علت عقب رفتن لثه چیست؟
برخی از افراد وقتی در آینه نگاه می کنند، بر این باورند که دندان هایشان بلندتر از حد معمول است. علاوه بر این، ممکن است متوجه شوید که بافت صورتی روی دندانهایتان نازکتر به نظر میرسد. خوب، به احتمال زیاد آنها از مشکل عقب رفتن لثه رنج می برند. این اختلال علاوه بر پیامدهای زیبایی، می تواند بر عملکرد طبیعی دهان نیز تأثیر بگذارد. به همین دلیل مهم است که به موقع و با کمک دندانپزشک به آن رسیدگی شود.
عقب رفتن لثه چیست؟
لثه یا بافت لثه قسمت نرم، سفت و صورتی رنگی است که گردن دندان ها را احاطه کرده است. یعنی ریشه عناصر دندانی را می پوشاند که در شرایط عادی نمی توانیم آن را ببینیم.
بافت لثه وظیفه محافظت از استخوان و ریشه دندان را بر عهده دارد. علاوه بر این به دندان ها استحکام می بخشد تا در جای خود باقی بمانند.
می توان گفت که در هنگام حرکت این بافت، لثه ها عقب نشینی یا تحلیل لثه ایجاد می شود که ریشه را نمایان می کند. این باعث اثر “دندان های بلندتر” می شود. در حقیقت، اندازه هر دندان یکسان است، فقط اکنون می توانیم ریشه را که باید زیر لثه باشد، ببینیم.
مشکل عقبرفتگی لثه چیست؟
فراتر از تأثیرگذاری بر زیبایی و ظاهر لبخند، عواقب سلامت جسمانی نیز در مورد تحلیل لثه وجود دارد. در وهله اول، ریشه هایی که باید محافظت شوند، نسبت به عمل پلاک باکتریایی حساس می شوند.
علاوه بر این، ریشه به محرک های خارجی بسیار حساس است. بیش از نیمی از بیماران مبتلا به این مشکل معمولاً حساسیت دندانی دارند، به ویژه هنگام جویدن یا مسواک زدن.
از طرفی سیمان دندانی که بافتی است که سطح ریشه ها را می پوشاند، برای مواجهه با شرایط خارجی آماده نیست. بنابراین این اختلال با خطر بالاتر پوسیدگی همراه است.
این وضعیت با افزایش سن بیشتر می شود. به دلیل عقب افتادگی ناشی از سن، افراد مسن بیشتر در معرض حفره های در حال رشد ریشه، یعنی در ریشه دندان های خود هستند.
علائم شایع عقب رفتن لثه چیست؟
علاوه بر اینکه متوجه میشوید دندانهایتان طولانیتر به نظر میرسند یا اینکه لثههایتان بیشتر به سمت بالا یا پایین حرکت میکنند، ممکن است برخی از علائم مرتبط با پسرفت را تجربه کنید، مانند موارد زیر:
ناراحتی هنگام غذا خوردن، به دلیل حساسیت دندانی به غذاهای سرد یا گرم.
خونریزی لثه، زیرا چینش بافت باعث التهاب و آسیب در هنگام مسواک زدن می شود.
بوی بد دهان، به دلیل وجود بیشتر پلاک های باکتریایی. این معمولاً به این دلیل رخ می دهد که بیماران به دلیل ناراحتی ناشی از حساسیت، کمتر یا با تکنیک نادرست مسواک می زنند.
علت عقب نشینی لثه چیست؟
منشأ انقباض لثه متفاوت است. حتی ممکن است یک فرد یکسان عوامل خطر مختلف را به طور همزمان ترکیب کند. دانستن علل برای درمان به موقع آنها و جلوگیری از عقب رفتن لثه مهم است. موارد زیر بیشتر با این اختلال مرتبط است.
التهاب لثه و پریودنتیت
التهاب لثه را ژنژیویت می نامند. این با بهداشت نامناسب دهان مرتبط است که به تجمع پلاک باکتریایی و تارتار کمک می کند. هنگامی که این تجمع بیش از حد باشد، تحریک بافت لثه ایجاد می شود.
به همین معنا، پریودنتیت یک تکامل ژنژیویت است که به موقع درمان نشده است. این پلاک و تارتار بیش از حد انباشته شده، «جیبهایی» در بافتهای نرم اطراف دندان ایجاد میکند. سپس پاکت ها پر از باکتری می شود که فرآیند عفونت و التهاب شدید را آغاز می کند.با پیشرفت فرآیند، بافت نرم اطراف دندان از بین می رود. این شامل لثهها نیز میشود که به دلیل از دست دادن همان ماده عقبنشینی میکنند. شدیدترین عواقب آن احتمال از دست دادن دندان ها است که به دلیل نداشتن حمایت کافی می ریزند.با این حال، روند معکوس نیز می تواند اتفاق بیفتد. انقباض لثه به دلایل دیگر می تواند منجر به مشکلات پریودنتال (لثه و پریودنتیت) شود.
سیگار کشیدن
تنباکو از طرق مختلف بر سلامت دهان و دندان تأثیر می گذارد. یکی از آنها التهاب لثه ها از طریق مواد سمی موجود در سیگار است. افرادی که سیگار می کشند نیز بیشتر در معرض خطر ابتلا به التهاب لثه و پریودنتیت هستند. بنابراین، عقب نشینی لثه در آنها بیشتر است.
دندان قروچه
دندان قروچه به فشردن و ساییدن ناخودآگاه دندان ها گفته می شود. نیروهای مکانیکی هنگام فشردن آنقدر قوی است که به بافت پریودنتال آسیب می رساند. این عادت نه تنها دندان ها را فرسوده می کند، بلکه منجر به تحلیل رفتن لثه نیز می شود.
تکنیک ضعیف مسواک زدن
اگرچه عدم وجود دفعات خوب مسواک زدن منجر به ایجاد پلاک، سپس لثه و احتمالاً عقبرفتن لثه میشود، اما برعکس آن نیز ممکن است. فرکانس یا قدرت زیاد مسواک زدن در زمینه وسواس به بهداشت دندان باعث آسیب به بافت لثه می شود. تمیز کردن با فشار زیاد برس یا با حرکات شدید که به لثه ها آسیب می رساند توصیه نمی شود. در مقابل، یک عامل خطر برای آسیب رساندن و ایجاد مهاجرت بافت به سمت ریشه دندان است.
پیرسینگ
مد استفاده از جواهرات در دهان بدون خطر برای سلامتی نیست. یک مقاله علمی در مجله بین المللی بهداشت دندان تاکید می کند که سوراخ کردن لب و زبان مستقیماً با تحلیل لثه مرتبط است.
آیا درمان های موثری برای عقب نشینی لثه وجود دارد؟
لثه ها توانایی بازسازی را ندارند. در صورت تایید انقباض لثه، درمان با راهنمایی یک متخصص دندانپزشکی باید اعمال شود.
متخصص بهداشت محتمل ترین علت مشکل را مشخص می کند. این تشخیص برای برنامه ریزی درمانی مناسب که شانس موفقیت دارد، کلید خواهد بود.
به عنوان مثال، اگر منشاء جواهری در دهان یا مسواک زدن بیش از حد باشد، روش سادهتر خواهد بود و به زمان کمتری نیاز دارد، زیرا روی از بین بردن عامل ایجاد کننده تمرکز میکند. برعکس، اگر پریودنتیت وجود داشته باشد، درمان طولانی مدت است، زیرا جنبه های مختلفی برای بهبود سلامت کل دهان وجود دارد.
روش های درمانی را می توان به دو گروه بزرگ تقسیم کرد:
غیر جراحی
جراحی
درمان های غیر جراحی برای تحلیل لثه
اگر مشکل خفیف باشد و عارضه ای نداشته باشد، می توان از جراحی صرف نظر کرد. گزینه این است که عوامل شیمیایی را برای کاهش حساسیت مرتبط با انقباض قرار دهید.
برای انجام این کار، دندانپزشک یکی از مواد زیر را استفاده یا تجویز می کند:
فلوراید: از طریق لاک یا به عنوان یک ماده در خمیردندان ها و دهانشویه های خاص نشان داده شده است.
اکسید روی: یکی از مواد تشکیل دهنده برخی از خمیردندان های حساس کننده است که می تواند توبول های عاجی را ببندد.
کلرید استرانسیوم: سیگنال های اعصاب عاج را برای کنترل درد مسدود می کند و یکی از اجزای خمیردندان است.
آرژنین: این اسید آمینه همچنین برای مهر و موم کردن لوله های عاجی استفاده می شود و به کاهش انتقال محرک های دردناک کمک می کند.
نیترات پتاسیم: این ترکیبی است که سیگنال های عصبی مانند کلرید استرانسیم را مسدود می کند. همچنین میتوان آن را در خمیردندانهای دندانهای حساس یافت. استفاده از درمانهای خانگی برای جمع کردن لثه و سایر مواد به صلاحدید متخصصان است، زیرا بسیاری از گزینهها پشتیبانی نمیشوند یا هنوز آزمایشی هستند. به عنوان مثال، مواردی وجود دارد که در آن از بره موم استفاده شده است. با این حال، این ترکیبات همیشه باید در چارچوب مراقبت با متخصص ارزیابی شوند.
از سوی دیگر، ترمیم های کامپوزیت چسبی، رویکردهای غیرجراحی هستند که شامل قرار دادن مواد همرنگ دندان برای پوشاندن ریشه در معرض دید هستند. این از مشکل حساسیت جلوگیری می کند.
نکاتی برای داشتن دندان ها و لثه های زیبا
درمان های جراحی برای عقب نشینی لثه
راههای مختلفی برای درمان عقبرفتگی لثهها وجود دارد. اگر بخواهیم زیبایی را بهبود بخشیم و از عوارض بعدی جلوگیری کنیم، در اکثر مواقع یک رویکرد جراحی ضروری و اجتناب ناپذیر است.
تکنیک هایی که بیشتر توسط دندانپزشکان استفاده می شود به شرح زیر است:
لیفت لثه: نام فنی یک فلپ متحرک تاجی است. برخی شرایط باید در دهان رعایت شود تا این تکنیک قابل اجرا و موثر باشد. به عنوان مثال، پاپیلاهای بین دندانی (مثلث های لثه بین دندان و دندان) باید به خوبی حفظ شوند. عمل جراحی به خودی خود شامل برداشتن بخشی از لثه، جدا کردن آن مانند یک پاکت، به لطف یک برش، حرکت دادن آن و استفاده از آن برای پر کردن فضاهایی است که خالی مانده است.
پیوند لثه: که به آن جراحی پلاستیک مخاط لثه نیز می گویند، شامل برداشتن بخشی از مخاط کام برای پیوند آن به ناحیه گمشده لثه است که می خواهیم پر کنیم. بنابراین، ریشه دندان ها پوشیده می شود. اگرچه ممکن است در هنگام توصیف آن تا حدودی پیچیده به نظر برسد، اما یک جراحی ساده و سریع است. منع مصرف آن وجود پریودنتیت است. اگرچه پیوند انواع مختلفی در اجرای خود دارد، اما تحلیلهای علمی هنوز برتری یکی بر دیگری را نشان نداده است.
جراحی پریودنتال: موارد شدید با بیماری پیشرفته پریودنتال، کمبود بافت زیاد و احتمال از دست دادن دندان، باید با جراحی های پیچیده برطرف شود. آنچه به دنبال آن است قرار دادن مواد پرکننده یا گرافت های بزرگ است که نه تنها لثه از دست رفته را بپوشاند، بلکه استخوانی را که به دلیل فرآیند التهابی تحلیل رفته است نیز بپوشاند.
پیوند کام برای عقب نشینی لثه
تصویر پایان یک جراحی پیوند را نشان می دهد. بخش سبکتر بافت، زیر دندان، قطعهای از کام است که برای پر کردن فضای از دست رفته لثه قرار داده شده است.
تغییر عادات
تعهد از سوی بیمار برای موفقیت درمان لثه های عقب رفته ضروری است. اصلاح رفتارهایی که می تواند به کناره گیری کمک کند، از بروز مجدد مشکل جلوگیری می کند.
خوب است تکنیک صحیح مسواک زدن را یاد بگیرید و تمرین کنید تا هنگام مسواک زدن دچار اشتباه نشوید. با دندانپزشک می توانید بهترین نوع مسواک را برای خرید و خمیردندان هایی که می تواند حساسیت را کاهش دهد صحبت کنید.
عادت های مضر مانند سیگار کشیدن را باید ترک کرد. و اگر سوراخی در دهان خود دارید، باید آن را بردارید، زیرا ضربه ای که ایجاد می کند اجازه بهبود کافی را نمی دهد.
آیا می توان از پسرفتگی لثه جلوگیری کرد؟
می توان اقداماتی را برای کاهش خطر تحلیل لثه انجام داد. همیشه امکان پذیر نخواهد بود، اما اگر نکات زیر را به کار ببرید، می توانید شانس خود را برای عدم ابتلا به این اختلال افزایش دهید:
دندان های خود را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید. از یک روش مسواک زدن ملایم استفاده کنید و روزانه از نخ دندان استفاده کنید. میتوانید با مسواک برقی به خودتان کمک کنید، زیرا برخی از مدلها با سنسورهای فشار فروخته میشوند تا در صورت اعمال نیروی بیش از حد به شما هشدار دهند.
معاینات منظم دندانپزشکی را برنامه ریزی کنید. مراجعه به دندانپزشک به شما این امکان را می دهد که به موقع شرایطی را که منجر به انقباض می شود تشخیص دهید. سپس، به دستورالعمل های متخصص برای درمان احترام بگذارید.
اگر به ارتودنسی نیاز دارید، به دقت ارزیابی کنید که کدام متخصص را خواهید دید. سعی کنید یک دفتر تایید شده برای تخصص و با تجربه پیدا کنید.
اگر دندان قروچه دارید از محافظ دهان استفاده کنید.
سیگار را ترک کنید.