مطالبه مهریه + شرایط و مراحل
اموالی که هنگام جاری شدن نکاح دائم یا موقت به مالکیت زوجه در می آید، مهریه شناخته می شود و زوج (مرد) متعهد به پرداخت آن است و مطالبه گری جزو حقوق زوجه (زن) تلقی می شود. از همین رو زوجه می تواند هر زمان که بخواهد نسبت به دریافت مهریه خود اقدام کند؛ این نکته را در نظر داشته باشید که مطالبه مهریه تنها مربوط به زمان طلاق نیست و زن می تواند هر زمان که می خواهد مهریه خود را بگیرد.
اگر برای دریافت مهریه مشکل دارید و با چالش مواجه شده اید، از بهترین وکیل خانواده در کرج کمک بگیرید. یک وکیل به واسطه آموزش هایی که دیده است، می تواند بهترین تکنیک ها را برای حل پرونده و مطالبه مهریه ارائه دهد که این موضوع به سهولت حل پیگیری پرونده کمک خواهد کرد.
انواع مهریه در قانون اسلامی
مهریه حالات و مدل های مختلفی دارد که شرایط مربوط به هریک با دیگری تفاوت دارد. از همین رو در ادامه انواع مهریه را معرفی می کنیم تا با شرایط و نوع مهریه خودتان مقایسه کنید و متوجه شرایط شوید.
مهریه عندالمطالبه
با ذکر این کلمه در سند مهریه، زوجه می تواند هر زمانی که بخواهد حقش را مطالبه کند و همچنین در صورت پرداخت نشدن مهریه، برای اعمال اجبار می تواند دادخواست اجرای حکم جلب، توقیف اموال و ممنوع الخروج شدن زوج را در دادگاه ثبت کند. در حقیقت مهریه عندالمطالبه، مهریه ای است که امکان مطالبه آن در هر زمان وجود دارد.
مهریه عندالاستطاعه
زمانی که این کلمه در سند مهریه درج می شود، به این معناست که زوجه نمی تواند هر زمانی که بخواهد حقش را مطالبه کند؛ بلکه همانطور که از نامش مشخص است بسته به استطاعت و توانایی زوج در پرداختن مهریه می باشد و پس از استعلام اموال زوج و تایید عدم استطاعت وی در دادگاه، اعمال اجبار قانونی یعنی دریافت حکم جلب، توقیف اموال و ممنوع الخروج شدن زوج ممکن نیست. بنابراین اثبات توانایی زوج در پرداخت مهریه عندالاستطاعه اولین قدم برای مطالبه این نوع مهریه است.
شرایط مطالبه مهریه با سند ازدواج رسمی
شرط خاصی برای اقدام به مطالبه ی مهریه وجود ندارد؛ دقیقا همان لحظه که عقد جاری شده، مالکیت مهریه به زوجه داده می شود؛ یعنی زوجه هر زمان که بخواهد (چه نکاح جاری باشد و چه دادخواست طلاق برای دادگاه فرستاده شده باشد) می تواند با مراجعه یا از طریق صدور اجرائیه یا دادگاه خانواده، مهریه اش را مطالبه کند.
مدارک مورد نیاز برای مطالبه مهریه با سند ازدواج رسمی
مدارک مورد نیاز برای ثبت دادخواست مطالبه مهریه و بررسی پرونده حقوقی در دادگاه خانواده نیازمند مدارک ذیل می باشد:
-
مدارک هویتی؛ اصل شناسنامه، اصل کارت ملی
-
سایر مدارک؛ اخذ و ارائه ی اصل گواهی انصراف از اداره ثبت و ارائه ی اصل عقدنامه یا رونوشت آن از دفترخانه اسناد رسمی ای که نکاح در آن صورت گرفته است.
مراحل مطالبه مهریه
مراحل مطالبه مهریه با سند ازدواج رسمی:
مراحل مطالبه مهریه با مراجعه زوجه به دفترخانه ازدواجی که نکاحش در آن جاری و ثبت شده است، شروع می شود. سپس مدارک هویتی به همراه اصل و کپی سند ازدواج باید به دفترخانه تحویل داده شود تا یک دادخواست کتبی برای صدور اجرائیه تنظیم گردد.
پس از پرداخت حق الاجرای دفترخانه، اجرائیه صادر و یک مهلت ده روزه برای پرداخت مهریه به زوج داده می شود؛ لازم به ذکر است که هزینه صدور اجرائیه از زوج اخذ خواهد شد. در صورت نپرداختن مهریه در مهلت داده شده، بعد از استعلام اموال زوج، با مراجعه به دادگاه خانواده می توان دادخواست توقیف اموال را ارائه کرد؛ همچنین در صورت اثبات اعسار زوجه، هزینه دادرسی دادگاه به عهده زوج می باشد. هزینه اعسار تنها شامل افرادی می شود که غیرتاجر و از نظر مالی در مضیقه اند.
در این مرحله اگر زوج دوباره در برابر پرداخت مهریه مقاومت کند، اعمال اجبار قانونی صورت می گیرد، یعنی حکم جلب زوج صادر می شود. عملی شدن حکم جلب، برای مهریه تا سقف ۱۱۰ سکه بهار آزادی یا معادل آن ممکن است. در این مرحله قسط بندی مهریه انجام می شود و زوج می تواند از اداره اجرا، درخواست رفع ممنوع الخروجی کند.
البته لازم به ذکر است که برای مطالبه ی مبالغ زیر بیست میلیون تومان باید به شورای حل اختلاف مراجعه شود نه دادگاه خانواده!
مراحل مطالبه مهریه با سند ازدواج غیر رسمی:
گاهی اوقات از ازدواج سند رسمی موجود نیست؛ در چنین حالتی اگر سند ازدواج از اعتباری قانونی برخوردار نباشد، مطالبه مهریه باید از طریق تسلیم دادخواست به دادگاه انجام شود.
توقیف اموال زوج به عنوان مهریه
همانطور که پیش تر اشاره شد، توقیف اموال پس از صدور اجرائیه و دادرسی دادگاه رخ می دهد؛ نکاتی در این مورد وجود دارد که به صورت مختصر و مفید به آنها اشاره می شود:
مطالبات زوج از سایر افراد، قابل توقیف است. همچنین در صورتی که زوج در سازمان یا موسسه های دولتی یا خصوصی شاغل باشد، حقوق وی می تواند به عنوان مهریه مطالبه گردد؛ در صورت تأهل زوج، یک چهارم حقوق و در صورت طلاق (تا قبل از ازدواج مجدد زوج)، یک سوم حقوق به عنوان مهریه مطالبه می گردد.
موضوع قابل توجه دیگر در توقیف اموال در ماده ۲۴ قانون محکومیت های مالی با عنوان مستثنیات دین معرفی شده است؛ بند های این ماده بر این شرح است:
-
منزل مسکونی که عرفا در شان محکومعلیه در حالت اعسار او باشد.
-
اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومعلیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
-
آذوقه موجود به قدر احتیاج محکومٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره میشود.
-
کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آن ها.
-
وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آن ها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
-
تلفن مورد نیاز مدیون.
-
مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت میشود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.
پرداخت مهریه
-
مهریه به صورت سکه و طلا؛ بر اساس رای دادگاه و توافق طرفین به صورت طلا یا سکه به سه شکل موجود در بازار یعنی تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه پرداخت می شود. تنها زمانی که سقف مهریه ۱۱۰ سکه بهار آزادی یا معادل است، دادخواستی ضمن حکم جلب زوج در دادگاه ثبت می شود؛ پس در برخی موارد برای صدور حکم جلب باید بخشی از مهریه را بخشید. تا پرداخت آخرین قسط مهریه، قیمت سکه های پرداختی معادل قیمت سکه در روزی مراجعه زوجه به مراجع قانونی است؛ به همین شکل برای طلا.
-
مهریه به صورت وجه نقد؛ بر خلاف مورد قبلی، پرداخت مهریه به صورت وجه نقد به نرخ روز و با ارز رایج کشور محاسبه می شود و به روزی که زوجه به دادگاه مراجعه کرده مرتبط نیست. اینگونه شاخص ها توسط بانک مرکزی به دادگاه ها ارائه می شوند.
نتیجه گیری
به صورت خلاصه، حق مطالبه مهریه از زمان جاری شدن عقد به زوجه داده می شود. این مطالبه با سند رسمی ازدواج به دو روش انجام می گیرد؛ پس از مراجعه به دفتر اسناد رسمی، اجرائیه صادر و مهلتی ده روزه به زوج داده می شود؛ در صورت عدم پرداخت وی می توان دادخواستی به دادگاه خانواده ارائه کرد و تقاضای حکم جلب، توقیف اموال و ممنوع الخروجی زوج را کرد. از همین رو توصیه می شود درصورت مواجه با پرونده ی مطالبه مهریه؛ با بهترین وکیل کرج مشورت کنید تا متوجه شوید چه اقداماتی را باید انجام دهید.
منبع: مستر وکیل