۶ ویروسی که می توانند باعث سرطان شوند

حقیقت این است که پزشکان و دانشمندان نمی دانند چه چیزی باعث انواع سرطان می شود. بله، برخی از رفتارهای سبک زندگی، مانند سیگار کشیدن، می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد. گاهی اوقات عوامل ارثی نیز نقش دارند، مانند اینکه آیا سرطان سینه در خانواده شما وجود دارد یا خیر و گاهی اوقات – در شرایط نادر – سرطان می تواند توسط یک ویروس تحریک شود.

دیل شپرد، متخصص انکولوژیست پزشکی می گوید: این در اکثر افراد اتفاق نمی افتد. اما ویروس ها می توانند باعث برخی سرطان ها شوند، به ویژه در افرادی که رفتارهای پرخطری دارند مانند:

استفاده از داروهای داخل وریدی و استفاده مشترک از سوزن.
داشتن رابطه جنسی پرخطر.
عدم واکسینه شدن در برابر برخی ویروس های مرتبط با سرطان.

چگونه ویروس ها می توانند باعث سرطان شوند؟

آیا سرطان یک ویروس است؟

نه. سرطان می تواند نتیجه ویروسی باشد که کد ژنتیکی DNA سلول شما را تغییر می دهد.

و این فقط هر ویروسی نیست که می تواند سرطان را تحریک کند. فقط ویروس ها هستند که بر انواع خاصی از سلول های بدن شما تأثیر می گذارند.

چگونه ویروس ها می توانند باعث سرطان شوند؟

چگونه یک ویروس ممکن است باعث سرطان شود:

یک ویروس وارد یک سلول سالم می شود.
به DNA سلول می‌چسبد و سعی می‌کند کد ژنتیکی را تغییر دهد و نحوه رشد و نگهداری سلول‌های بدن را آموزش دهد که باعث می شود سلول ها رفتار غیر طبیعی داشته باشند.
برخی از سلول های غیر طبیعی خارج از کنترل تکثیر می شوند و یک تومور سرطانی ایجاد می کنند.

اکثر ویروس ها، مانند آنهایی که باعث سرماخوردگی و آنفولانزا می شوند، هرگز به مرحله ۴ نمی رسند.

دکتر شپرد می گوید:

برای مثال، ویروس هایی که ریه ها و مجاری هوایی شما را آلوده می کنند، برای مدت طولانی در بدن شما باقی نمی مانند. حتی اگر ویروس وارد سلول‌های راه هوایی شما شود و به DNA شما بچسبد، سیستم ایمنی شما به سرعت از شر سلول‌های معیوب خلاص می‌شود. با این حال، سلول‌های سایر نواحی بدن، مانند کبد، به این سرعت تازه نمی‌شوند. عفونت در آن سلول ها می تواند خطرناک تر شود.

ویروس های مرتبط با سرطان

تعداد کمی از ویروس ها با سرطان مرتبط هستند. با این حال برخی از آنها بسیار رایج هستند.

ویروس اپشتین بار (EBV)

این ویروس بیشتر به دلیل ایجاد مونونوکلئوز (مونو) شناخته شده است. اکثر مردم در یک مقطع زمانی به EBV مبتلا می شوند، خواه واقعاً بیمار شوند یا نه. EBV مادام العمر در بدن شما باقی می ماند و معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند.با این حال، EBV گاهی اوقات می تواند باعث ایجاد نوعی لنفوم، سرطان سیستم لنفاوی شود.

در حالی که هیچ واکسنی برای ویروس اپشتین بار وجود ندارد، اما میتوانید با به اشتراک نگذاشتن وسایل شخصی، غذا، نوشیدنی یا نبوسیدن فردی که مبتلا به هپاتیت B و C است، قرار گرفتن در معرض آن را محدود کنید.

این ویروس ها از طریق تماس با خون آلوده و رابطه جنسی با فرد آلوده پخش می شوند. افراد مبتلا به این ویروس ها هپاتیت یا کبد ملتهب دارند. اگر عفونت طولانی مدت باشد، می تواند به طور دائم به کبد شما آسیب برساند که سیروز نامیده می شود. سیروز می تواند منجر به سرطان کبد شود.

پیشنهاد می کنیم مقاله “تعریف ساده سرطان به همراه علت و عوامل ایجاد کننده آن” را نیز مطالعه بفرمایید.

ویروس هرپس انسانی ۸ (HHV-8)

این ویروس بیشتر از طریق بزاق منتقل می شود، اما ممکن است از طریق تماس جنسی یا خون نیز منتقل شود. در حالی که در اکثر افرادی که آن را دارند علائمی ایجاد نمی کند، می تواند باعث ایجاد سارکوم کاپوزی شود، به خصوص در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

انجام رابطه جنسی ایمن می تواند احتمال ابتلا به ویروس هرپس انسانی ۸ را کاهش دهد.

ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)

HIV از طریق تماس با خون آلوده و رابطه جنسی محافظت نشده با فرد آلوده منتقل می شود. در حالی که HIV بیشتر به دلیل ایجاد ایدز شناخته می شود، گلبول های سفید خون را آلوده می کند و سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف می کند. که خطر ابتلا به انواع بیماری ها از جمله سرطان را افزایش می دهد.

HIV با سارکوم کاپوزی، لنفوم، سرطان سر و گردن و سرطان مقعد مرتبط است.

راه هایی برای محدود کردن احتمال ابتلای شما به HIV وجود دارد. هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید . داروهای پیشگیری از HIV نیز موجود است.

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)

این ویروس می تواند پوست یا غشاهای مخاطی شما را آلوده کند. گاهی اوقات باعث ایجاد زگیل تناسلی می شود.

معمولاً سیستم ایمنی شما از شر عفونت خلاص می شود، اما گاهی اوقات HPV می تواند باعث سرطان دهانه رحم شود. همچنین می تواند باعث برخی سرطان های سر و گردن مانند سرطان گلو شود.

دکتر شپرد می گوید: «معلوم نیست که چرا این ویروس ها در افراد مختلف واکنش متفاوتی نشان می دهند. هیچ راهی برای دانستن اینکه چه کسی ممکن است به دلیل یک عفونت ویروسی به سرطان مبتلا شود، وجود ندارد.

واکسن‌های HPV در دسترس هستند، موثر هستند و باید با پزشک خود مشورت کنید تا ببیند آیا واجد شرایط هستید یا خیر.

ویروس های مرتبط با سرطان

چگونه از خود در برابر سرطان محافظت کنید؟

بهترین راه برای محافظت از خود در برابر سرطان ناشی از ویروس، محافظت از خود در برابر ابتلا به ویروس در وهله اول است. این شامل اجتناب از رفتارهای پرخطر مانند داشتن رابطه جنسی خطرناک و استفاده از سوزن های مشترک است.

دکتر شپرد تاکید می کند که به همان اندازه مهم گرفتن واکسیناسیون مناسب است. واکسن هایی برای هپاتیت B و HPV موجود است.

او می‌گوید: «این واکسن‌ها می‌توانند به میزان قابل توجهی خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهند، بنابراین واقعاً بر خطر ابتلا به سرطان تأثیر می‌گذارند». اگرچه هیچ واکسنی برای هپاتیت C و اچ‌آی‌وی وجود ندارد، اما اکنون داروهایی داریم که می‌توانند در صورت آلوده شدن، میزان ویروس را در بدن شما به حداقل برسانند.»

4/5 - (1 امتیاز)
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.