آیا شرکت در انتخابات واجب شرعی است؟
آیا شرکت در انتخابات واجب شرعی است؟
همینک در مجله آنلاین فارسی ها با مطلب” آیا شرکت در انتخابات واجب شرعی است؟ ” در خدمت شما کاربران گرامی هستیم .
اهمیت حضور در انتخابات
یکی از عرصه های جدی برای حضور مردم و تعیین سرنوشت ملی خود، شرکت در پای صندوق های رای است. ملتی که نسبت به آنچه در کشورش اتفاق می افتد بی تفاوت باشد؛ این ملت، ملتی مرده است و در مقابل ملتی دارای روح و حیات است که نسبت به مسائل اساسی کشورش دغدغه داشته باشد.
رهبر معظم انقلاب در اینباره می فرمایند: «انتخابات واقعاً نعمت بزرگی است. این هم از برکات نگاه روشن و عمیق امام بزرگوار ما بود. کسانی در همان زمان بودند که معتقد بودند [وقتی] حکومت اسلامی است، انتخابات لزومی ندارد؛ امام فرمود نه، انتخابات باید باشد و منشأ اثر باشد، مردم تصمیم بگیرند، مردم انتخاب کنند و آنچه مردم می خواهند بشود.
استفتائات جدید رهبری درباره انتخابات
آیا شرکت کردن در راهپیمائی های بیست و دوم بهمن و روز قدس واجب است و شرکت نکردن حرام شرعی است؟
ج) شرکت نکردن اگر موجب تضعیف نظام اسلامى شود، حرام است.
آيا رأى دادن در انتخابات ملى در كشور كافر جايز است؟ س۲: اگر جايز است، آيا مىتوان به كانديدايى رأى داد كه مسلمانان در برخى از موضوعات (مثلاً عقب نشينى از عراق) او را پشتيبانى و تأييد مىكنند و نه به شخص ديگرى؟
رأى دادن به كانديداهاى مجالس ملّى براى تصدّى امور اجتماعى و سياسىِ مشروع، مانع ندارد و فرقى در اين باره بين كانديداى مسلمان و غير مسلمان نيست.
آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران شرعا واجب است و عدم شرکت حرام است؟
ج) شرکت درانتخابات نظام جمهورى اسلامى براى افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعى، اسلامى و الهى است.
آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران واجب عینی است یا کفایی؟
واجب عینى است.
با توجه به این که زن جهت شرکت در انتخابات میبایست از منزل خارج شود آیا واجب است از شوهر اجازه بگیرد ؟ و اگر شوهر به همسرش اجازه شرکت در انتخابات را ندهد یا رضایت نداشته باشد تکلیف زن چیست؟
شرکت در انتخابات منوط به اذن شوهر نیست.
حکم رأی دادن سفید و بی نام چیست؟ در صورت عدم شناخت و تحقیق ، یا تحقیق کافی و عدم وصول به نتیجه و تحیّر در انتخاب اصلح چطور؟
در هر صورت اگر رأی سفید دادن موجب تضعیف نظام اسلامی باشد، حرام است.
در صورتی که به شخصی رأی داده شود و بعداً ایشان آن طور که باید به احکام اسلامی عمل نکند و موجب نارضایتی گردد ، آیا فرد رأی دهنده ، در محضر خداوند متعال مسئول خواهد بود یا خیر ؟
اگر بر طبق موازین شرعی عمل کرده است، مسؤول نخواهد بود.
س: در ایام انتخابات جهت شناخت کاندیدای مناسب، میبایست نواقص و عیوب و امتیازات آنها را در گذشته و حال تفحص کرد تا فرد لایق را پیدا نمود، آیا صحبت کردن پشت سر کاندیداها برای انتخاب فرد اصلح، جایز است؟ ملاک چیست؟
در امور مربوط به انتخابات در حد مشاوره، اشکال ندارد.
با توجه به نزدیکی زمان انتخابات آیا دعوت بسیج از کاندیداها برای تبیین مواضع خود در مسجد اشکال دارد؟
باید بر طبق قوانین و مقررات نظام اسلامی عمل شود.
حکم شرکت یا عدم شرکت در انتخابات سایر کشورها چیست؟ آیا در این حکم فرقی بین کشور اسلامی و غیر اسلامی و انتخابات رسمی کشوری و انتخابات غیر رسمی کوچک وجود دارد یا خیر؟ اگر فرق دارد، حکم هر کدام چیست؟
به طور کلى شرکت در انتخاباتى که موجب جلوگیرى از فساد و یا فساد بیشتر شده و یا شرکت نکردن موجب تضعیف اسلام و مسلمین شود، واجب است.
شرکت در انتخابات حق است یا تکلیف؟
یدالله جوانی در یادداشت روزنامه جوان نوشت:
۱ ـعدهای شرکت در انتخابات را حق مردم دانسته و میگویند مردم برای شرکت کردن یا شرکت نکردن در انتخابات، آزاد بوده و دارای اختیار میباشند. صاحبان این دیدگاه با نفی تکلیف در انتخابات، بر این نکته تأکید دارند که مردم برای شرکت در انتخابات مختارند و در صورت شرکت نکردن، ترک تکلیف و وظیفه نکردهاند.
بر همین اساس است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی، اداره کشور بر عهده مردم گذاشته شده و مردم از طریق انتخابات، این حق را اعمال مینمایند. اما نکته مهم، آن است که در یک نظام دینی که مردم از روی اختیار آن را بر میگزینند، حفظ این نظام و تلاش برای استمرار آن به بهترین وجه یک تکلیف دینی خواهد بود. مبتنی بر چنین نگاهی بود که پس از استقرار جمهوری اسلامی در ایران با رأی مردم، حضرت امام خمینی (ره) به عنوان یک فقیه و مرجع تقلید و برخوردار از جایگاه ولایت فرمودند: