چگونه پرورش قارچ را شروع کنم؟
چگونه پرورش قارچ را شروع کنم؟
همینک در مجله آنلاین فارسی ها با مطلب”چگونه پرورش قارچ را شروع کنم؟” در خدمت شما کاربران گرامی هستیم .
قارچ چیست؟
قارچ موجودی است که هیچ اندام فتوسنتزی ندارد، ساقه و برگ نیز ندارد؛ بنابراین گیاه نیستند و از طرفی از لحاظ ساختار نیز به جانوران شبیه نیستند و بسیار ساده تر از گیاهان و جانوران هستند؛ بنابراین قارچ ها را در دسته ای جداگانه طبقه بندی می کنند. قارچ دکمه ای با زندگی روی مواد آلی مرده، غذای مورد نیاز خود را بدست می آورد که به این مواد آلی مرده، کمپوست می گوییم.
شروع پرورش قارچ :
در شروع پرورش قارچ پرورش دهنده باید برنامه ای مدون برای پیشبرد اهداف خود در پیش بگیرد و نقشه ی راه خود را با توجه به تجهیزات و توان مدنظر ترسیم کند .
با توجه به محلی که برای نگهداری قارچ تهیه میشود تجهیزات مورد نیاز باید خریداری شود .
این تجهیزات سال پرورش قارچ شامل موارد زیر می باشد :
- میزها و پایه های مخصوص برای کشت قارچ
- ابزارهای گرمایشی برای تامین دمای مناسب در فصول سرد
- ابزاهای سرمایشی برای تامین دمای در فصول گرم
- ابزارهای مناسب برای تامین رطوبت محیط
- کمپوست مناسب با میزان مواد غذایی غنی
- بذرهایی با قوه ی نامیه ی بالا
- تجهیزات جانبی همچون لباس پرسنل ، توری های نور و …
چرا پرورش قارچ امری سود ده است ؟
تولید پروتئین بسیار گران است. راندمان تولید بالا و دوره کشت کوتاه قارچ های خوراکی، دال بر جنبه اقتصادی بسیار مهم آن است. محصولی غنی از
- پروتئین
- کلسیم و
- اسیدهای آمینه ضروری
است.
میزان پروتئین قارچ صدفی حدود ۲۲تا ۲۷درصد وزن خشک و ۳تا ۴درصد وزن ترآن است.
میزان چربی موجود در قارچ ۱درصد وزن خشک و ۰/۱تا ۰/۳درصد وزن تر آن میباشد، که این چربی شامل اسیدهای چرب ضروری و غیر اشباع است.
میزان املاح در قارچها ۱درصد وزن تر آن میباشد، که شامل پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم، آهن و مقداری
روی است.
قارچها این قابلیت را دارند که با فعالیت آنزیمی خود از مواد با ارزش غذایی کم، نظیر کاه و کلش، ماده غذایی
با ارزش بالاتر تهیه کنند.
طبقه بندی قارچ ها براساس شکل تغذیه ای
- قارچ های خوراکی ـ دارويی:مانند قارچهای صدفی، دکمهای، شیتاکه، ولواریلاو
- قارچ های دارويی:به علت دارا بودن نوعی بافت خاصیت خوراکی ندارند، ولی عصاره آنها خواص دارویی دارد، مانند گنودرمالوسیدیم
- قارچ های غیر خوراکی:قارچهایی که نه خاصیت خوراکی دارند و نه سمی هستند مانند قارچهای جنگلی
- قارچ های سمی:این قارچها به علت دارا بودن مواد خاصی در بافت خود خاصیت سمی داشته و قابل مصرف نیستند. این نوع
قارچها ایجاد مسمومیت و در نهایت باعث مرگ میشوند. مانند آمانتیای سفید یا قرمز
مزاياي پرورش قارچ صدفی
- عدم نیاز به زمین با مساحت زیاد و مرغوب
- عدم فصلی بودن کشت
- عدم وابستگی ارزي
- عدم نیازنسبی به آب
- استفاده از پسماند های زراعی برای تهیه بستر کشت
- معمولاً قیمت محصول در حد توان و تمایل خرید مصرف کننده است.
شرایط مورد نیاز پرورش قارچ در محیط بسته
- اتاق پرورش
- رطوبت ساز یا مه پاش
- کولر
- فن های ورودی و خروجی هوا
- دماسنج میله ای و مینیمم، ماکزیمم
- رطوبت سنج
- محلی برای خروج آبهای اضافه در سالن پرورش
- با توجه به اینکه سالن به آبپاشی جهت بالا رفتن و حفظ رطوبت و همچنین شستوشو نیاز دارد وجود شیر آب در سالن بسیار به راحتی کار کمک میکند
- هیتر یا بخاری
- موارد ضدعفونی کننده اتاق پرورش
ويژگی های اتاق پرورش قارچ
- اتاق پرورش قارچ برای نگهداری بیشتر رطوبت باید دیوارهای سیمانی داشته باشد
- اتاق باید حتماً جایی برای خروج آب داشته باشد.
- اتاق پرورش باید امکان نصب تجهیزاتی برای تهویه و هوا دهی را داشته باشد.
- اتاق پرورش باید کاملا بدون درز باشد.
- امکان نصب وسایل گرمایشی را داشته باشد.
- دارای لوله کشی آب برای آبپاشی و ایجاد رطوبت باشد.
- ارتفاع مناسب برای ایجاد طبقات را داشته باشد (ارتفاع ۴متر مناسب است.)
منبع:دیتا قارچ،اندیشه سبز،منزل کار