پزشکیسلامت زنان

۱۰ علت شایع برای نامنظم بودن عادت ماهیانه

۱۰ علت شایع برای نامنظم بودن عادت ماهیانه

همینک در مجله آنلاین فارسی ها با مطلب”۱۰ علت شایع برای نامنظم بودن عادت ماهیانه” در خدمت شما کاربران گرامی هستیم .

هر دختر خانم به طور میانگین از سن ۱۲ سالگی به بعد (البته ممکن است به دلیل بلوغ زود رس عادت ماهیانه را زودتر هم تجربه کتد) هر ماه یک دوره ۷ الی ۱۰ روزه دچار خونریزی میشود که به آن پریود یا عادت ماهیانه گفته میشود.این عکس العمل طبیعی بدن که به باردار شدن خانمها و آمادگی رحم و تخمدان برای بارور شدن کمک میکند معمولا تا سن ۵۰ سالگی ادامه دارد_دوران یائسگی).اما احتمالا همه زن ها در این سالها چند باری دچار نامنظم شدن عادت ماهیانه خود شده اند.

دوره های نامنظم عادت ماهیانه را می توان به صورت زیر تعریف کرد:

Metrorrhagia– زمانی که خونریزی نامنظم بین پریودهای مورد انتظار شما رخ دهد.
الیگومنوره – وقتی قاعدگی در فواصل بیش از ۳۵ روز اتفاق می افتد.
پلی منوره – وقتی قاعدگی در فواصل کمتر از ۲۱ روز اتفاق می افتد.

علت های شایع نامنظم بودن عادت ماهیانه:

۱- سطح استرس بالا

سطح استرس شما می تواند بر چرخه قاعدگی شما نیز تأثیر بگذارد. اگر استرس بسیار بالایی را تجربه می کنید ، می تواند باعث پریودهای نامنظم شود.

هنگامی که بدن شما مشغول کنترل استرس شدید است ، مغز تولید استروژن و سایر هورمون های تولید مثل مورد نیاز برای تخمک گذاری را متوقف می کند. این کار برای جلوگیری از تولید مثل در یک محیط تهدید کننده و همچنین برای صرفه جویی در انرژی انجام می شود. در نتیجه ، قاعدگی به تاخیر می افتد.

استرس زیاد باعث قاعدگی نامنظم می شود.

یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ که در Journal of Clinical & Diagnostic Research منتشر شده است گزارش می دهد که استرس زیاد فقط با بی نظمی قاعدگی همراه است نه با مدت زمان آن(اینکه عادت ماهیانه چند روز طول بکشد) . این مطالعه مقطعی بر روی ۱۰۰ دانشجوی دختر مقطع کارشناسی یک کالج پزشکی انجام شده است.

اطمینان حاصل کنید که بعد از کارهای روزانه آرام هستید و زمانی را برای استرس زدایی ذهن و بدن خود اختصاص دهید. یوگا ، حمام گرم یا مطالعه کتاب را امتحان کنی.

۲- ورزش بیش از حد

اگرچه ورزش منظم برای سلامتی کلی شما مفید است ، اما ورزش بیش از حد می تواند برای خانمها ، به ویژه خانمهایی که ورزشکار هستند ، مضر باشد. در حقیقت ، ورزش بیش از حد یکی از دلایل اصلی اختلال در چرخه قاعدگی است.

مانند سایر هورمون های استرس ، کورتیزول در پاسخ به هرگونه اعمال جسمی آزاد می شود ، که به نوبه خود می تواند بدن را که برای تنظیم هورمون های جنسی مورد نیاز است ، تخلیه کند.

همراه با استرس جسمی بیش از حد ، چندین عامل دیگر در از دست دادن دوره های قاعدگی منظم در ورزشکاران نقش دارند. چنین عواملی شامل چربی کم بدن و مصرف زیاد انرژی است.

با پزشک خود مشورت کنید تا تعیین کند که قاعدگی از دست رفته یا نامنظم شما در نتیجه ورزش بیش از حد است یا خیر؟. ممکن است لازم باشد با یک متخصص طب ورزشی مشورت کنید تا بتوانید یک برنامه ورزشی سالم را تنظیم کنید.

۳-چربی کم در بدن

وقتی شاخص توده بدنی (BMI) شما به زیر ۱۷ برسد ، چربی بدن کمی دارید. چربی کم بدن می تواند بسیاری از عملکردهای هورمونی را در بدن شما قطع کند ، به طور بالقوه تخمک گذاری را متوقف کرده و چرخه قاعدگی شما را تحت تأثیر قرار می دهد.چربی کم بدن باعث قاعدگی نامنظم می شود.

چربی بدن برای ایجاد هورمون استروژن مهم است ، اگر کم باشد می تواند به قاعدگی نامنظم و از دست دادن استخوان کمک کند. در واقع ، کسانی که بدن آنها چربی کمی دارد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های جدی مانند بی اشتهایی و پرخوری قرار دارند. افرادی که از بی اشتهایی و پرخوری عصبی رنج می برند ، قاعدگی نامنظم را تجربه می کنند.

همیشه به یاد داشته باشید که برای تخمک گذاری به مقدار مشخصی از چربی بدن نیاز دارید ، بنابراین یک رژیم غذایی کم کالری و کم چربی برای خانم ها اشتباه بزرگی است.

کارشناسان معتقدند که حفظ درصد چربی بدن ۱۷ تا ۲۲ درصد برای حفظ عملکرد طبیعی قاعدگی مهم است. در حقیقت ، قبل از شروع رژیم لاغری یا شروع یک رژیم  جدید ، همیشه با پزشک خود مشورت کنید.

۴- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) عدم تعادل هورمونی در زنان است که تخمک گذاری را تحت تأثیر قرار می دهد ، که می تواند باعث قاعدگی های نامنظم شود. سایر علائم PCOS شامل آکنه ، رشد بیش از حد مو و افزایش وزن است.PCOS باعث پریود نامنظم می شود.

هنگامی که از PCOS رنج می برید ، می تواند سطح بالایی و پایدار از هورمون های جنسی – از جمله استروژن ، پروژسترون و تستوسترون – در مقایسه با نوسانات مشاهده شده در چرخه قاعدگی طبیعی باشد.

یک مطالعه ۲۰۱۴ که در Human Reproduction منتشر شده است گزارش می دهد که افزایش سطح آندروژن در دوره بلوغ با PCOS و ناباروری در زندگی بعدی مرتبط است. در حقیقت ، این مطالعه بر اهمیت شناسایی زود هنگام بی نظمی قاعدگی تأکید می کند.

PCOS علاوه بر ایجاد پریودهای نامنظم و ناباروری ، می تواند خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی را افزایش دهد.

10 علت شایع برای نامنظم بودن عادت ماهیانه
10 علت شایع برای نامنظم بودن عادت ماهیانه

۵- اختلال تیروئید

هر نوع سو عملکرد غده تیروئید ، اعم از تیروئید پرکار (پرکاری تیروئید) یا تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید) ، می تواند باعث بی نظمی در قاعدگی شود.

غده تیروئید هورمون هایی تولید می کند که متابولیسم بدن را حفظ می کنند و بسیاری از هورمون های جنسی را تحت تأثیر قرار می دهند. تغییر در هورمون های استروژن و کورتیزول می تواند تخمک گذاری را متوقف کند ، که به نوبه خود بر چرخه قاعدگی تأثیر می گذارد.

اختلالات تیروئید باعث مشکلات پریود می شود.

مطالعه ای که در سال ۱۹۹۹ در مکزیک انجام شد و در Ginecología y obstetricia de México منتشر شد ، نشان می دهد که پرکاری تیروئید اولیه یکی از دلایل اصلی در نامنظم بودن عادت ماهیانه است.

یک مطالعه اخیر در سال ۲۰۱۶ که در مجله زنان و زایمان هند منتشر شده است گزارش می دهد که اختلال عملکرد تیروئید یک علت مهم ایجاد کننده ناهنجاری های قاعدگی است. این مطالعه بر ارزیابی عملکرد تیروئید در زنان مبتلا به اختلالات قاعدگی برای جلوگیری از مداخلات غیر ضروری مانند کورتاژ و برداشتن رحم تأکید کرده است.

۶-سیگار کشیدن

چه زن و چه مرد سیگاری باشند ، سیگار کشیدن برای سلامتی مضر است.

در حقیقت ، زنان سیگاری بیشتر در معرض خطر ابتلا به قاعدگی نامنظم هستند. سیگار کشیدن ممکن است سطح استروژن ، پروژسترون ، تستوسترون و سایر هورمون های دخیل در نظم قاعدگی را تغییر دهد.سیگار کشیدن به سیکل های قاعدگی نامنظم کمک می کند.

یک مطالعه در سال ۲۰۰۰ که در مجله Psychosomatic Research Research منتشر شده است گزارش می دهد که بی نظمی قاعدگی در پرخوری عصبی با افسردگی ، استعمال دخانیات سیگار و نوسانات وزن بدن همراه است که به عنوان فشارهای متابولیکی عمل می کنند و به ادامه اختلالات قاعدگی کمک می کنند.

در همان زمان ، زنانی که سیگار می کشند علائم شدیدتر قبل از قاعدگی و افزایش گرفتگی عضلات را به مدت دو روز یا بیشتر تجربه می کنند. همچنین ، زنانی که بیش از حد سیگار می کشند کمتر از افراد غیر سیگاری باردار می شوند.

10 علت شایع برای نامنظم بودن عادت ماهیانه

۷-رژیم غذایی ضعیف

یک رژیم غذایی مناسب برای سلامتی شما مهم است و می تواند در حفظ چرخه قاعدگی سالم نقش مهمی داشته باشد.

یک رژیم غذایی ضعیف با کمبود مواد مغذی ، آنتی اکسیدان و غذاهای پروبیوتیک می تواند بر غدد فوق کلیوی و تیروئید تأثیر بگذارد ، که به نوبه خود می تواند تغییرات هورمونی قابل توجهی در بدن و دوره های غیاب یا نامنظم ایجاد کند.رژیم غذایی نامناسب باعث چرخه قاعدگی نامنظم می شود.

همچنین ، خوردن بیش از مقدار توصیه شده فیبر در رژیم غذایی می تواند سطح استروژن را کاهش دهد و باعث مشکلات پریود شود.

جدا از یک رژیم غذایی نامناسب ، پرخوری برای سلامتی زن مضر است.

مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ در ژورنال تحقیقات روان تنی منتشر شد ، گزارش داد که زنانی که بیش از حد غذا خوردند،دچار آمنوره یا اولیگومنوره شده اند. این می تواند به دلیل عوامل متابولیکی و غدد درون ریز باشد. BMI زیاد بین ۲۵ تا ۳۰ نیز با چرخه های قاعدگی نامنظم همراه است.

اگر به مشکلات قاعدگی مبتلا هستید ، حتما مقدار مناسب غذا بخورید . غذاهای آنتی اکسیدانی بالا و غنی از مواد مغذی بخورید.

10 علت شایع برای نامنظم بودن عادت ماهیانه

۸- قرار گرفتن در معرض آفت کش ها

آفت کش ها هورمون ها را تقلید می کنند و در صورت قرار گرفتن در معرض آنها می توانند هورمون های بدن شما را مسدود کنند و عملکرد صحیح سیستم غدد درون ریز را با مشکل روبرو کنند.

مطالعه ای که در سال ۲۰۰۴ که در مجله American Epidemiology منتشر شده است گزارش می دهد که استفاده از سموم دفع آفات می تواند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد. در حقیقت ، زنانی که از سموم دفع آفات استفاده می کردند ، در مقایسه با زنانی که هرگز از سموم دفع آفات استفاده نمی کردند ، احتمال تجربه چرخه های طولانی قاعدگی ، نامنظم شدن دوره های قاعدگی و خونریزی بین قاعدگی ۶۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش داشت.

قرار گرفتن در معرض آفت کش ها باعث بی نظمی در قاعدگی می شود.

مطالعه ای در سال  ۲۰۱۴ که در مجله پزشکی پیشگیری و بهداشت عمومی منتشر شده است گزارش می دهد که جیوه محیطی می تواند تغییرات پاتوفیزیولوژیکی را در امتداد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال و غدد جنسی رسوب دهد که ممکن است با تغییر در گردش هورمون ها بر عملکرد تولید مثل تأثیر بگذارد.

مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۴ که در مجله پزشکی ایران منتشر شده است ، ارتباط بین اختلالات قاعدگی و تغییرات هورمونی کارگران زن را که در معرض مخلوطی از حلال های آلی در یک شرکت دارویی قرار دارند ، برجسته می کند. این مطالعه بر ارزیابی دوره ای سیستم تولید مثل زنانی که با مواد شیمیایی در شرکت های دارویی کار می کنند تأکید دارد.

۹- شیفت کاری

اگر شیفت کاری دارید ، احتمال اینکه از مشکلات قاعدگی رنج ببرید زیاد است. هرچه برنامه کاری شما بیشتر دچار نوسان شود احتمال بروز چنین مشکلاتی بیشتر است.

شیفت کاری ریتم شبانه روزی بدن شما را مختل می کند ، که انواع عملکردهای بیولوژیکی از جمله چرخه قاعدگی شما را کنترل می کند.

شیفت کاری باعث از بین رفتن یا بی قاعدگی پریود می شود.

در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۱ در اپیدمیولوژی منتشر شد ، محققان بیش از ۷۱۰۰۰ پرستار آمریکایی را تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند که کسانی که شیفت های چرخشی کار می کنند بیشتر از سایر پرستاران دوره قاعدگی نامنظم دارند.

مطالعه دیگری که در BMC Women’s Health در سال ۲۰۱۶ منتشر شده است گزارش می دهد که کار با شیفت چرخشی می تواند شیوع بی نظمی چرخه قاعدگی را افزایش دهد.

۱۰-مصرف الکل

الکل برای همه چیز مضر است و هیچ فایده عقلائی و منطقی برای آن نمیتوان پیدا کرد .مصرف الکل بر چرخه قاعدگی اثر گذاشته و آن را نامنظم میکند.

در واقع ، مصرف الکل با افزایش سطح هورمون های جنسی استروژن و تستوسترون در ارتباط است. تغییرات در این هورمون ها بر تخمک گذاری تأثیر می گذارد ، بنابراین در زمان قاعدگی تأثیر می گذارد و منجر به قاعدگی های نامنظم می شود.

Rate this post

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا