چگونه میتوانیم تجاوز جنسی را ثابت کنیم؟ مجازات آن چیست؟
تجاوز جنسی، جرمی است که آثار روانی عمیقی بر قربانیان میگذارد. فارغ از جنسیت قربانی، این جرم به شدت مذموم است. اگرچه قانون ما بهصراحت از واژه «تجاوز جنسی» استفاده نمیکند، اما جرایمی مانند زنای به عنف و لواط به عنف، معادل این جرم هستند. این جرم مجازات بسیار سنگینی دارد و شناخت آن برای همه ضروری است به همین سبب ما در مطالب این صفحه قصد داریم در رابطه با این جرم و نحوه اثبات آن سخن بگوییم و اینک به شما پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطالب این صفحه همراه ما باشید.
تجاوز جنسی چه معنایی دارد؟
تجاوز جنسی، زمانی رخ میدهد که فردی با زور، تهدید یا فریب، دیگری را وادار به رابطه جنسی کند. این جرم نه تنها به بدن، بلکه به روح و روان فرد آسیب میرساند و هیچ توجیهی ندارد. قربانیان تجاوز جنسی میتوانند زن یا مرد باشند، اما آمار نشان میدهد که زنان و کودکان بیشتر در معرض این خطر قرار دارند.
مهم نیست که جامعه یا دین چه دیدگاهی نسبت به رابطه جنسی خارج از ازدواج داشته باشد، هیچ کس حق ندارد با زور، دیگری را به امیال خود تن دهد. حتی در روابط زناشویی هم رضایت طرفین شرط اصلی است، یعنی حتی همسر شما هم نمیتواند شما را مجبور به رابطه جنسی کند. این یعنی بدن شما متعلق به خودتان است و هیچ کس نمیتواند بدون اجازه شما به آن دست درازی کند.
تجاوز جنسی چه تفاوتی با آزار جنسی دارد؟
بسیاری از مردم، آزار جنسی را با تجاوز جنسی اشتباه میگیرند، اما این دو مفهوم کاملا جدا از هم هستند. تجاوز جنسی به معنای برقراری رابطه جنسی به زور و تهدید است، در مقابل، آزار جنسی دامنه بسیار گستردهتری دارد و شامل رفتارهای مختلفی میشود. هرگونه رفتاری که ماهیت جنسی داشته باشد و باعث آزار، اذیت و ناراحتی فرد مقابل شود، مصداق آزار جنسی است، مانند:
- لمس کردن بدن فرد بدون اجازه در اماکن عمومی
- استفاده از کلمات و عبارات جنسی نامناسب
از آنجایی که آزار جنسی و تجاوز جنسی دو مقوله جدا هستند، مجازاتهای قانونی آنها نیز متفاوت است. افرادی که به دیگران آزار جنسی برسانند، مجازات زنای به عنف یا لواط به عنف را نخواهند گرفت. این جرم تحت عنوان “رابطه نامشروع” پیگیری میشود که مجازات کمتری دارد.
شرایط وقوع تجاوز جنسی
مهمترین و ضروریترین شرط برای وقوع جرم تجاوز جنسی، عدم رضایت قربانی برای برقراری رابطه است. اگر هر دو طرف با رضایت کامل با هم رابطه داشته باشند، تجاوز جنسی اتفاق نیفتاده است. عدم رضایت قربانی تنها از طریق زور فیزیکی به وجود نمیآید. در بسیاری از موارد، متجاوز با تهدید و فشار روانی، قربانی را مجبور به برقراری رابطه میکند. همچنین، رابطه جنسی با فردی که در حالت خواب، مستی یا بیهوشی است نیز به تجاوز جنسی ارتباط دارد، زیرا در این شرایط، فرد هوشیاری و اختیار لازم برای رضایت به رابطه جنسی را ندارد.
مجازات سنگین تجاوز جنسی
قانونگذار ایران به صراحت به جرم “تجاوز جنسی” اشاره نکرده است، اما برای مجازات این عمل هولناک، به قوانین مربوط به “زنا” و “لواط” مراجعه میکند. بر اساس بند (ت) ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی، مرتکب جرم زنای به عنف و همچنین بر اساس ماده ۲۳۴ همین قانون، فردی که مرتکب لواط به عنف شود، به اعدام محکوم خواهد شد.
این بدان معنا است که هرگاه ثابت شود فردی مرتکب عمل شوم تجاوز جنسی شده است، صرفنظر از جنسیت قربانی (چه زن، مرد یا حتی کودک باشد)، مجازات اعدام در انتظار او خواهد بود. مجازات تعیینشده برای این جرم، مجازاتی حدی است که از سوی شرع مقدس اسلام تعیین شده و قاضی هیچ اختیاری برای تغییر، تخفیف یا تبدیل آن نخواهد داشت.
صدمه به بکارت در تجاوز جنسی
بکارت و دوشیزگی، همواره از ارزشهای والای جامعه ما بوده است. از این رو، قانونگذار نیز برای حفظ این ارزش و حمایت از حقوق قربانیان، مجازاتهای سنگینی را برای متجاوزان در نظر دارد. یکی از مهمترین این مجازاتها، پرداخت دیه ازاله بکارت است.
هرگاه فردی با زور و اجبار و بدون رضایت، بکارت دختری را از بین ببرد، علاوه بر مجازاتهای کیفری، موظف به پرداخت دیهای به عنوان جبران خسارت معنوی و مادی به قربانی خواهد بود. میزان این دیه، برابر با مهرالمثل زن است، مهرالمثل به مهری میگویند که در صورت نبودن عقد نکاح، دادگاه با توجه به شرایط و موقعیت اجتماعی زن تعیین میکند. این امر نشان از اهمیت و ارزش والایی است که قانون برای بکارت قائل است.
چگونه تجاوز جنسی را اثبات کنیم؟
قربانی تجاوز جنسی که میخواهد حق خود را بگیرد، پس از شکایت کیفری باید بتواند ادعایش را در دادگاه ثابت کند. اگر ادعا بدون اثبات مطرح شود، متهم میتواند به جرم قذف از شاکی شکایت کند و خواستار اجرای حد قذف شود، زیرا شاکی او را به زنا یا لواط متهم کرده اما نتوانسته آن را ثابت کند. اثبات تجاوز جنسی با استفاده از روشهای اثبات جرم زنا امکانپذیر است. با توجه به حساسیت این موضوع پیشنهاد میکنیم با یک وکیل پایه یک و مجرب کیفری (https://musarezamir.com/وکیل-کیفری/) در ارتباط باشید. این روشها عبارتند از:
اقرار مجرم
تجاوز جنسی از جرایم منافی عفت به حساب میآید، روشهای اثبات این جرایم به دلیل ماهیت خاص آنها با سایر جرایم متفاوت است. برای اثبات بیشتر جرایم، یک بار اقرار متهم کافی است، اما در جرایم منافی عفت، یک بار اقرار متهم برای اثبات جرم کافی نیست. در این جرایم، متهم باید چهار بار به ارتکاب جرم اقرار کند تا جرم برای قاضی اثبات شود.
شهادت شهود یک چالش بزرگ
در جرایم حساس و پیچیدهای مانند تجاوز جنسی، اثبات وقوع جرم بسیار دشوار است. به یکی دیگر از روشهای اثبات، شهادت شهود میگویند. اما این روش در مورد جرایم منافی عفت، شرایط خاص و سختگیرانهای دارد. طبق قوانین موجود، برای اثبات تجاوز جنسی، شهادت چهار مرد عادل الزامی است و شهادت زنان در این زمینه پذیرفته نیست. علاوه بر این، شهود باید شخصا عمل تجاوز را دیده باشد و شهادت بر اساس شنیدهها یا فیلمها کافی نیست.
علم قاضی راهی دیگر برای اثبات
در مواردی که شهادت شهود امکانپذیر نباشد، قاضی میتواند بر اساس قرائن و شواهد موجود در پرونده، به ارتکاب جرم یقین پیدا کند. این قرائن شامل تحقیقات محلی، نظریه کارشناسی، اظهارات افراد مطلع، معاینه محل جرم و… میشود.
یکی از مهمترین این قرائن، نظریه پزشکی قانونی است، پزشک با انجام معاینات دقیق روی قربانی، میتواند وجود یا عدم وجود آثار تجاوز را تشخیص دهد. بنابراین توصیه میشود که قربانیان بلافاصله پس از وقوع جرم و قبل از شستن بدن خود، به پزشکی قانونی مراجعه کنند.
جمع بندی
ما در مطالب این صفحه در رابطه با اثبات تجاوز جنسی و روشهای اثبات آن سخن گفتیم و در این باره اطلاعات مفیدی به شما عزیزان ارائه نمودیم و اینک در انتها امیدواریم مطالب این صفحه برای شما مفید بوده باشد.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی(رپورتاژ) داشته و مجله اینترنتی فارسیها هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد.