واریس مری چیست؟

واریس مری وریدهای گشاد شده ای هستند که در پوشش انتهای تحتانی مری ایجاد می شوند. شایع ترین و خطرناک ترین عارضه واریس مری خونریزی واریس است که در حدود ۲۵ تا ۴۰ درصد از افراد مبتلا به این عارضه رخ می دهد. خونریزی گوارشی از واریس مری به عنوان یک اورژانس پزشکی در نظر گرفته می شود که نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.

علت بروز واریس مری چیست؟

واریس مری عارضه مستقیم پرفشاری خون پورتال است: وضعیتی که ناشی از افزایش فشار خون در سیاهرگ باب است، که رگ خونی است که خون را از سیستم گوارشی به کبد می‌برد. در بیشتر موارد، علت زمینه‌ای فشار خون پورتال سیروز است، یعنی زمانی که کبد در نتیجه سال‌ها آسیب مداوم زخمی می‌شود. شایع ترین علل سیروز عبارتند از هپاتیت مزمن ویروسی B یا C، سوء مصرف الکل و بیماری کبد چرب.

در افراد مبتلا به سیروز، واریس مری زمانی ایجاد می‌شود که جریان خون در کبد به دلیل ایجاد اسکار مسدود شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، خون در سیاهرگ باب تجمع می یابد و باعث افزایش فشار در داخل سیستم پورتال می شود. افزایش فشار پورتال منجر به تشکیل وثیقه‌های پورتوسیستمی می‌شود که بخشی از جریان خون پورتال را به گردش خون سیستمیک می‌رسانند تا فشار پورتال را کاهش دهند. این وثیقه‌ها در مناطق حوضه‌ای ایجاد می‌شوند که زهکشی از هر دو سیستم پورتال و سیستمیک، از جمله قسمت تحتانی مری، معده، دیواره شکم و راست روده دریافت می‌کنند.

از آنجایی که این رگ‌های خونی برای مقاومت در برابر فشار بالاتر طراحی نشده‌اند، سیاهرگ‌های مری و سایر حوزه‌های آبخیز شروع به بزرگ شدن می‌کنند و در نتیجه واریس ایجاد می‌شود.

توجه به این نکته ضروری است که اگرچه سیروز شایع ترین علت فشار خون پورتال است، اما دلایل زیادی وجود دارد که می تواند منجر به این بیماری شود، از جمله ترومبوز ورید باب، سایر بیماری های کبدی (مانند فیبروز مادرزادی کبدی، بیماری انسداد وریدی و غیره). .)، نارسایی قلبی سمت راست و شیستوزومیازیس.

 

علائم و نشانه های واریس مری چیست؟

 

علائم و نشانه های واریس مری چیست؟

واریس مری تا زمانی که نشت نکند یا پاره نشود هیچ علامتی ایجاد نمی کند که منجر به از دست دادن خون بالقوه شدید می شود. خونریزی گوارشی ناشی از واریس مری می تواند همراه با هماتمز یا استفراغ خون ظاهر شود. ملنا که عبارت است از دفع مدفوع سیاه و قیری رنگ. یا هماتوشزی که به وجود خون قرمز روشن در مدفوع اشاره دارد.

کار کبد در بدن چیست؟حتما این مقاله را بخوانید جالبه

واریس مری چگونه تشخیص داده می شود؟

واریس مری در طی آندوسکوپی فوقانی تشخیص داده می شود و می تواند به صورت وریدهای متسع در مری دیده شود. آندوسکوپی فوقانی که با نام ازوفاگوگاسترودئودنوسکوپی (EGD) نیز شناخته می‌شود، روشی است که از یک دوربین باریک برای مشاهده داخل دستگاه گوارش فوقانی (مثل مری، معده و اثنی عشر که اولین بخش است) استفاده می‌کند. روده کوچک).

هنگامی که واریس مری شناسایی شد، می توان آنها را بر اساس اندازه و خطر خونریزی درجه بندی کرد. واریس‌هایی که خطر خونریزی بیشتری دارند، آنهایی که بزرگ‌تر از ۵ میلی‌متر هستند و آنهایی که علائم وال قرمز دارند (به عنوان مثال، لکه‌های قرمز یا رگه‌های طولی روی واریس که حاکی از خونریزی اخیر یا افزایش خطر خونریزی هستند) هستند. گاهی اوقات، واریس می تواند نشانه هایی از خونریزی اخیر، از جمله رگ خونی قابل مشاهده، لخته خون، یا زخم پوشیده از هماتین را نشان دهد. در چنین مواردی، درمان به طور کلی به خطر خونریزی مجدد بستگی دارد.

واریس مری چگونه درمان می شود؟

واریس مری چگونه درمان می شود؟

هنگامی که واریس مری ایجاد شد، درمان بر پیشگیری از خونریزی متمرکز است. یکی از مهم ترین راه ها برای کاهش خطر خونریزی، توقف پیشرفت بیماری زمینه ای در صورت امکان است. بعلاوه، بتا بلاکرهای غیرانتخابی مانند پروپرانولول یا نادولول ممکن است به منظور کاهش جریان خون پورتال در افراد تجویز شود. افرادی که دارای منع مصرف برای دریافت بتابلوکرها هستند، یا کسانی که ترجیح می‌دهند این کار را نکنند، ممکن است از بستن باند بهره ببرند: روشی که در آن نوارهای لاستیکی کوچکی روی واریس قرار داده می‌شود تا از خونریزی آن‌ها جلوگیری شود.

در مواردی که خونریزی واریس قبلاً رخ داده است، درمان شامل اقدامات حمایتی، از جمله احیای مایع، انتقال خون، آنتی‌بیوتیک‌ها، و عوامل وازواکتیو (مانند اکتروتید، سوماتوستاتین، وازوپرسین) است که هدف آن کاهش جریان خون پورتال است. آندوسکوپی فوقانی باید در اسرع وقت برای تایید تشخیص و توقف خونریزی، ترجیحاً ظرف ۱۲ ساعت پس از مراجعه انجام شود. در حال حاضر، درمان انتخابی بستن اورژانس واریس است. اگر خونریزی شدید وجود داشته باشد یا اگر درمان آندوسکوپی نتواند خونریزی را متوقف کند، اقدامات هموستاتیک موقت (مانند تامپوناد با بالون) ممکن است به عنوان پلی برای درمان قطعی تر مورد استفاده قرار گیرد.

درمان قطعی فشار خون پورتال به طور کلی شامل شنت پورتو سیستمیک داخل کبدی ترانس ژوگولار (TIPS) است که مسیری را بین گردش خون پورتال و سیستمیک به منظور کاهش فشار پورتال ایجاد می کند. برای ایجاد این مسیر، یک استنت بین ورید پورتال و کبد قرار می‌گیرد و دو گردش خون را به هم متصل می‌کند و کبد را دور می‌زند. در نهایت، در افراد مبتلا به بیماری کبدی در مرحله نهایی، بهترین گزینه درمانی ممکن است پیوند کبد باشد.

آیا واریس مری قابل درمان است؟

هنگامی که واریس مری ایجاد می شود، بسته به تکامل بیماری زمینه ای ممکن است اندازه متفاوتی داشته باشد، اما به ندرت به طور کامل برطرف می شود. اما در همه موارد، درمان به جای درمان واریس مری، بر پیشگیری و کاهش خطر عوارض متمرکز است.

واریس مری وریدهای متسع شده ای هستند که در پوشش انتهای تحتانی مری قرار دارند. آنها اغلب به دلیل فشار خون پورتال ایجاد می شوند که معمولاً در نتیجه سیروز کبدی ایجاد می شود. خونریزی گوارشی از واریس مری یک اورژانس پزشکی است که نیاز به تشخیص و درمان فوری دارد، معمولاً به ترتیب از طریق آندوسکوپی فوقانی و بستن واریس. برای جلوگیری از تکرار خونریزی، افراد ممکن است بتا بلوکرها را برای کاهش جریان خون پورتال دریافت کنند. روش دیگر، ممکن است تکنیکی به نام TIPS برای کاهش فشار پورتال و خطر عوارض بعدی انجام شود.

Rate this post
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.