هشدار: ضررهای مصرف زیاد جوز هندی
جوز هندی ادویه ای است که طعم خاصی به غذاهای مختلف می دهد. با این حال، یکی از اجزای آن در صورت مصرف بیش از حد می تواند علائم مسمومیت جدی ایجاد کند. آیا در مورد ضررهای مصرف زیاد جوز هندی شنیده اید؟ این ادویه یکی از پرطرفدارترین ها از زمان های قدیم است. با توجه به طعم خاص خود، امروزه از آن برای تکمیل دستور العمل های اقلام مختلف استفاده می شود. اگرچه در مقادیر کم برای سلامتی بی خطر و مفید است، مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به برخی مشکلات مرتبط با مسمومیت شود. ما در زیر به شما می گوییم که این خطرات چیست و چگونه از آنها جلوگیری کنید.
جوز هندی چیست و از کجا می آید؟
درخت جوز هندی که نام علمی آن Myristica است، دانه ای دارد که از آن دو ادویه به دست می آید. از یک طرف محصول پوشش گوشتی معروف به آریل. از سوی دیگر، خود جوز هندی. این درخت همیشه سبز از جزایر مولوکاس در اندونزی می آید.
این مناطق به دلیل ایجاد «مسیر ادویه» که دریانوردان مشهور قرن ۱۵ و ۱۶ مسیرهای تجاری را در جستجوی این مواد مورد علاقه دنبال می کردند، به خوبی شناخته شده اند. در حال حاضر، جوز هندی – خشک، کامل یا آسیاب شده – به طور گسترده در غذا، پزشکی و لوازم آرایشی استفاده می شود.
تخم مرغ، دسرهای مختلف و غذاهای گیاهی یا گوشتی با یک پیمانه از این میوه چاشنی می شود. در مقادیر کم، آنهایی که معمولا در آشپزخانه استفاده می شود، هیچ خطری ندارد، چه رسد به اینکه در آشپزی ادغام شده و بین چندین نفر توزیع شود. با این حال، دوزهای بالا می تواند خطراتی برای سلامتی ایجاد کند.
ضررهای مصرف زیاد جوز هندی چیست؟
مصرف جوز هندی از ۱۰ گرم یا دو قاشق غذاخوری خطر مسمومیت با علائم مختلف را به همراه دارد. تقریباً این مقدار می تواند باعث سرگیجه، خشکی دهان و سبکی سر شود. اما اگر مصرف بیش از ۵۰ گرم باشد، این خطر وجود دارد که مسمومیت باعث توهم، حالت تهوع و نارسایی اندام شود. حتی می تواند زندگی شما را به خطر بیندازد.
شواهد نشان می دهد که این اثرات محصول ترکیبی به نام «میریستیسین» است که در ادویه های مختلف مانند جعفری یا شوید نیز یافت می شود. به ویژه، به تغییرات در سیستم عصبی مرکزی مربوط می شود، که همان چیزی است که علائم توصیف شده را تحریک می کند.
بنابراین باید تاکید کرد که مصرف بیش از حد آن خطرات جدی دارد. حتی اگر با داروهای دیگر ترکیب شود، می تواند تهدید کننده زندگی باشد. شایع ترین علائم یافت شده در این مطالعه موارد زیر بود:
سرگیجه،
گیجی،
دهان خشک،
توهم،
مشکلات تنفسی،
مشکلات قلبی عروقی،
مشکلات معده
نمونه هایی از مسمومیت با مصرف زیاد جوز هندی
Myristicin بخشی از ترکیب شیمیایی روغن جوز هندی است. روی سیستم عصبی مرکزی به روشی مشابه مسکالین، یک آلکالوئید توهم زا موجود در پیوت، عمل می کند. اگرچه موارد مسمومیت با این ماده نادر است، اما نمونه های قابل توجهی وجود دارد.
یک مورد منتشر شده در مجله پزشکی بریتانیا نشان داد که یک پسر ۱۸ ساله با علائم تهوع، سرگیجه و تپش قلب به اورژانس مراجعه کرد. او به احساس در حالت خلسه، اما بدون توهم اشاره کرد.
در این تحقیق آمده است که مرد جوان تقریباً ۵۰ گرم جوز هندی را به صورت تکان دهنده مصرف کرده بود و به دنبال اثرات توهم زا بود. او برای چند ساعت تحت نظر بود تا اینکه علائم برطرف شد.
یک زن، این بار ۳۷ ساله، پس از مصرف تنها دو قاشق غذاخوری جوز هندی، علائم مسمومیت با میریستسین را تجربه کرد.
این را یک مطالعه در مجله پزشکی هلند نشان داد که او از سرگیجه، گیجی، سبکی سر و دهان بسیار خشک رنج می برد. پس از حدود ۱۰ ساعت، علائم ناپدید شدند.
مطالعه دیگری که در ژورنال Acta Médica Portuguesa منتشر شده است، موردی را گزارش می دهد که یک بیمار دچار یک دوره روان پریشی شدید شده است. در خلال آن، آشفتگی روانی حرکتی، گفتار نامنظم و هذیان های عرفانی را تجربه کرد.
او بین ۱۸ تا ۲۸ گرم از این ادویه را مصرف کرده بود. با این حال، این نشریه تصریح می کند که مسمومیت با این میوه، به طور کلی، عواقبی بر جای نمی گذارد و علائم در عرض ۴۸ ساعت برطرف می شود.
یک مرد ۳۸ ساله با توهمات بینایی، سردرد شدید، تپش قلب و گرفتگی قفسه سینه در اورژانس بستری شد. با توجه به وخیم بودن قضیه، او را آرام کرده و به بخش مراقبت های ویژه ارجاع داد.
این رویداد در بیمارستان Miguel Servet در ساراگوزا رخ داد و در مجله Intensive Medicine منتشر شد. خانواده فاش کردند که ۹ ساعت قبل، مرد یک شیشه کامل ۵۰ گرمی جوز هندی را خورده بود.
چرا تخم کتان برای سلامت قلب مفید است؟
برای جلوگیری از ضررهای ناشی از مصرف زیاد جوز هندی چه باید کرد؟
مصرف معتدل و به موقع ادویه کلیدی برای جلوگیری از خطرات است.
صرف نظر از شدت علائم، موارد مسمومیت با جوز هندی بسیار نادر است. هنگامی که برای مصارف خوراکی استفاده می شود، به طور کلی نصف قاشق کوچک از محصول آسیاب شده قرار می گیرد. علاوه بر این، این آماده سازی بین چندین غذاخوری توزیع می شود که باعث کاهش بیشتر مصرف می شود.
در این موارد، جوز هندی بی خطر و حتی برای سلامتی مفید است، زیرا منبع آنتی اکسیدان است. روغن به دست آمده از این میوه به دلیل خواص ضد باکتریایی آن برای سلامت دندان ها نیز استفاده می شود. علاوه بر این، حاوی فسفر، روی، آهن و منیزیم است.
در مورد جوز هندی و خطرات احتمالی آن چه چیزهایی را به خاطر بسپاریم؟
تا آنجا که مشخص شد، جوز هندی ادویه ای با طعمی منحصر به فرد است که می تواند همه چیز را از غذاهای سبزیجات گرفته تا گوشت و دسر را تزئین کند. به همین ترتیب، پاشیدن آن در دم کرده، در تخم مرغ و در محصولات پخته شده مختلف رایج است.
با این حال، باید از خطراتی که مصرف بیش از حد آن می تواند ایجاد کند آگاه بود. به دلیل محتوای ماده ای به نام میریستسین می تواند منجر به مسمومیت شود. توصیه می شود مصرف خود را به کمتر از نصف قاشق کوچک در هر آماده سازی محدود کنید.