مکمل ها و ویتامینهای مورد نیاز در دوران بارداری
در بارداری، برخی از مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز بدن به میزان کافی از طریق منابع طبیعی جذب نمی شود و لازم است که مادر،مکمل مصرف کند
یک رژیم غذایی سالم و متنوع در دوران بارداری برای تامین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن در این دوران حساس لازم است. اما ممکن است در بارداری، برخی از مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز بدن به میزان کافی از طریق منابع طبیعی جذب نشود و لازم باشد که مادر، مکملهای حاوی این مواد را هم به صورت قرص مصرف کند البته با تجویز پزشک. این ویتامینها در رشد سیستم عصبی و سلولهای مغز جنین نقش مهمی به عهده دارد و کمبود آن باعث ناهنجاری عصبی، افزایش خطر زایمان پیش از موعد و فشارخون بارداری میشود. شما را با برخی از این مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز در بارداری آشنا میکنیم.
اسید فولیک
از ویتامینهای ضروری دوران بارداری است و نقش مهمی در پیشگیری از نقصهای مادرزادی جنین مثل نقص لولۀ عصبی دارد. شروع مصرف اسید فولیک از یک تا سه ماه پیش از بارداری تا پایان آن است. در یک بارداری کمخطر و سالم، مادر باید روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف کند. اجازه دهید میزان مصرفی آن را پزشکتان تعیین کند.
ویتامین D
مصرف این ویتامین در زنان باردار باعث جذب بیشتر کلسیم و تثبیت آن در استخوانها میشود. کمبود این ویتامین در بانوان باردار، احتمال تولد نوزاد کم وزن و دیابتی را افزایشمیدهد. نیم ساعت قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، همچنین مصرف روغن ماهی، ماهی آزاد، جوانه گندم، لبنیات کمچرب، قارچ، زرده تخممرغ و ۱۰ میکروگرم مکمل نیاز بدن به این ویتامین را تامین میکند.
آهن
اغلب زنان باردار از کمبود آهن رنج میبرند. میزان ماده معدنی آهن در بدن بانوان باردار توسط پزشک تعیین میشود.
پزشک در صورت کاهش میزان این ماده، مصرف مکمل را توصیه میکند چرا که در ماههای آخر بارداری مادر و جنین، هر دو به آن نیاز دارند. مصرف مواد غذایی سرشار از این ماده مثل عدس و نخود، سبزیجات برگ سبز، میوههای خشک شده، گوشت قرمز بدون چربی، بوقلمون و… نیاز بدن را به این ماده معدنی را تامین خواهد کرد. مکملهای آهن ممکن است باعث ایجاد حالت تهوع و یبوست یا درد معده در شما شود. درصورتی که با مصرف آن مشکلی دارید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و بدون مشورت پزشک مکملهای آهن را قطع نکنید.
کلسیم
اگر مادران در مصرف کلسیم کوتاهی کنند، در آینده شاهد عوارضی مانند پوکی استخوان خواهند بود و جنین هم دچار کمبود آن خواهد شد بنابراین باید کلسیم در فهرست مصرف روزانه قرار گیرد. نیاز روزانه به کلسیم برای زنان باردار یک گرم در روز از سه ماه سوم بارداری است. موادغذایی حاوی این ماده، محصولات لبنی کمچرب، کلم، اسفناج، میوههایی مانند زردآلو و مصرف روزانه شیر است.
ویتامین C
مصرف ویتامینها به ویژه ویتامین C باعث جذب بهتر آهن در بدن میشود. خوردن میوه و سبزیجات به صورت چند وعده در روز نیاز بدن به این ویتامین را تامین میکند.
از مصرف بیش از اندازه مکمل این ویتامین با هدف پیشگیری از بروز مشکلات گوارشی بپرهیزید. نوشیدن قهوه، چای و نوشابههای گازدار مانع از جذب بالای این ماده میشود.
امگا ۳
از آن جا که امگا ۳ یک عنصر مهم در ساخت مغز و شبکیه جنین است، مصرف آن در بارداری ضرورت دارد. در واقع امگا ۳ ، رشد قلب و سیستم تنفسی جنین را ارتقا میبخشد، عملکرد شناختی و یادگیری جنین را افزایش و احتمال ابتلا به آلرژیها را کاهش می دهد و سیستم ایمنی را بهبود میبخشد.
به توصیه پزشکان، بانوان باردار افزون بر مصرف مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ ، دو روز در هفته ۳۰۰ میلیگرم مکمل این ماده را مصرف کنند. غنیترین منبع امگا ۳ ، غذاهای دریایی و مکمل روغن ماهی است و در دیگر منابع مثل کلم، گل کلم، روغن کانولا، ساردینها، مغز گردو و… هم وجود دارد.
منبع: niniplus، hidoctor، madarsho ، خراسان
امیدواریم از مقاله “مکمل ها و ویتامینهای مورد نیاز در دوران بارداری” استفاده کرده باشید. نظر خود را در خصوص این مطلب با ما در میان بگذارید.