیجه کیفیت تصویر بهتری را به همراه دارد.
یک اسکن منفرد طیف گسترده ای از نماها و زوایای را ایجاد می کند که می توان آنها را دستکاری کرد تا ارزیابی کامل تری ارائه شود.
سی تی اسکن با پرتو مخروطی اطلاعات بیشتری را نسبت به اشعه ایکس معمولی دندان ارائه می دهد و امکان برنامه ریزی درمانی دقیق تری را فراهم می کند.
سی تی اسکن بدون درد، غیرتهاجمی و دقیق است.
مزیت اصلی CT توانایی آن در تصویربرداری همزمان از استخوان و بافت نرم است.
پس از معاینه CT هیچ پرتویی در بدن بیمار باقی نمی ماند.
اشعه ایکس مورد استفاده برای سی تی اسکن نباید عوارض جانبی فوری داشته باشد.

خطرات

همیشه در اثر قرار گرفتن بیش از حد در معرض تشعشع، احتمال سرطان کمی وجود دارد. با این حال، مزیت تشخیص دقیق بسیار بیشتر از خطر مربوط به سی تی اسکن است.

از آنجایی که کودکان به تشعشع حساسیت بیشتری دارند، تنها در صورتی که برای تشخیص ضروری باشد، باید آزمایش سی تی انجام دهند. آنها نباید معاینات سی تی مکرر را انجام دهند مگر در موارد ضروری. سی تی اسکن در کودکان همیشه باید با روش کم دوز انجام شود.

Rate this post
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.