علت و علائم فتق در نوزادان و کودکان

 آیا می دانید ترمیم فتق یکی از رایج ترین انواع جراحی است که در نوزادان انجام می شود؟  فتق ناف در نوزادان شش ماهه یا کمتر شایع تر است. بیایید نگاهی دقیق‌تر به نحوه ایجاد فتق در نوزادان و نحوه درمان صحیح آنها بیندازیم. فتق زمانی اتفاق می افتد که یک عضو یا بافت از محل اصلی خود در شکم به دلیل ضعیف شدن بافت اطراف آن اندام بیرون زده است. فتق مغبنی و ناف شایع ترین نوع فتق است که در نوزادان ایجاد می شود.

علت ایجاد فتق در کودکان چیست؟

فتق در نوزادان به دلیل نقص در هنگام زایمان ایجاد می شود. در مراحل اولیه بارداری، دهانه ای که اجازه وجود بند ناف در آن وجود دارد، معمولا با گذشت زمان بسته می شود. با این حال، هنگامی که باز می ماند، محتویات شکمی می توانند از آن دهانه بیرون بزنند و در نتیجه فتق ناف پیشرفت کند. بافت اطراف اندام به چنین روزنه هایی فشار می آورد و منجر به فتق می شود.

 

 

علت ایجاد فتق در نوزادان چیست؟

 

انواع فتق در نوزادان و کودکان

والدین با دیدن گریه نوزاد خود یا مشاهده برآمدگی در هر قسمت از بدن، مضطرب می شوند. بافت های فتق ممکن است فقط در لحظات فشار بیرون بزنند. اگر هنگام گریه، سرفه یا زور زدن نوزاد، برآمدگی دیدید، نترسید. اینها احتمالا  خود به خود جمع شوند و در طی یک دوره معالجه شوند.

پزشک معمولاً با فشار دادن ملایم توده و بازگرداندن آن به داخل دهانه، بافت های گرفتار شده را آزاد می کند. پزشکان برای جلوگیری از بروز فتق دیگر، جراحی را طی چند روز توصیه می کنند.

فتق مغبنی در نوزادان و کودکان

فتق مغبنی در ناحیه کشاله ران نوزادان ایجاد می شود. این در نوزادان زمانی رخ می دهد که پس از چند ماه تولد، عضلات ناحیه کشاله ران ضعیف شوند.

اگر یک یا چند مورد از عوامل خطر زیر را داشته باشد، احتمال بروز فتق مغبنی در نوزادان بیشتر است:

بیضه های نزول نکرده در مردان
ناهنجاری های مجرای ادرار
سابقه خانوادگی فتق اینگوینال

هنگامی که کودک در رحم مادر رشد می کند، بیضه ها نیز رشد می کنند. پس از چند روز، بیضه ها از طریق کانال اینگوینال به داخل کیسه بیضه حرکت می کنند. ظرف چند روز پس از تولد، کانال اینگوینال بسته می شود. این کار از بازگشت بیضه ها به داخل شکم جلوگیری می کند. هنگامی که دهانه به درستی بسته نمی شود، بخشی از روده می تواند از طریق یک ناحیه ضعیف، که به عنوان فتق اینگوینال شناخته می شود، به داخل کانال حرکت کند. احتمال فتق اینگوینال در مردان بیشتر از زنان است.

پیشنهاد می کنیم مقاله “راه های درمان یبوست نوزادان در خانه” را نیز مطالعه بفرمایید.

علائم فتق مغبنی

علائم فتق مغبنی که والدین باید مراقب آن باشند عبارتند از:

شکم گرد بیرون زده
درد
استفراغ
سرخی
تب

فتق ناف در نوزادان و کودکان

در موارد نادر، نوزادان با ضعف یا سوراخ در اطراف ناف متولد می شوند. بافت اطراف می تواند از این دهانه بیرون بزند و باعث فتق شود. این فتق می تواند برای نوزادان تازه متولد شده خطرناک باشد. نکته ای که در اینجا باید به آن توجه کرد این است که این نوع فتق به ندرت باعث خفگی می شود.

این نوع فتق هیچ ناراحتی ایجاد نمی کند. به طور کلی، پزشک می تواند آن را به جای اصلی خود برگرداند یا اینها خود به خود جمع شوند و تا سن ۲ سالگی آن را ببندند. اگر کودک شما بالای دو سال است و اندازه فتق همچنان به رشد خود ادامه می دهد، باید با یک پزشک مشورت کنید.

کدام کودکان بیشتر در معرض خطر ابتلا به فتق هستند؟

برخی از عوامل خطر که شانس ابتلا به فتق را در کودکان افزایش می دهند عبارتند از:

تولد زودرس نوزاد
یکی از والدین یا خواهر و برادر در گذشته دچار فتق شده بودند
مبتلا به فیبروز کیستیک
بیضه های نزول نکرده در مردان
مشکلات دستگاه ادراری یا تولید مثل

عوارض احتمالی فتق در کودک

در شرایط عادی، فتق در کودکان تا دو سالگی به خودی خود بهبود می یابد. اما اگر به خودی خود درمان نشد، عاقلانه نیست که آن را بدون درمان رها کنید.

این به این دلیل است که گاهی اوقات حلقه روده می تواند از طریق فتق گیر کند. این قابل کاهش نیست، به این معنی که حلقه را نمی توان به معده برگرداند. هنگامی که این مشکل درمان نشود، خون رسانی به آن قسمت از روده مسدود می شود که منجر به بافت مرده می شود.

درمان های خانگی برای درمان فتق در نوزادان و کودکان

علاوه بر درمان پزشکی، می‌توانید برخی از درمان‌های خانگی را نیز امتحان کنید که می‌توانند به بازگرداندن فتق‌ها به جای اولیه‌شان کمک کنند. برخی از درمان های خانگی که می توانید امتحان کنید عبارتند از:

اب

پس از شیر دادن به نوزاد، مقدار کافی آب به او بدهید. هیدراتاسیون سیستم را تمیز نگه می دارد و مشکل فتق ناف را کاهش می دهد. علاوه بر این، نوشیدن آب نیز گردش خون را بهبود می بخشد و زور زدن را کاهش می دهد.

آلوئه ورا

این گیاه سرشار از اثرات ضد عفونی کننده است. از این رو، در صورتی که کودکتان بالای ۶ ماه باشد، می توانید چند قطره آب آلوئه ورا را به غذای آماده شده برای کودکان اضافه کنید.

روغن نارگیل و روغن زیتون

هر دوی این روغن ها در کاهش عود فتق ناف در نوزادان بسیار موثر شناخته شده اند. شکم کودک خود را با روغن نارگیل یا روغن زیتون ۵ تا ۶ بار در روز ماساژ دهید.

توت ها

توت ها سرشار از آنتی اکسیدان ها و محتوای فیبر بالایی هستند، بهترین درمان طبیعی برای درمان فتق ناف در نوزادان و کودکان است.

درمان فتق در نوزادان

پس از تشخیص مناسب، پزشک روش های جراحی را برای جلوگیری از خفه شدن بافت توصیه می کند. بسته به سن کودک، سلامت کلی، نوع فتق و بدیهی است که ترجیح شما، پزشکان درمان را توصیه می کنند. این جراحی هم با استفاده از جراحی باز و هم با روش لاپاراسکوپی قابل انجام است.

مزیت روش لاپاراسکوپی این است که می توان آن را در تمام گروه های سنی از جمله نوزادان نارس انجام داد. این روش‌ها به‌صورت سرپایی انجام می‌شوند، به این معنی که می‌توانید کودک خود را در همان روز جراحی به خانه برگردانید.

فتق ناف در نوزادان و کودکان

بعد از جراحی فتق چگونه باید از فرزندم در خانه مراقبت کنم؟

چندین اقدام پیشگیرانه وجود دارد که باید بعد از جراحی فتق در خانه انجام شود. با این حال، این اقدامات به نوع جراحی، سن کودک و وضعیت سلامت کودک شما بستگی دارد. برخی از اقدامات پیشگیرانه اولیه عبارتند از:

کودک شما پس از جراحی باید رژیم غذایی منظمی داشته باشد.
اکثر کودکان می توانند فعالیت های عادی و غیر شدید را در حدود ۱-۲ هفته از سر بگیرند.
حداقل ۲ تا ۳ روز بعد از جراحی اجازه ندهید فرزندتان حمام کند.

*ما به افراد توصیه می کنیم که با پزشک متخصص مشورت کنند و طبق توصیه پزشک تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.

Rate this post
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.